Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέος πρόεδρος του OIV εκλέχθηκε ο Ιταλός Luigi Moio

Ο Διεθνής Οργανισμός Οίνου και Αμπέλου (OIV) εξέλεξε το νέο Πρόεδρο καθώς και τα ”κεφάλια’’ που θα συνθέσουν το νέο σώμα κατά τη διάρκεια της 19ης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι την 12η Ιουλίου 2021.

Πηγή φωτογραφίας: winenews.it

Ο νέος πρόεδρος που εκλέχθηκε για τα επόμενα τρία έτη είναι ιταλικής καταγωγής, ενώ διαδέχεται τη Βραζιλιάνα Regina Vanderlinde.

Ο Luigi Moio είναι Καθηγητής Οινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης και Διευθυντής του Τμήματος Αμπέλου και Οινολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου.

Εδώ και 25 χρόνια ασχολείται με τις αισθητήριες, βιοχημικές και τεχνολογικές πτυχές του αρώματος του οίνου. Είναι συγγραφέας περίπου 250 επιστημονικών δημοσιεύσεων με H-Index 41 για το Google Scholar, 32 για το Scopus και 32 για το WOS, με πάνω από 4800 (Google Scholar), 2800 (Scopus) και 2900 (WOS) αναφορές.

Από το 1998 είναι επιστημονικός εμπειρογνώμονας του ιταλικού Υπουργείου Γεωργικών Πολιτικών. Από το 2009 έως το 2014 ήταν πρόεδρος της ομάδας εμπειρογνωμόνων τεχνολογίας του OIV και από το 2015 έως το 2018 της Επιτροπής Οινολογίας. Ήταν ο 2ος αντιπρόεδρος του OIV.

Ο Luigi Moio είναι μέλος της Georgofili Academy στη Φλωρεντία και της ιταλικής Ακαδημίας Αμπέλου και Οίνου. Συγγραφέας βιβλίων και άρθρων σχετικά με τις επιστημονικές πτυχές της οινολογίας, συχνά δίνει συνεντεύξεις στα ιταλικά social media σε θέματα που σχετίζονται με τον αμπελοοινικό τομέα.

Tο 2016, κυκλοφόρησε το βιβλίο Il Respiro del Vino για την εταιρεία Mondadori, μια επιστημονική έκθεση για το άρωμα του κρασιού που κέρδισε πολλά βραβεία. Το βιβλίο βρίσκεται σήμερα στη δέκατη έκδοση, με περίπου 30.000 αντίτυπα να πωλούνται στην Ιταλία. Το 2020 η γαλλική έκδοση του βιβλίου Il Respiro del Vino εκδόθηκε στη Γαλλία με τον τίτλο: Le Souffle du Vin για τον εκδοτικό οίκο Editions France Agricole.

Τέλος, το 2001 ίδρυσε το οινοποιείο Quintodecimo όπου παράγει κρασιά ποιότητας με τις πιο υψηλού κύρους ονομασίες στην ιταλική Καμπανία.

Τονίζοντας το πολιτιστικό εύρος του κρασιού (το οποίο “δεν έχει καμία σχέση με άλλα αλκοολούχα ποτά”), ο Luigi Moio δήλωσε ότι “για την περαιτέρω ανάπτυξη της οργάνωσης, είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η ποικιλομορφία στη διεύρυνση του αριθμού των κρατών μελών. Προωθώντας την ένταξη νέων χωρών.”

 

Πηγή OIV

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Τα Οινοποιεία Boutari υποστήριξαν για δεύτερη χρονιά τον θεσμό των “Χρυσών Σκούφων”, την κορυφαία διοργάνωση γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσκεκλημένοι είχαν...

REPORTS

Για ακόμα μία χρονιά το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης συμμετέχει στην Εθνική Δράση «Ανοικτές Πόρτες» στα Οινοποιεία της Ελλάδας, η οποία θα λάβει χώρα το...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 20.00 στο The Met Hotel, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα γίνουν δοκιμές οίνων στα τύφλα.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...