Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο Jean-Baptiste Lécaillon του Louis Roederer για την σαμπάνια και τη Νέα Υόρκη

Ο Jean-Baptiste Lécaillon, chef de cave και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Champagne Louis Roederer, συνομιλεί με τον J’nai Gaither. Ως ντόπιος σαμπενουά, ο Lécaillon γεννήθηκε στο Reims και νιώθει σαν το ομώνυμο κρασί της περιοχής να περνάει στις φλέβες του.

Το Decanter Fine Wine Encounter NYC Louis Roederer Masterclass θα παρουσιάσει μερικά από τα πιο πρόσφατα cuvées της Lécaillon, συμπεριλαμβανομένων των εκπληκτικών και ιστορικών Cristal του 2002 και του 2008 και του 2012 Cristal Rosé, Collection 243, Roederését’s the new multi-slection, και άλλων οίκων. Αυτά τα κρασιά είναι τα καλύτερα από τα καλύτερα της εποχής Lécaillon, Roederer.

Πιο συγκεκριμένα, ο Lécaillon είχε μια λαμπρή καριέρα, έχοντας δουλέψει για τη Roederer από το 1989, και έγινε ο νεότερος σεφ του Cave της Champagne. Ωστόσο, έχει επίσης περάσει χρόνο σε μερικά από τα άλλα ιδιόκτητα ακίνητα του Roederer στην Τασμανία και στο Anderson Valley της Καλιφόρνια, στο Roederer Estate. Τα ταξίδια του για το κρασί αποδείχθηκαν καρποφόρα, καθώς βοήθησαν να πληροφορηθεί πώς λειτουργεί το σπίτι του Champagne Louis Roederer.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της θητείας του Lécaillon ήταν η έμφαση στις πρακτικές βιοδυναμικής και βιολογικής γεωργίας και στη συνολική υγεία του αμπελώνα που προσδίδουν αυτές οι πρακτικές. Πολλές από τις εκμεταλλεύσεις αμπελώνων του Roederer εκτρέφονται με αυτόν τον τρόπο, κάτι που είναι μια πολύ καλή αρχή για ένα μεγάλο σπίτι σαμπάνιας. Είναι πλέον ο μεγαλύτερος βιοδυναμικός παραγωγός από όλες τις μεγάλες μάρκες.

Ο Lécaillon ήταν ένθερμος υποστηρικτής της αμπελουργικής πλευράς των πραγμάτων, επιθυμώντας να επιβλέπει τις δραστηριότητες στο οινοποιείο και τον αμπελώνα για να εξασφαλίσει μια ολιστική προσέγγιση. Τα ανώτερα στελέχη συμφώνησαν γρήγορα, ειδικά αφού το πανεπιστημιακό πτυχίο του Lécaillon από την École Nationale Supérieure d’Agronomie στο Μονπελιέ της Γαλλίας ήταν στην αμπελουργία και την οινολογία.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας πράγμα στη Νέα Υόρκη και γιατί πιστεύετε ότι είναι μια υπέροχη πόλη κρασιού;

Η υπερχείλιση της ενέργειας στη Νέα Υόρκη είναι αισθητή σε κάθε δραστηριότητα και το κρασί δεν αποτελεί εξαίρεση. Όπως ένας καλλιτέχνης, ένας φιλόδοξος παραγωγός κρασιού χρειάζεται την αναγνώριση της κοινότητας και πρέπει «να τα καταφέρει εκεί, να τα κάνει παντού». Η Νέα Υόρκη θα είναι πάντα Νέα Υόρκη, μοναδική και συναρπαστική. Είναι χαρά να βρίσκεσαι εδώ και να μοιράζεσαι τα κρασιά του Louis Roederer με τους παθιασμένους λάτρεις του κρασιού.

Τι σας ενθουσιάζει στη σαμπάνια;

Είναι τόσο η ικανότητα όσο και η υποχρέωσή μας ως παραγωγοί να εφεύρουμε την σαμπάνια του μέλλοντος.

Πώς ξεκινήσατε στο Roederer και στον κόσμο της σαμπάνιας;

Οργανικά! Γεννήθηκα στη Ρεμς και, αργότερα στην εκπαίδευσή μου, πήγα για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ. Αποφοίτησα από την αμπελουργία και την οινοποιία και ήμουν ο βεντιολόγος της τάξης μου. Το 1989 έκανα αίτηση με τον Louis Roederer και έλαβα μια προσφορά από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Jean-Claude Rouzaud, την οποία δέχτηκα με χαρά.

Τι κάνει ο Roederer για να ξεχωρίσει από άλλες μεγάλες μάρκες

Θέλουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας τους καλύτερους και των δύο κόσμων: παθιασμένοι καλλιεργητές και μελλοντικοί οινοποιοί. Ο κόσμος δεν ήταν ποτέ τόσο παθιασμένος με το αφρώδες κρασί, ιδιαίτερα τη σαμπάνια.

Τι κάνει ο Roederer για να αντιμετωπίσει ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κλίμα;

Επιστρέφουμε στις ρίζες μας ως παθιασμένοι διαχειριστές της γης μας, ενώ επαναπροσδιορίζουμε αμείλικτα την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση. Ο Roederer είναι πρωτοπόρος της βιολογικής αμπελουργίας στη σαμπάνια και συνεχής ερευνητής της οινοποίησης αιχμής.

Πώς προβλέπεται το μέλλον της σαμπάνιας;

Το μέλλον φαίνεται λαμπρό. Η περιοχή της Σαμπάνιας είναι ένας από τους ωφελούμενους της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε καλύτερη και πιο σταθερή ωριμότητα στα σταφύλια με την πάροδο των ετών, επιτρέποντας υψηλότερης ποιότητας ήρεμο κρασί πριν από την ανάμειξη. Από την άποψη της παγκόσμιας αγοράς, η σαμπάνια δεν είναι πλέον απλώς ένα κρασί γιορτής, αλλά έχει αποκτήσει μια νέα θέση ως (μεγάλο) vin για κάθε περίσταση και κάθε μέρα.

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.