Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο οίκος Pol Roger λανσάρει το Churchill cuvée χρονιάς 2013

Η Pol Roger κυκλοφόρησε το υψηλού κύρους cuvée του Sir Winston Churchill από το 2013, η οποία αποτελούσε την τελευταία όψιμη συγκομιδή στη σαμπάνια, η οποία ορισμένοι πιστεύουν ότι παρήγαγε καλύτερα κρασιά από την περίφημη σοδειά του 2012.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η σαμπάνια παρουσιάστηκε σε μια βραδινή εκδήλωση στο Λονδίνο την Τετάρτη αυτή την εβδομάδα, όπου ο Hubert de Billy, ο δισέγγονος του Pol Roger παρουσίασε την τελευταία έκφραση μαζί με τον πρόεδρο του maison, Laurent d’Harcourt.

Σημειώνοντας ότι και οι δύο έχουν την ίδια βαθμολογία από το The Wine Advocate, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι το 2012 προσφέρει καλύτερη σχετική αξία, ωστόσο, η Liv-ex επεσήμανε ότι το 2013 έχει ισχυρότερο σκορ από πολλές παλιές σοδειές και φαίνεται καλή αξία σε σύγκριση.

Η τελευταία κυκλοφορία κυκλοφόρησε επίσης σε μικρότερες ποσότητες από το vintage του 2012, είπε ο d’Harcourt στην εκδήλωση παρουσίασης αυτή την εβδομάδα, αν και ο Pol Roger δεν αποκάλυψε ποτέ την ακριβή ποσότητα που παρήγαγε ο οίκος Churchill cuvée, ούτε το μείγμα (αν και είναι γνωστό ότι παρασκευάζεται κυρίως με Pinot Noir και μόνο με σταφύλια από αμπελώνες grand cru).

Συγκεκριμένα, ο d’Harcourt τόνισε ότι το 2013 είχε τη δομή να είναι μια πολύ μακροχρόνια έκφραση, σχολιάζοντας ότι αυτή η όψιμη συγκομιδή, δύο εβδομάδες αργότερα από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας, έδωσε σαμπάνιες που «ξεπερνούν» αυτές του 2012. ένα vintage που έχει κερδίσει μεγάλη αναγνώριση από τους κριτικούς και κατατάσσεται παράλληλα με άλλα μεγάλα χρόνια αυτού του αιώνα, όπως το 2008 και το θρυλικό πλέον 2002.

Πράγματι, υποδηλώνοντας ότι η σοδειά του 2013 άξιζε μεγαλύτερη φήμη, ο d’Harcourt τη συνέκρινε με τους τρύγους του 1998 και του 1985, που είπε ότι «παρήγαγαν εξαιρετικά κρασιά που δεν γιορτάζονταν εκείνη την εποχή».

Το 2013 είναι η 20η κυκλοφορία του Cuvée Sir Winston Churchill, που είναι η κορυφαία έκφραση του Pol Roger, και δημιουργήθηκε προς τιμήν του διάσημου Βρετανού πολιτικού που ήταν φίλος της οικογένειας Pol Roger και γνωστός θαυμαστής του προϊόντος της, αναφέροντας μάλιστα ένα των αλόγων κούρσας του μετά το σπίτι.

Το εναρκτήριο vintage του cuvée το 1975, που δημιουργήθηκε 10 χρόνια μετά τον θάνατο του Τσόρτσιλ, κυκλοφόρησε αποκλειστικά σε magnums το 1984 στο πατρογονικό του σπίτι Blenheim Palace για να συμπέσει με την 40ή επέτειο της D-Day.

Κάθε τρύγος του Sir Winston Churchill πρέπει να έχει την ευλογία της οικογένειας Churchill πριν κυκλοφορήσει στην αγορά, κάτι που ο d’Harcourt διαβεβαίωσε ότι είχε χορηγηθεί πριν από την εκδήλωση αυτή την εβδομάδα, όπου ο τρύγος του 2013 σερβιρίστηκε στο Clove Club του Λονδίνου εστιατόριο.

Η έκφραση έχει περιγραφεί από τον Pol Roger ως με «αρώματα αποξηραμένων λουλουδιών, που αναμιγνύονται απαλά με νότες πιπεριού», μαζί με «νότες βανίλιας και ζαχαρωμένων φρούτων».

Ο ουρανίσκος είναι «καλά ισορροπημένος και υποστηρίζεται από μια νότα εσπεριδοειδών» σύμφωνα με τον οίκο, με γεύσεις από ζωηρά εσπεριδοειδή, κυδώνι και πράσινο τσάι.

Σε περίπτωση που λάβουν την ευλογία της οικογένειας Churchill, οι μελλοντικές εκφράσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν τις σοδειές του ’15, ’18, ’19 και ’20 – με τον d’Harcourt να παραξενεύεται για την ποιότητα της σαμπάνιας από τη συγκομιδή του 2019 ιδιαίτερα.

 

Champagne Pol Roger Cuvée Churchill 2013

Blend: Pinot Noir (κυρίαρχο) και Chardonnay

Δοσολογία: 7gr/l

Ημερομηνία απομάκρυνσης οινολασπών: Ιούλιος 2021

Τιμή λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο: 235 £ ανά φιάλη 75 cl

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Με κρασιά της δεύτερης εσοδείας τοποθετείται ήδη στην αγορά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Πάρου, μετά την αναβίωσή του.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...