Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο οίκος σαμπάνιας Louis Roederer λανσάρει μια «εξαιρετικά δύσκολη» Crystal

Ο οίκος σαμπάνιας Louis Roederer κυκλοφόρησε την τελευταία σοδειά της Cristal, η οποία προήλθε από μια «χρονιά ξεκάθαρα ακραίων καιρικών συνθηκών », σύμφωνα με τον σεφ de caves του παραγωγού, Jean-Baptiste Lécaillon.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Σε μια εικονική παρουσίαση που έγινε, ο Lécaillon αποκάλυψε την vintage Cristal του 2014, το διάσημο cuveée γοήτρου από τον Louis Roederer, του οποίου η απομάκρυνση του ιζήματος (disgorgement)  έγινε τον περασμένο Ιούνιο και έρχεται με δόση 7 γραμμαρίων ανά λίτρο και τιμή λιανικής (στο Ηνωμένο Βασίλειο) περίπου 275 £ ανά φιάλη 75 cl.

Έπειτα, μιλώντας για τον χαρακτήρα αυτού του cuveée, της τελευταίας κυκλοφορίας της έκφρασης κορυφαίας ποιότητας του Roederer, εστίασε σε μια σειρά από πτυχές που την έκαναν ξεχωριστή, από την παραγωγή κρασιού έως τη διαδικασία εμφιάλωσης και, κυρίως, τον καιρό κατά τη διάρκεια της συγκομιδής του 2014.

Αποκαλώντας το 2014 «ένα έτος με σαφείς ακραίες τιμές», είπε ότι «ο καιρός άλλαξε πολύ έντονα», προσθέτοντας ότι αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό της «νέας σαμπάνιας», ένας όρος που χρησιμοποιούσε για να περιγράψει μεταβλητά καιρικά μοτίβα στην περιοχή από το 2006.

«Έχουμε αυτή τη διαδοχή ακραίων φαινομένων, όπου τη μια εβδομάδα μπορεί να είναι τόσο ηλιόλουστη, ξηρή και όμορφη, και την επόμενη, τόσο γκρίζα και βροχερή, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ ευέλικτοι στη μετάβαση από το ένα είδος αμπελοκαλλιέργειας στο άλλο.», δήλωσε ο Lécaillon.

Αυτό ίσχυε για το 2014, όπου θυμήθηκε «μια όμορφη άνοιξη, η οποία ήταν πολύ ηπειρωτική, ήταν ξηρή και ζεστή, και στη συνέχεια ένα πολύ ωκεάνιο καλοκαίρι, με πολλές βροχές, δύο φορές περισσότερες από το συνηθισμένο, που ήταν κυρίως στις Côtes des Blancs και Vallée de la Marne, με πολύ λιγότερη βροχή στο Montagne de Reims, και μετά ένας όμορφος Σεπτέμβρης που άλλαξε τα πάντα».

Συνεχίζοντας, είπε, «θα μπορούσαμε να είχαμε χάσει το vintage στα μέσα Αυγούστου με ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, αλλά τελικά, χάρη στον όμορφο καιρό στα τέλη Αυγούστου και όλο τον Σεπτέμβριο, είχαμε ένα πραγματικό καλοκαίρι και είχαμε ωρίμανση».

Επιπλέον, ο Lécaillon πρόσθεσε: «Το παιχνίδι ήταν να περιμένουμε και να επιλέγουμε όσο πιο αργά γινόταν για να επωφεληθείτε από αυτή την ηλιοφάνεια και έναν βορειοανατολικό άνεμο που στέγνωνε την ατμόσφαιρα και συμπύκνωσε τις γεύσεις».

Το αποτέλεσμα ήταν «ένα εκφραστικό κρασί» γιατί «καθυστερήσαμε τη συγκομιδή και μαζέψαμε τα σταφύλια, στα τέλη Σεπτεμβρίου, από όλους τους αμπελώνες Cristal και αργότερα από τους περισσότερους άλλους αμπελώνες μας για επιπλέον συγκέντρωση και ωρίμανση», είπε, σημειώνοντας ότι η ομάδα συλλογής του τρύγησε το σταφύλια σε μόλις επτά ημέρες από τις 26 Σεπτεμβρίου.

Ένα τέτοιο καθυστερημένο ξεκίνημα ήταν «επικίνδυνο» αλλά απαραίτητο για να επιτευχθεί ένα επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης, με περισσότερο από 11% πιθανή αλκοόλη τόσο για το Pinot Noir όσο και για το Chardonnay που έφτασε το 2014. Τα σταφύλια μαζεύτηκαν επίσης αρκετά αργά για να αποκτήσουν επιπλέον «ξηρό εκχύλισμα», το οποίο ο Lécaillon είπε ότι «είναι τόσο σημαντικό για την υφή του Cristal».

Επειδή υπήρχαν λιγότερες βροχοπτώσεις το 2014 στο Montagne de Reims, ο Lécaillon πήρε πρώτα σταφύλια από αυτήν την περιοχή της σαμπάνιας, επειδή υπήρχε υψηλότερο επίπεδο συγκέντρωσης στα μούρα, ενώ κανονικά θα τρύγιζε από αυτήν την υποπεριοχή περίπου μία εβδομάδα αργότερα από άλλα πολύτιμα μέρη της ονομασίας, όπως το Côtes des Blancs.

Πράγματι, λόγω της λιγότερο αραιωμένης φύσης των σταφυλιών από το πιο ξηρό Montagne de Reims το 2014, αύξησε την αναλογία των τσαμπιών από αυτήν την περιοχή σε αυτήν τη συγκομιδή, ενώ σημείωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν 39 αγροτεμάχια για την κατασκευή του Cristal το 2014 από το δυναμικό του 45’ που έχουν οριστεί για το prestige cuvée.

«Εξαλείψαμε εκείνα τα οικόπεδα που ήταν λίγο αραιωμένα», είπε, αν και τόνισε ότι το Cristal 2014 έχει τη συνήθη διάσπασή του 60:40 μεταξύ Pinot Noir και Chardonnay, κάτι που αντανακλά χαλαρά το ποσοστό φύτευσης των αμπελώνων που χρησιμοποιούνται για την έκφραση, domaine που πέτυχε βιολογική πιστοποίηση τον Μάρτιο του περασμένου έτους, αν και μια που καλλιεργούνταν ήδη βιολογικά το 2014 (η Roederer πειραματίζεται με βιολογική και βιοδυναμική αμπελοκαλλιέργεια από το 2000).

Σχολιάζοντας περαιτέρω τις υγρές συνθήκες του καλοκαιριού, είπε ότι οι αμπελώνες με υπόστρωμα κιμωλίας είχαν καλύτερη απόδοση από άλλους επειδή ήταν σε θέση να τραβήξουν και να αποστραγγίσουν τυχόν περίσσεια νερού, μειώνοντας τον κίνδυνο να διογκωθούν τα μούρα.

«Προσπαθούμε να συλλάβουμε την ενέργεια και τη φρεσκάδα του εδάφους, της κιμωλίας, που είναι η ιστορία της Cristal, και το 2014, το χώμα ήταν ακόμη πιο σημαντικό», είπε, λόγω της ικανότητάς του να «διείσεται».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος σημείωσε ότι: «Η κιμωλία είναι το μαγικό εργαλείο που έχουμε στη σαμπάνια που μας επιτρέπει να έχουμε αρκετό νερό για τα αμπέλια σε ξηρά χρόνια και σε υγρά για να κρατάμε τις ρίζες αρκετά στεγνές, ώστε τα αμπέλια να μην υποφέρουν από υπερβολική αραίωση».

Ως αποτέλεσμα, είπε ότι το 2014 ήταν «ένα έτος κιμωλίας και η κιμωλία είναι η ουσία της Cristal», επισημαίνοντας ότι τα οικόπεδα της Cristal βρίσκονται σε «κιμωλιακές κορυφογραμμές», όπου οι επικλινείς αμπελώνες διαθέτουν αυτό το λευκό βράχο σε μόλις ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια.

Πρόσθεσε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να ριζώσει το αμπέλι βαθιά σε αυτό το στρώμα κιμωλίας, γι’ αυτό και η Roederer παίρνει μόνο τσαμπιά από αμπέλια ηλικίας τουλάχιστον 20 ετών όταν φτιάχνει το Cristal.

«Πριν από 20 χρόνια μπορείτε να γευτείτε όμορφα Pinot Noir και Chardonnay, αλλά ποτέ την έκφραση Cristal», δήλωσε, η οποία είπε ότι πρέπει να είναι «τελειότητα», όπως «ένα όμορφο καλοκαιρινό πρωινό με γαλάζιο ουρανό όταν κάνει κρύο».

Όσο για το 2014 Cristal συγκεκριμένα, είπε ότι ήταν ένα που σημαδεύτηκε από «πολλή κιμωλία και πολλά Montagne de Reims».

Συμπληρωματικά, όσον αφορά περαιτέρω επιρροές στο στυλ της Cristal 2014, είπε ότι τα κρασιά για τη σαμπάνια δεν είχαν περάσει, όπως είναι παραδοσιακό στο Roederer, τη μηλογαλακτική ζύμωση, η οποία βλέπει το μηλικό οξύ με σταθερή γεύση να μετατρέπεται σε πιο μαλακό γαλακτικό οξύ.

Αυτό οφείλεται στο ότι «θέλουμε να διατηρήσουμε όσο περισσότερη φρεσκάδα και ενέργεια», είπε.

Εν τω μεταξύ, περίπου το ένα τρίτο των κρασιών ζυμώθηκαν σε δρύινα βαρέλια των 90 hl για να δώσουν «στεγνό τανικό φινίρισμα» στη σαμπάνια, η οποία, όπως είπε, «κάνει το κρασί μακρύτερο σε επίγευση».

Επι προσθέτως, η τεχνική, η οποία διασφαλίζει την αποβολή οξυγόνου στον άνω χώρο του μπουκαλιού πριν από την εισαγωγή του φελλού, χρησιμοποιήθηκε από τον Lécaillon για το cuvée του 2014 επειδή «ήθελε να προστατεύεται η καθαρότητα του φρούτου».

Είπε επίσης ότι οι πρακτικές βιολογικής γεωργίας αύξησαν την «ακρίβεια» του Cristal, δίνοντάς του περισσότερο «ορισμό» από προηγούμενες εκδόσεις, σχολιάζοντας ότι το 2014 «έχει λίγο περισσότερα pixels από το 2012», το οποίο ήταν το πρώτο Cristal του Roederer που κατασκευάστηκε από 100% σταφύλια βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τον Lécaillon, η προσέγγιση στην αμπελοκαλλιέργεια φέρνει επίσης περισσότερο «ξηρό εκχύλισμα», αναφέροντας την αύξηση των «πρωτεϊνών και φαινολικών» στα κρασιά από τότε που στράφηκε σε βιολογικές πρακτικές, οι οποίες, όταν συνδυάζονται με χαμηλό pH, διασφαλίζουν ότι η σαμπάνια «φτιάζεται για γηράσκων”.

Συνοψίζοντας, είπε ότι όλη η σκληρή δουλειά, οι πειραματισμοί και οι βελτιώσεις έχουν αλλάξει τη φύση της Cristal προς το καλύτερο.

«Στο παρελθόν το Cristal ήταν αδύνατο και διακριτικό όταν ήταν νέο, και εξελισσόταν με τον καιρό, αλλά χάρη στη βιολογική καλλιέργεια και αυτό που κάνουμε στην οινοποίηση, είναι πολύ πιο νόστιμο όταν είναι νέο, έχει περισσότερη υφή, χωρίς να αγγίζει την παλαίωση. δυναμικό», είπε, προτού καταλήξει, «την έχουμε αυξήσει».

 

Πηγή: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.