Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι ρουστίκ συγγενείς των μεγάλων ονομάτων της Côte d’Or και τα μυστικά τους

Η αυξανόμενη ζήτηση και ο μεγάλος σεβασμός για τη Βουργουνδία σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι πολύ λίγο από το Côte d’Or, την καρδιά της περιοχής, έχει μείνει άγνωστο.

Τα κρασιά του Savigny-lès-Beaune δεν ήταν ποτέ καλύτερα από σήμερα. Ωστόσο, η φήμη τους, ως ρουστίκ συγγενείς των μεγάλων ονομάτων της Côte d’Or, παραμένει ακόμη ένα μικρό μυστικό.

Αυτή η ταπεινή φήμη δεν είναι χωρίς κάποια ιστορική αλήθεια. Πριν από δεκαετίες, μεγάλο μέρος της παραγωγής Savigny πουλήθηκε σε εμπορικούς – εμπόρους – που συχνά το αναμείγνυαν και το πουλούσαν ως γενικό Savigny-lès-Beaune, αντί να εμφιαλώνουν cuvées ξεχωριστά για να εμφανίσουν τα διαφορετικά terroirs που διακρίνουν πολλούς από τους καλύτερους αμπελώνες.

Πολλά από τα κρασιά είχαν ακατέργαστες τανίνες που επισκίαζαν τις αποχρώσεις της γεύσης. Αλλά ήταν σχετικά φθηνά, γεγονός που τα έκανε δημοφιλή τη δεκαετία του 1980 με νέους αρχάριους στο κρασί, και εξακολουθούσαν να μεταφέρουν την ουσία της χαριτωμένης κόκκινης Βουργουνδίας με όμορφα, αρωματικά φρούτα.

Σήμερα η Savigny-lès-Beaune είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Τώρα φιλοξενεί μια νέα γενιά ενεργητικών καλλιεργητών και οινοποιών. Η αμπελουργία έχει βελτιωθεί αισθητά. Το ίδιο και η οινοποίηση, και, όπως συνέβη σε όλη τη Βουργουνδία, ένα πνεύμα συνεργασίας και ανοιχτής επικοινωνίας έχει αντικαταστήσει αυτό που πριν από λίγο καιρό στο Savigny ήταν μια νησιωτική, μικρή κοινότητα.

Η κλιματική αλλαγή, επίσης, έπαιξε ρόλο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν διευκολύνει την ωρίμανση των σταφυλιών σε ορισμένους αμπελώνες όπου τα αμπέλια δυσκολεύονταν να ωριμάσουν. Όμως, η κλιματική αλλαγή έχει επίσης το αντίκτυπό της. Το είδος των καταστροφικών παγετών και χαλαζιών που μπορεί να συνέβαιναν μια φορά σε μια καριέρα τον 20ο αιώνα, κατέστρεψαν μισή ντουζίνα καλλιέργειες την τελευταία δεκαετία.

Όλα τα κρασιά τους μοιράζονται την γενεαλογία της Côte de Beaune, του νότιου μισού της Côte d’Or, αλλά μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τους αμπελώνες και το στυλ του παραγωγού. Μερικοί οινοποιούν τα τσαμπιά των σταφυλιών ολοκληρα, συμπεριλαμβανομένων των μίσχων, με αποτέλεσμα πιο ανοιχτόχρωμα κρασιά με πικάντικη, φυτική ποιότητα, μεγάλη καθαρότητα και διαφάνεια. Άλλοι καταργούν τα σταφύλια τους πριν από τη ζύμωση, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ένταση των γεύσεων φρούτων στα κρασιά. Και κάποιοι κάνουν λίγο και από τα δύο.

Το Savigny είναι ένα περίπλοκο μέρος. Το Côte d’Or είναι μια λεπτή ράχη που κατεβαίνει νοτιοδυτικά από την πόλη της Ντιζόν και αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από πλαγιές με νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Το Savigny-lès-Beaune απλώνεται δυτικά ακριβώς βορειοδυτικά της πόλης Beaune, με μυριάδες αμπελώνες σε πλαγιές, κορυφογραμμές, κοιλάδες και πεδινές εκτάσεις που βλέπουν πολλές κατευθύνσεις. Τα αμπέλια φυτεύονται σε ένα κουκούτσι από πηλό και ασβεστόλιθο με άφθονο σπασμένο υπόβαθρο και χαλίκι.

“Το χαλίκι το κάνει διαφορετικό από άλλα μέρη της Côte d’Or”, είπε ο Hugues Pavelot, του οποίου το κτήμα, Domaine Jean-Marc et Hugues Pavelot, παράγει δομημένα αλλά γευστικά φρουτώδη κρασιά.

Οι Pavelot καλλιεργούσαν σταφύλια στο Savigny από πριν από τη Γαλλική Επανάσταση. Τα τελευταία 25 χρόνια, ωστόσο, δύο κτήματα έχουν θέσει τα υψηλότερα πρότυπα για το Savigny-lès-Beaune: το Domaine Simon Bize et Fils και το Domaine Chandon de Briailles.

Ο Bize καλλιεργεί σταφύλια και φτιάχνει κρασί στο Savigny για περισσότερα από 130 χρόνια. Ο Patrick Bize ήταν ένας εξαιρετικός ηγέτης που έφερε το κτήμα στο τρέχον επίπεδο αριστείας πριν από τον πρόωρο θάνατό του το 2013 στα 61 του. Από τότε, τα κρασιά έχουν γίνει ακόμα καλύτερα υπό τη σύζυγό του, Chisa Bize.

Ο ίδιος, αποδίδει μέρος της βελτίωσης στα οφέλη της κλιματικής αλλαγής. «Τώρα τα σταφύλια ωριμάζουν πολύ καλά, ειδικά οι τελευταίες σοδειές», είπε. «Τα αμπέλια έχουν προσαρμοστεί πραγματικά στη ζέστη, ειδικά το 2019 και το 2020». Ωστόσο, σημείωσε επίσης ότι το χαλάζι είχε προκαλέσει αρκετές καταστροφικές σοδειές, ιδίως το 2013.

Η κομψότητα και η ακρίβεια χαρακτηρίζουν τα κρασιά Bize. Τα κόκκινα ζυμώνονται εξ ολοκλήρου με ολόκληρα τσαμπιά. Ένα κρασί του χωριού Savigny του 2019 ήταν όμορφο και λουλουδάτο με εκλεκτές τανίνες, ενώ ένα κορυφαίο cru, από τον αμπελώνα Telmettes, ήταν αλμυρό και πιο δομημένο, λουλουδάτο αλλά με μια ελαφρές ζωικές νότες.

Όπως το Bize, το Chandon de Briailles είναι ένα παλιό κτήμα. Ο Claude de Nicolay, που σήμερα διευθύνει το Chandon με τον αδερφό της, François, χρονολογείται από το 1830. Ήταν η μητέρα τους, Nadine, που ξεκίνησε να εμφιαλώνει κρασιά τη δεκαετία του 1980 και άρχισε να καλλιεργεί βιολογικά τη δεκαετία του 1990. Το Chandon είναι βιοδυναμικό από το 2005.

Η Nadine de Nicolay άρχισε επίσης να ζυμώνει ολόκληρα τσαμπιά σταφυλιών σε μια εποχή που δεν ήταν της μόδας. «Της άρεσε η πολυπλοκότητα που έφερε», είπε ο Claude. «Έκανε το κρασί κομψό και ελαφρύ».

Ο τρύγος του 2021 ήταν σε μεγάλο βαθμό μια καταστροφή σε όλη τη Γαλλία με παγετό και πολλές βροχές, που προκάλεσαν προσβολές από ωίδιο και μούχλα. Στο Savigny, είπε η κ. de Nicolay, η σοδειά μειώθηκε σχεδόν κατά 75%.

πηγή: New York Times

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.