Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι παγκόσμιες πωλήσεις σαμπάνιας ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ για πρώτη φορά

Οι παραγωγοί σαμπάνιας είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξοι» για τις μελλοντικές προοπτικές του κλάδου, αφού αποκάλυψαν ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,6% το 2022.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Μπορεί οι εγχώριες πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,7% σε ετήσια βάση στα 138,4 εκατομμύρια φιάλες, ωστόσο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,3% στα 187,5 εκατομμύρια φιάλες.

Αυτό ώθησε τη συνολική κατηγορία σε μέτρια αύξηση όγκου, με τις πωλήσεις να αυξήθηκαν από 321,8 εκατομμύρια φιάλες το 2021 σε 325,9 εκατομμύρια πέρυσι.

Οι πωλήσεις αξίας έσπασαν επίσης το φράγμα των 6 δισ. ευρώ (5,26 δισ. £) για πρώτη φορά, υποδηλώνοντας ότι ο κλάδος έχει πλέον βγει σχετικά αλώβητος από την πανδημία.

Ο Maxime Toubart, συμπρόεδρος της Comité Champagne, παρουσίασε τα στοιχεία ως «ανταμοιβή για τις προσπάθειες των παραγωγών σαμπάνιας να διατηρήσουν τη θέση της σαμπάνιας ως εξαιρετικό κρασί» κατά τη διάρκεια των δύσκολων ετών.

Παράλληλα, οι παγκόσμιες πωλήσεις έφτασαν τα 297,5 εκατομμύρια μπουκάλια το 2019, αλλά μειώθηκαν στα 245 εκατομμύρια το 2020, καθώς δεν υπήρχε λόγος γιορτής σε όλο τον κόσμο.

Ανέβηκαν το 2021 και στη συνέχεια έφτασαν σε νέα ύψη πέρυσι, λόγω της αύξησης των εξαγωγών σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν το 45% των πωλήσεων σαμπάνιας πριν από μια δεκαετία, αλλά τώρα αντιπροσωπεύουν το 57% των πωλήσεων.

Έπειτα, ο David Chatillon, πρόεδρος της Union des Maisons de Champagne και συμπρόεδρος της Comité Champagne, δήλωσε: «Η σαμπάνια, ως το υπέρτατο κρασί των εορτασμών, ήταν η φυσική επιλογή των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο καθώς χάρηκαν για το τέλος των lockdown και ανακάλυψε ξανά μια γεύση για πάρτι, για έξοδο και για ταξίδια».

Η Comité Champagne πρόσθεσε ότι οι παγκόσμιες γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες μπορεί να ενθαρρύνουν μια «συνετή προοπτική» για το 2023, αλλά δήλωσε ότι οι παραγωγοί και οι παραγωγοί σαμπάνιας παραμένουν σίγουροι για τη βασική υγεία των επιχειρήσεών τους.

Αυτό το συναίσθημα ενισχύεται από την ποιότητα και την ποσότητα της συγκομιδής του 2022, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μια διαθέσιμη απόδοση 12.000 κιλών ανά εκτάριο.

Τέλος, αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, που οφείλεται στην έλλειψη παγετών της άνοιξης και χαλαζόπτωσης κατά τη διάρκεια του τρύγου.

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.