Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι οινοπαραγωγοί της Χιλής φεύγουν από την οινική ζώνη της Casablanca

Μια μαζική έξοδος από μια από τις πιο εξέχουσες αμπελοοινικές περιοχές της Χιλής βρίσκεται σε εξέλιξη λόγω υπερφύτευσης, έλλειψης νερού και ενός διάχυτου προβλήματος με κουνέλια στους αμπελώνες.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Μία από τις μεγαλύτερες μεταβάσεις στο κρασί της Χιλής αυτή τη στιγμή είναι η μαζική μετανάστευση προς το νότο. Με απλά λόγια, οι οινοποιοί πρέπει να πάνε εκεί που είναι το νερό.

«Η ξηρασία επηρεάζει παντού βόρεια του Σαντιάγο», λέει ο Eugenio Ponce, διευθυντής εξαγωγών, Undurraga, στην επιχείρηση ποτών. «Τα επόμενα 30 χρόνια οι αμπελώνες στη Χιλή θα είναι κυρίως νότια και θα δούμε πολλά περισσότερα κρασιά να προέρχονται από τις νότιες περιοχές».

«Το μέλλον μας είναι στο νότο. Ο βορράς είναι πολύ επικίνδυνος», λέει ο Eduardo Jordán, οινοποιός στο Miguel Torres.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό δεν είναι νέο έδαφος για τους Montes και την Casa Silva, που εδώ και αρκετό καιρό πειραματίζονται με την παραγωγή κρασιού στις ακραίες συνθήκες της Παταγονίας, η οποία ζωγραφίζει την πιο νότια άκρη της Χιλής. Ωστόσο, είναι η μειοψηφία των οινοποιών που είναι έτοιμη να ξεριζωθεί στα εξωτερικά όρια της χώρας. Ανάλογα με το πού εδρεύει ένα οινοποιείο, δεν έχει νόημα όσον αφορά το κόστος μεταφοράς και τον κίνδυνο οξείδωσης που μπορεί να συμβεί στο κρασί στη διαδρομή.

Η αναζήτηση, επομένως, βρίσκεται σε εξέλιξη για να βρεθεί ένα νέο «μέσο έδαφος» στη νότια Χιλή. Ένα πιο ασφαλές στοίχημα για τους παραγωγούς.

 

Αντίο Casablanca

Μια περιοχή που αισθάνεται τις σεισμικές επιπτώσεις αυτής της μετανάστευσης είναι η κοιλάδα της Casablanca. Παρά την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών, το μέλλον της κρέμεται από την ισορροπία, καθώς οι παραγωγοί εγκαταλείπουν την περιοχή ομαδικά, κατευθυνόμενοι προς τις κοιλάδες Leyda, Limarí και Colchagua.

«Η Casablanca ήταν η κατ’ εξοχήν ζώνη παραγωγής και ήταν η πρώτη κοιλάδα που εξερευνήθηκε με πραγματική ωκεάνια επιρροή, αλλά τώρα έχει πολλά προβλήματα με το νερό. Είναι πολύ ξηρή», λέει ο Philippe Rolet, Διευθύνων Σύμβουλος του Los Vascos, του φυλάκιου της Χιλής του Domaines Baron de Rothschild Lafite. «Τα τελευταία δύο χρόνια, αλλάξαμε όλα τα σταφύλια μας από την Casablanca στην Colchagua».

Αυτό που είναι απογοητευτικό για τη βιομηχανία είναι ότι η ποιότητα των κρασιών της Casablanca, ειδικά του Sauvignon Blanc, είναι κορυφαία. Είναι τραγωδία να τα αφήνεις όλα πίσω. «Τα κρασιά της Casablanca είναι τόσο καλά όσο ποτέ. Απλώς υπάρχουν περισσότεροι παίκτες τώρα», λέει ο Rolet.

Έπειτα, ο Charles de Bournet, Διευθύνων Σύμβουλος της Lapostolle, είναι διχασμένος για αυτόν ακριβώς τον λόγο. «Μιλάμε για αποχώρηση από την Casablanca εδώ και 10 χρόνια. Αλλά μετά δοκιμάζουμε τα κρασιά και λέμε «Δεν μπορούμε να φύγουμε».

Παράλληλα, η περιγραφή των οικονομικών, που σχετίζονται με την παραγωγή κρασιού από την περιοχή είναι «σοκραστική». Σύμφωνα με τον de Bournet, δεν είναι μόνο η έλλειψη νερού που στραγγίζει τα ταμεία, αλλά και ο μαύρος παγετός, από τον οποίο το Lapostolle έχασε ολόκληρο τον αμπελώνα του το 2014.

«Τα κουνέλια είναι επίσης ένα τεράστιο πρόβλημα στην Casablanca. Ξεκινούν τρώγοντας τα σταφύλια και μετά περνούν και τους κορμούς των αμπελιών. Είναι εκτός ελέγχου γιατί με τόση ζέστη και ξηρασία δεν έχουν τίποτα άλλο να φάνε».

Η Viña Sutil δεν μετανιώνει που εγκατέλειψε την Casablanca για να μετακομίσει στο Litueche στην Colchagua, η οποία έχει λιγότερο κίνδυνο παγετού και, πιθανώς, λιγότερα ζώα. «Μας δίνει τρεις φορές μεγαλύτερους όγκους σταφυλιών από ό,τι η Casablanca», λέει ο Nicolas Sutil.

Ένα οινοποιείο, ωστόσο, είναι έτοιμο να πεθάνει στον λόφο για την Casablanca. Σύμφωνα με τον οινοποιό του Terra Noble, Marcelo Garcia, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η οινοποιητική σχεδιάζει να παραμείνει στην κοιλάδα, όπου είναι ριζωμένη από το 2006.

«Είναι εύκολο να πουλήσεις και να απομακρυνθείς. Πολύ πιο δύσκολο όμως να μείνεις και να επενδύσεις στην περιοχή και να εργαστείς για τη βελτίωσή της για τις μελλοντικές γενιές», ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του.

«Μειώσαμε το εκτάριο μας ώστε να έχουμε χαμηλότερες αποδόσεις και πιο συμπυκνωμένα σταφύλια. Πριν από αρκετά χρόνια, όλοι ήταν στο Limari, μετά έφυγαν μετά από έξι ή επτά χρόνια χωρίς το βέλτιστο νερό. Τώρα το ίδιο συμβαίνει και στην Casablanca. Η ποιότητα που έχουμε εκεί είναι τεράστια, επομένως θέλουμε να διατηρήσουμε αυτές τις προσπάθειες αντί απλώς να φύγουμε».

Μπορεί να αποδειχθεί σοφή απόφαση εάν τα κρασιά από την περιοχή συνεχίσουν να ευχαριστούν τους καταναλωτές. Πώς θα καταφέρει όμως η Terra Noble να διατηρήσει τους όγκους της αν η κατάσταση εκεί είναι τόσο ζοφερή;

Με βάση τα λεγόμενα του Garcia, το πραγματικό ζήτημα δεν είναι η έλλειψη νερού, αλλά η υπερβολική φύτευση. «Εάν η κυβέρνηση δεν περιορίσει τον αριθμό των εκταρίων που μπορούν να φυτευτούν σε οποιαδήποτε περιοχή, τότε οι οινοπαραγωγοί θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα όπου κι αν πάνε», λέει. «Είναι θέμα υπερπληθυσμού».

Τέλος, η Noelia Orts, οινοποιός στο Emiliana Organic Vineyards, δεν μπορούσε να συμφωνήσει περισσότερο. «Μας αρέσει η Casablanca, απλώς έχει φυτευτεί πάρα πολύ εκεί», λέει. «Πρόκειται να συρρικνώσουμε τις φυτεύσεις μας, οι οποίες σήμερα αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 250 εκτάρια στην περιοχή και να μειώσουμε σημαντικά την παρουσία μας. Στο μέλλον, θα χρησιμοποιούμε μόνο την Casablanca για τα premium κρασιά μας».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.