Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι 10 κροατικές ποικιλίες κρασιού που βαδίζουν προς την αναγνωρισημότητα

Αποσπώντας όλο και περισσότερα σημαντικά βραβεία σήμερα, το κροατικό κρασί βασίζεται σε παράδοση και τεχνογνωσία αιώνων. Το 2022, με τρία πλατινένια και 16 χρυσά μετάλλια, τα κροατικά κρασιά πέτυχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία τους μέχρι στιγμής στα διάσημα Decanter World Awards, που θεωρούνται το χρυσό πρότυπο για την παγκόσμια βιομηχανία.

απόδοση Ζήσης Πανάγ0ς

Η Κροατία μπορεί να θεωρήσει τον εαυτό της μια σημαντική δύναμη στην περιοχή όσον αφορά το κρασί, αν και εξάγονται σχετικά λίγα. Η Ίστρια παραμένει ο εγχώριος ηγέτης, αλλά τα κόκκινα της χερσονήσου Pelješac, τα χρυσαφένια ξερά λευκά της Korčula και τα αξιοσέβαστα κελάρια της Σλαβονίας, ιδιαίτερα το Ilok, γιορτάζονται δικαιολογημένα.

Στην Κροατία, το κρασί είναι είτε κόκκινο (crno), λευκό (bijelo) ή ροζέ (crveno), ξηρό (suho) ή γλυκό (slatko). Στη Δαλματία, τα βαθιά κόκκινα αναμειγνύονται με το νερό ως bevanda, τα λευκά στο βορρά με μεταλλικό νερό, ένα gemišt.

Εδώ είναι δέκα κύριοι τύποι κροατικού κρασιού, που πρέπει να προσέχετε την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε σε ένα εστιατόριο…

 

Babić 

Το terroir γύρω από την κομητεία Šibenik-Knin στην κεντρική Δαλματία παράγει το βαθύ, σκοτεινό Babić, ιδιαίτερα γύρω από το όμορφο χωριό Primošten. Μια φωτογραφία των αμπελώνων του κρέμεται στο Κέντρο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Το Babić είναι ένα κόκκινο ντόπιο της Κροατίας, ελαφρύ και μεσαίο σώμα, το ιδανικό συνοδευτικό για ψητά κρέατα ή μαγειρευτά. Κατάλληλο για μακροχρόνια αποθήκευση.

 

Graševina 

Γνωστό με αυτό το όνομα σε όλη την Κροατία, μεταφρασμένο ως ιταλικό ή ρομανικό Riesling σε όλη την Κεντρική Ευρώπη όπου είναι πανταχού παρόν, αυτό το ευέλικτο λευκό δεν σχετίζεται με την παράδοση του Riesling της Ρηνανίας. Θεωρείται ότι μεταφέρθηκε στην Κεντρική Ευρώπη από τους Ρωμαίους, το απολαμβάνουν σε όλη την πρώην Αυτοκρατορία των Αψβούργων και πέρα ​​από γενιές. Σίγουρα, είναι η κύρια ποικιλία που καλλιεργείται στη Slavonia και στην κομητεία Baranja, όπου οι αιωνόβιοι αμπελώνες γύρω από το Kutjevo και το Ilok επιτηρούνται από διάσημα ονόματα της οινοποιίας της Κροατίας, όπως οι Krauthaker και Enjingi.

 

Istarska malvazija

 Το κύριο κρασί της Ίστριας είναι το Malvasia. Πιθανώς ένα από τα παλαιότερα είδη στην Ευρώπη, αυτό το λευκό σταφύλι καλλιεργείται σε πάνω από τα δύο τρίτα των αμπελώνων της Ίστριας. Το Malvasia είναι συνήθως ξηρό και δοκιμάζεται καλύτερα σε νεαρή ηλικία. Επειδή η Ίστρια έχει δύο χαρακτηριστικούς τύπους εδάφους, το Malvasia που παράγεται κοντά στην ακτή τείνει να είναι πιο εύρωστο – τα σταφύλια από την ενδοχώρα παρέχουν ένα πιο λεπτό μπουκέτο. Πολλά από τα καλύτερα κρασιά της Ίστριας παράγονται από μια νέα γενιά καλλιεργητών, οι οποίοι δημιούργησαν τη Vin Istra, αφιερωμένη στη βελτίωση της ποιότητας της τοπικής παραγωγής και στην προώθηση των κρασιών της Ίστριας. Ένα μονοπάτι Wine Roads διευκολύνει τους επισκέπτες να βρουν τα καλύτερα κελάρια και να δοκιμάσουν αυτά τα κρασιά από πρώτο χέρι.

 

Kujundžuša

Ένα ντόπιο κροατικό λευκό, με έντονο κίτρινο χρώμα, το Kujundžuša καλλιεργείται γύρω από το Imotski στη Δαλματική ενδοχώρα, κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ένα σταφύλι υψηλής απόδοσης που ωριμάζει τον Σεπτέμβριο προς το τέλος του καλοκαιριού, είναι καλύτερο να καταναλωθεί γρήγορα όταν είναι πιο δροσιστικό. Ο ελαφρύς του χαρακτήρας το καθιστά κατάλληλο για σερβίρισμα δίπλα σε λευκά ψάρια και οστρακοειδή, ιδιαίτερα με στρείδια.

 

Lasina

Αυτό το rara avis, ένα ανοιχτό κόκκινο χρώμα της Δαλματίας, το Lasina καλλιεργείται μόνο κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Krka, ιδιαίτερα γύρω από το Skradin στην κομητεία Šibenik-Knin, και μόνο από λίγους παραγωγούς. Χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, έχει συχνά αναμειχθεί με παλιότερες ποικιλίες όπως το Babić και έγινε δικό του σχετικά πρόσφατα χάρη σε παραγωγούς όπως ο Ante Sladić. Όλο και περισσότερες από τις χαρακτηριστικές ετικέτες του, των οποίων τα σχέδια που σχεδιάζονται στο χέρι παραπέμπουν σε πτυχές της ιστορίας της Κροατίας, κάνουν τώρα το δρόμο τους προς τα τραπέζια φαγητού της Δαλματίας. Καθώς το Sladić παράγει μόνο μερικές χιλιάδες μπουκάλια ανά σοδειά, ωστόσο, το Lasina είναι καλύτερο να το απολαύσετε in situ, κοντά στους εντυπωσιακούς καταρράκτες του Εθνικού Πάρκου Krka.

 

Plavac mali

Οι απότομες, νότιες πλαγιές της χερσονήσου Pelješac παράγουν αυτή τη διάσημη κροατική ποικιλία σταφυλιών, κυρίως γύρω από το Dingač και το Postup, των οποίων η κύρια εστίαση είναι η καλλιέργειά του. Ξάδερφος του Zinfandel, σε βαθύ ρουμπινί χρώμα και εξαιρετικό συνοδευτικό για ψητά ψάρια, η παράδοση στη Δαλματία του Plavac Mali έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη. Αυτό ήταν το πρώτο κόκκινο κρασί στην Κροατία που έλαβε το καθεστώς ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) το 1961. Με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αυτά είναι ανθεκτικά σταφύλια που μπορούν να αναπτυχθούν σε πιο δύσκολα εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Brač και Hvar. Μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και ως φρούτα αν και οι περισσότεροι Δαλματοί προτιμούν το Plavac mali τους σε ποτήρι.

 

Pošip

Λόγω του βραχώδους, ασβεστολιθικού εδάφους, τα νότια λευκά κρασιά είναι κυρίως ξηρά, όπως το χρυσοκίτρινο Pošip, ισχυρό σε αλκοόλ, από τους αμπελώνες Čara και Smokvica του νησιού Korčula. Το πρώτο λευκό σταφύλι στην Κροατία που έλαβε το καθεστώς ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) το 1967, το Pošip έχει ένα χαρακτηριστικό φρουτώδες άρωμα, βερίκοκων, ας πούμε, ή σύκων, που έχει συνοδεύσει πολλά γεύματα διακοπών στη Δαλματία. Αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, συμπληρώνει καλύτερα τα κλασικά πιάτα όπως τα ψητά ψάρια και τα οστρακοειδή και τείνει να παλαιώνει καλά σε δρύινα βαρέλια.

 

Teran 

Το γηγενές κόκκινο κρασί της Ίστριας είναι το Teran, ένα πλούσιο ρόφημα με έντονη, φρουτώδη γεύση. Καλλιεργούμενο για γενιές σε ολόκληρη την περιοχή, επίσης στη Σλοβενία ​​και τη βορειοανατολική Ιταλία, το Teran είναι το κύριο είδος σταφυλιού που θα είχατε δει στους αμπελώνες της δυτικής Ίστριας πριν από 150 χρόνια. Βαθύ ρουμπινί και όψιμο ωρίμανσης, το Teran παράγει ένα κρασί υψηλής ποιότητας που βοήθησε την Ίστρια πρώτα να αναζωογονήσει τη βιομηχανία της και στη συνέχεια να πρωτοστατήσει στην Κροατία.

 

Traminac

Γνωστό και ως Gewürztraminer, το Traminac συνδέεται περισσότερο με τις παραδοσιακές κάβες του Ilok στη Σλαβονία. Το πιο γνωστό, το Iločki podrumi, χρονολογείται από το 1450 και το Traminac του σερβιρίστηκε στους εορτασμούς για τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ II το 1953. Αυτό είναι ένα γλυκό και ημίγλυκο λευκό, μέτρια υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, γνωστό για το άρωμα τριαντάφυλλο. Οι κάβες κρασιού σε όλο το Ilok, συμπεριλαμβανομένου του Iločki podrumi, καλωσορίζουν με χαρά τους επισκέπτες για γευσιγνωσία.

 

Žlahtina

Το Žlahtina, που καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά γύρω από το Vrbnik στο νησί Krk, είναι ένα ξηρό, χρυσαφένιο λευκό που καταναλώνεται καλύτερα κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών. Το όνομά του πιστεύεται ότι αναφέρεται στην πρώην ευγενή του θέση στην αρχαιότητα παρά στο εντυπωσιακό του χρώμα, και σίγουρα η Žlahtina απολαμβάνουν τις κλασικές σπεσιαλιτέ της περιοχής αρνί, τυρί από πρόβειο γάλα για γενιές. Παράγεται επίσης μια αφρώδης εκδοχή του.

 

ΠΗΓΗ:

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.