Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Οινοποιήσεις terroir για το οινοποιείο Κόκκινος

Το 2020 βρήκε το οινοποιείο Κόκκινος με δημιουργική τάση στην οινοποίηση ενός ξεχωριστού αμπελοτοπίου με σκοπό την ανάδειξη της μοναδικότητας του τόπου.

Ο επόμενος σταθμός του Wine Trails είναι ένα μικρό, οικογενειακό οινοποιείο με την ονομασία «Κόκκινος». Ο Σταύρος Κόκκινος, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νάουσα, γοητευμένος από την κουλτούρα του Ξινόμαυρου, αγόρασε τους πρώτους αμπελώνες το 1999, στο αμπελοτόπι με την ονομασία «Παλιοκαλιάς». Έπειτα ξεκίνησε τις οινοποιήσεις, επένδυσε σε αποστακτήριο και αίθουσα εκδηλώσεων και έφτασε το 2008 το οινοποιείο να έχει άδεια εμφιάλωσης.

H δεύτερη γενιά βρίσκεται στα σκαριά, αφού και οι δύο γιοι της οικογένειας αποφάσισαν να ασχοληθούν με το αντικείμενο σπουδάζοντας σήμερα οινολογία. Ο μεγαλύτερος, Κωνσταντίνος, σπουδάζει στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ ο πιο μικρός, Γεώργιος, στο τμήμα οινολογίας και τεχνολογίας ποτών Δράμας.
Ο αμπελώνας σήμερα εκτείνεται σε 40 ιδιόκτητα στρέμματα και 60 στρέμματα από συνεργάτες αμπελουργούς με πρωταγωνιστή, φυσικά το Ξινόμαυρο. Πάνω από το 70% αποτελείται από παλιά αμπέλια, 40 ετών και πάνω και παρόλο που δεν θα βρείτε την πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας στη φιάλη, οι μέθοδοι καλλιέργειας υπόκεινται στις βιολογικές. Οι οινοποιοί αποσκοπούν κατά κύριο λόγο σε χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, για την παραγωγή Ξινόμαυρου με έντονα αρώματα, ικανό για παλαίωση.

«Συνεργαζόμαστε με το οινολογικό εργαστήριο Αμπελοοινική Ε.Π.Ε. στη Θεσσαλονίκη για να τελειοποιήσουμε εκτός από την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση» λέει ο Σταύρος Κόκκινος στο Wine Trails.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση και δίνει στοιχεία μοναδικότητας στον τρόπο προσέγγισης του οινοποιείου, είναι η ετικέτα κρασιού Paliokalias, από το ομώνυμο αμπελοτόπι. Αποτελεί ξεχωριστή οινοποίηση ενός μόνο αμπελοτεμαχίου, είναι δηλαδή κρασί «terroir». Ο όρος αναφέρεται στην ανάδειξη του τόπου, των περιβαλλοντολογικών παραγόντων, στις πρακτικές αμπελοκαλλιέργειας και στον βιότοπο που τις περικλείει. Το 2020 συνεχίζουν οινοποιώντας σε πειραματικό επίπεδο ένα Ξινόμαυρο 40 ετών που βρίσκεται σε 500 μέτρα υψόμετρο, από τα πιο ψηλά αμπέλια στην περιοχή.

«Νέα πνοή στην επιχειρηματική δράση του οινοποιείου έχει δώσει η κάβα Κόκκινος Kύλιξ στη Νάουσα», διηγείται ο Σταύρος Κόκκινος στο Wine Trails «που αναδεικνύει εμπορικά τα οινοποιεία της περιοχής». Το οινοποιείο εξάγει στην Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά και προσεχώς την Αυστραλία, συνεργασία που έχει φρενάρει λόγω της κρίσης covid-19. Tο μαγευτικό τυπικό Ξινόμαυρο της Νάουσας γίνεται ολοένα και πιο γνωστό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης…

 

Το παλαιωμένο κρασί Kokkinos χαρακτηρίζεται από τις αγέρωχες αλλά όχι επιθετικές τανίνες του και o πρωταγωνιστής του οινοποιείου, ο Paliokalias του 2015, ως πιο τυπικό Ξινόμαυρο με τα γνωστά αρώματα λιαστής ντομάτας και ελιάς, σε συνδυασμό με τις νότες ευκάλυπτου και γλυκόρριζας το κάνουν ξεχωριστό. Αυτό που περικλείει όλα τα κρασιά του οινοποιείου είναι τα αρώματα παλαίωσης σε παλιά βαρέλια σε συνδυασμό με φρέσκα φρουτένια αρώματα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Κτήμα Γεροβασιλείου, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θέλοντας να στηρίξει την τοπική κοινωνία, βραβεύει για τέταρτη χρονιά τους αριστεύσαντες τελειόφοιτους μαθητές...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Τα Οινοποιεία Boutari υποστήριξαν για δεύτερη χρονιά τον θεσμό των “Χρυσών Σκούφων”, την κορυφαία διοργάνωση γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσκεκλημένοι είχαν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 20.00 στο The Met Hotel, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα γίνουν δοκιμές οίνων στα τύφλα.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...