Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξινόμαυρο σε εκλεκτούς συνδυασμούς για τη σειρά οίνων Πετραία Γη της Amyntas Wines

Τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των οίνων της σειράς Πετραία Γη διαμορφώνει ο συνδυασµός των ποικιλιών Sauvignon Blanc, Merlot και Syrah, ποικιλίες που αναδεικνύει το terroir του Αμύνταιου.

Το πάντρεμα του Sauvignon Blanc με το Ξινόμαυρο στη λευκή Πετραία Γη έχει ως αποτέλεσμα ένα φρουτώδη οίνο, όλο φρεσκάδα, με αρωματικές νότες πεπονιού και μάνγκο, όπου η δροσιστική οξύτητα ισορροπεί με τη λιπαρότητα στην παλέτα. Ενώ η συνύπαρξη του Ξινόμαυρου με το Syrah και Merlot στην ερυθρή Πετραία Γη προσφέρει έναν οίνο με βαθύ πορφυρό χρώμα. Το όμορφα εξελιγμένο αρωματικό του μπουκέτο αναδύει αρωματικές νότες κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και δαμάσκηνο, γλυκά αρώματα μπαχαρικών όπως βανίλια, αλλά και σοκολάτα. Στην παλέτα συναντάμε βελούδινες ταννίνες, γεμάτο σώμα, ισορροπία αλκοόλης με οξύτητα και μακρά επίγευση. Το αρωματικό και γευστικό προφίλ του οίνου εμπλουτίζεται με την 18μηνη ωρίμανσή του σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

To Ξινόµαυρο Αµυνταίου

Η ζώνη του ΠΟΠ Αµύνταιο είναι η βορειότερη µε το µεγαλύτερο µέσο υψόµετρο (615 µ.) από τις τέσσερις ζώνες οίνων ΠΟΠ, στις οποίες συµµετέχει η ποικιλία Ξινόµαυρο. Το Ξινόµαυρο Αµυνταίου ήταν ανέκαθεν συνδεδεµένο µε την παραγωγή ερυθρών οίνων όσο και ροζέ, λόγω του χαρακτηριστικού µεσοκλίµατος του οροπεδίου, που ευνοεί την παραγωγή αυτού του τύπου οίνων. Χάρη στο ιδιαίτερο κλίµα της περιοχής και τα ελαφριάς σύστασης αµµώδη εδάφη το Ξινόµαυρο αναδεικνύει όλον τον αρωµατικό και πολυδύναµο χαρακτήρα του. Επιπρόσθετα, το terroir του Αµυνταίου ευνοεί την καλλιέργεια και αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά τόσο λευκών ποικιλιών, όπως Sauvignon Blanc και Ροδίτης, όσο και ερυθρών ποικιλιών όπως Merlot και Syrah.

 

Όλα ξεκίνησαν το 1959

Με την ίδρυση του πρώτου συνεταιριστικού οινοποιείου της βορειότερης αµπελουργικής ζώνης της Ελλάδος το 1959, ξεκινάει η ιστορία του οινοποιείου του Αγροτικού Συνεταιρισµού της Ευρύτερης Περιοχής Αµυνταίου (ΑΣΕΠΑ), το οποίο σήµερα συστήνεται ως Amyntas Wines και συνεχίζει την επιτυχηµένη οινοποιητική του πορεία.

Σταθµός στην οινική πορεία του οινοποιείου υπήρξε το 1971, όταν πρωτοξεκίνησαν οι πειραµατικές δοκιµές για την παραγωγή αφρώδους οίνου από το Ξινόµαυρο οι οποίες οδήγησαν σε εξαιρετικά αποτελέσµατα. Τον επόµενο χρόνο κιόλας το ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσηµα την αµπελουργική ζώνη του Αµυνταίου µε τη διάκριση ΠΟΠ, δηµιουργώντας παράλληλα τον πρώτο εγχώριο ροζέ οίνο ΠΟΠ.

Σε σταθερή τροχιά επιτυχίας το οινοποιείο του ΑΣΕΠΑ

Σήµερα, η Amyntas Wines αριθµεί περίπου 54 µέλη-αµπελουργούς, οι οποίοι καλλιεργούν 1.000 στρέµµατα, µε τη βοήθεια της τεχνολογίας και των σύγχρονων µεθόδων παραγωγής. Επενδύοντας συνεχώς τόσο στις εργοστασιακές υποδοµές όσο και στον επαγγελµατικό εξοπλισµό για την παραγωγή ήρεµων και αφρωδών οίνων µε τη συνέργεια νέων επενδυτικών προγραµµάτων, έχει θέση ως στόχο τον εκσυγχρονισµό για την αύξηση της παραγωγής. Έτσι, διατηρεί µια σταθερή θέση ανάµεσα στις σηµαντικές ελληνικές οινοποιίες.

Πλήρες χαρτοφυλάκιο ετικετών

Στο υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο ετικετών της Amyntas Wines ανήκουν τα Αµύνταιο ΠΟΠ Ροζέ Ξηρός, ΠΟΠ Ερυθρός Ξηρός, ΠΟΠ Ερυθρός Ξηρός – Επιλεγµένος, τα αφρώδη Ξινόµαυρο Αφρώδης Rose Sec και Αφρώδης Rose Demi Sec, Ξινόµαυρο Blanc de Noir, τα Πετραία Γη: Λευκό και Ερυθρό, η σειρά Αµύντας: Λευκός Ξηρός, Ροζέ Ξηρός, Ερυθρός Ξηρός, Ερυθρός Ηµίγλυκος και ο Επιτραπέζιος Οίνος: Λευκός Ξηρός, Ροζέ Ξηρός, Ερυθρός Ξηρός και Ερυθρός Ηµίγλυκος.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.