Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξανά στην οικογένεια του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου η Ουκρανία

Η Ουκρανία επανέρχεται στη διακυβερνητική οργάνωση οίνου μετά από 14 χρόνια παύσης. Η κίνηση αντιπροσωπεύει ένα ουσιαστικό βήμα στη διεθνή συνεργασία στον κλάδο του κρασιού με έμφαση στις «αξίες της ειρήνης και της συμφωνίας».

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Έχοντας αποχωρήσει από τις τάξεις του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) το 2008, η Ουκρανία εντάχθηκε και πάλι στον κορυφαίο διακυβερνητικό θεσμό. Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των χωρών-μελών σε 49.

Πιο αναλυτικά, η ανανεωμένη ιδιότητα μέλους ισχύει από τις 30 Οκτωβρίου και επισημοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του OIV στη Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού. Η σύνοδος ολομέλειας, με την οποία έκλεισε το 43ο ετήσιο συνέδριο του ιδρύματος, είχε την πιο συμβολική και εγκάρδια στιγμή της όταν δόθηκε ο λόγος στους Ουκρανούς εκπροσώπους για να μιλήσουν στους ομολόγους τους.

«Η Ουκρανία επέστρεψε στο μεγάλο σπίτι [του κρασιού]. Οι παραγωγοί της Ουκρανίας επιβεβαιώνουν τις θεμελιώδεις αρχές της συνθήκης που γέννησε αυτόν τον οργανισμό», δήλωσε ο Volodymyr Pechko, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας.

«Έχουν συμβεί πολλά πράγματα, στον κόσμο και στη χώρα μας ειδικότερα. Ο κόσμος δεν είναι ο ίδιος που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Η χώρα μας βιώνει βία, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το ήθος των οινοπαραγωγών μας είναι τόσο ισχυρό όσο ποτέ», πρόσθεσε.

«Φέρνουμε χαιρετισμούς από όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Ουκρανίας. Φέρνουμε επίσης χαιρετισμούς από όλους τους επαγγελματίες του κρασιού που δεν μπορούν να αφιερώσουν το χρόνο τους στο πάθος τους επειδή έχουν κληθεί να υπερασπιστούν τη χώρα τους.», τόνισε ο ίδιος.

 

Μία συμβολική επιστροφή

Τόσο ο Luigi Moio, πρόεδρος του OIV, όσο και ο Pau Roca, γενικός διευθυντής του OIV, τόνισαν τη βαθιά συμβολική σημασία της επιστροφής της Ουκρανίας στο ίδρυμα ως ενεργού και πλήρες μέλους. «Το κρασί εμπνέει από καιρό αξίες ειρήνης και συμφωνίας», είπε ο Μόιο. «Το κρασί καταλύει τη συμφωνία μεταξύ χωρών με ανόμοια συμφέροντα και βοηθά στην υπέρβαση κάθε ανταγωνισμού».

Ο Roca, συμφώνησε και τόνισε την εμπειρία του OIV, κατά τη διάρκεια των 100 και πλέον ετών ιστορίας του, στη δημιουργία συμφωνίας μεταξύ χωρών που, πέρα ​​από τα ζητήματα του κρασιού, ενδέχεται να βρίσκονται σε πόλεμο. «Είναι πηγή μεγάλης ικανοποίησης να μπορείς να καθίσεις με όλα τα μέλη στο ίδιο τραπέζι.»

Ο Roca, συνέχισε να ενσωματώνει αυτή την επανένταξη ως μέρος ενός ευρύτερου κινήματος στο οποίο η Ουκρανία «αναγκάστηκε να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή ως αποτέλεσμα μιας λεπτής κατάστασης». Και πρόσθεσε: «Η σύγκρουση έχει καταλύσει τη συμμετοχή της σε διεθνή φόρουμ».

Η Ουκρανία ήταν ενεργό μέλος του OIV από το 1997 έως το 2008. Ως υπογράφοντα τις συμφωνίες επανίδρυσης του οργανισμού της 3ης Απριλίου 2001, η Ουκρανία ζήτησε να γίνει ξανά αποδεκτή ως μέλος. Η κυβέρνηση της χώρας επικύρωσε το νομικό έγγραφο στις 30 Σεπτεμβρίου για να επισημοποιήσει τη νόμιμη υιοθέτησή του και τη διαδικασία επαναφοράς.

 

Η Ουκρανική Βιομηχανία κρασιού  

Με συνολικά 41.800 εκτάρια αμπέλου, η Ουκρανία έχει την 31η μεγαλύτερη έκταση αμπελώνα στον κόσμο. Το 2021 η χώρα παρήγαγε 660.000 hl κρασιού. Ήταν επίσης μια σημαντική αγορά εισαγωγών κρασιού, με τα ποσοστά κατανάλωσης να αυξάνονται ελαφρά (έναντι παγκόσμιων τάσεων) μέχρι τη ρωσική εισβολή τον Μάρτιο του 2022.

Μιλώντας μετά τη συνέλευση, ο Pechko εξήγησε τον ποικίλο και σοβαρό αντίκτυπο που είχε η σύγκρουση στην ουκρανική βιομηχανία κρασιού. Οι αμπελώνες έχουν καταστραφεί και καταληφθεί. Τα οινοποιεία έχουν βομβαρδιστεί και λεηλατηθεί. Οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν σπάσει. τα εργοστάσια φιαλών της χώρας έχουν καταστραφεί. Το πιο δραματικό είναι ότι πολλοί οινοπαραγωγοί και οι οικογένειές τους έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί.

Ως ενεργό μέλος του OIV, η Ουκρανία θα επωφεληθεί από το δίκτυο των 1.000 εμπειρογνωμόνων, καθώς και από σημαντικά κανάλια ενημέρωσης και συνεργασίας. Αυτό δίνει στην οινοβιομηχανία της χώρας ένα ουσιαστικό δίκτυο υποστήριξης, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις.

Τέλος, μακροπρόθεσμα, η ένταξη θα επιτρέψει επίσης στην Ουκρανία να έχει πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους για να αποκατασταθεί πλήρως και να δώσει στη χώρα έναν τόσο απαραίτητο ρόλο στη διαμόρφωση της εξέλιξης του αμπελοοινικού τομέα. Ο Pechko τόνισε τη σημασία της ουσιαστικής υποστήριξης από οινοποιούς από άλλες χώρες, με τη μορφή εξοπλισμού και τεχνογνωσίας.

Έχει γίνει ένα ουσιαστικό βήμα για την Ουκρανία, που τώρα επιστρέφει στο πιο σημαντικό φόρουμ της βιομηχανίας κρασιού…

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.