Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Να παραμείνει τσίπουρο, όχι “παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων”

Την έντονη ανησυχία τους για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στην αμπελοκαλλιέργεια η αλλαγή της ονομασίας του τσίπουρου που παράγουν, το οποίο θα πρέπει σύμφωνα με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών να το διαθέτουν πλέον ως «παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων» διατύπωσε το προεδρείο του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Αρχικά, όπως επεσήμαναν οι διήμεροι παραγωγοί, στο εν  λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε και αφορά την αλλαγή στη φορολόγηση της αλκοόλης και των αλκοολούχων ποτών, η ονομασία του αποστάγματος στεμφύλων που παράγουν παραδοσιακά στα καζάνια τους κάθε χρόνο μετά τον τρύγο εδώ και 100 χρόνια, δηλαδή του τσίπουρου, αντικαθίσταται με τον όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων». Ως γνωστόν, το πρόβλημα ξεκίνησε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ κατά την κατάρτιση του τεχνικού φακέλου το 2016 για τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε). Όπως καθορίστηκε τότε, το τσίπουρο και η τσικουδιά των μικρών αποσταγματοποιών δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του τεχνικού φακέλου. Ως εκ τούτου, οι όροι τσίπουρο και τσικουδιά, ως προϊόντα Γ.Ε. αφορούν μόνο εμφιαλωμένα προϊόντα και όχι τα προϊόντα που παράγονται από τους διήμερους με τον παραδοσιακό τρόπο.

Οι αμβυκούχοι αμπελοκαλλιεργητές του Τυρνάβου, τόνισαν ότι το τσίπουρο και η παραγωγή του με τον παραδοσιακό τρόπο στην περιοχή, αποτελεί πολιτισμικό κεφάλαιο και σημαντική διέξοδο για την απορρόφηση της σταφυλικής παραγωγής. Αν δεν διατηρηθεί η ονομασία, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας, με συνέπειες στην τοπική οικονομία. Προς τούτο, υπογράμμισαν ότι δεν αντιτίθενται στην αύξηση της φορολογίας που προβλέπει το σχέδιο νόμου, κατ’ επιταγή της ευρωπαϊκής Οδηγίας. Ζητούν, ωστόσο, το προϊόν τους να ονομάζεται και να πωλείται ως τσίπουρο-παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων ενώ εξέφρασαν την διάθεσή τους να συνεισφέρουν με προτάσεις σε όποια ζητήματα αναδεικνύονται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με το προϊόν τους.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, συμμεριζόμενος τις ανησυχίες των παραγωγών, επικοινώνησε με τον εισηγητή του σχεδίου νόμου από πλευράς της πλειοψηφίας, βουλευτή Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργο Αμανατίδη, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες νομοθετικών βελτιώσεων με βάση το αίτημα των αμβυκούχων και να μεταφερθεί από κοινού η επιχειρηματολογία τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στη συνάντηση, από τον Σύλλογο των Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Αντώνης Τσικριτσής, ο αντιπρόεδρος κ. Θανάσης Κάϊβας και το μέλος του Δ.Σ. κ. Δημήτρης Πούρικας.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Τα Οινοποιεία Boutari υποστήριξαν για δεύτερη χρονιά τον θεσμό των “Χρυσών Σκούφων”, την κορυφαία διοργάνωση γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσκεκλημένοι είχαν...

REPORTS

Για ακόμα μία χρονιά το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης συμμετέχει στην Εθνική Δράση «Ανοικτές Πόρτες» στα Οινοποιεία της Ελλάδας, η οποία θα λάβει χώρα το...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 20.00 στο The Met Hotel, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα γίνουν δοκιμές οίνων στα τύφλα.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...