Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Την προστασία των αμπελώνων θέτουν νέες πινακίδες βιοασφάλειας

Η κυβέρνηση της ΝΝΟ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα εγκαταστήσει 65 νέες πινακίδες βιοασφάλειας στις 16 οινοπαραγωγικές περιοχές της Πολιτείας για να διατηρήσει τους παγκοσμίου επιπέδου αμπελώνες απαλλαγμένους από φυλλοξήρα.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Η φυλλοξήρα είναι πολύ μικρά έντομα που μοιάζουν με αφίδες και θεωρούνται το χειρότερο παράσιτο της αμπέλου στον κόσμο.

Ο υπουργός Γεωργίας και Δυτικής ΝΝΟ Dugald Saunders είπε ότι μια εισβολή φυλλοξήρας στις κορυφαίες αμπελουργικές περιοχές της Πολιτείας θα ήταν καταστροφική, όχι μόνο για την παραγωγή κρασιού αλλά και για τους 53.000 ανθρώπους, που απασχολεί η βιομηχανία.

«Η Φιλελεύθερη και Εθνική Κυβέρνηση της ΝΝΟ ακολουθεί την ισχυρότερη δυνατή προσέγγιση για να διατηρήσει ασφαλείς τις πρωτογενείς βιομηχανίες μας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των σταφυλιών μας, ο οποίος συνεισφέρει 14 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της ΝΝΟ ετησίως», σημείωσε ο Saunders.

«Η NSW παράγει μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη που έχουμε δει μια απότομη αύξηση των επισκεπτών σε αμπελώνες σε αμπελουργικές περιοχές όπως το Mudgee, το Orange, το Tumbarumba, το Murrubateman, το Griffith και η Hunter Valley.

«Με αυτούς τους επισκέπτες έρχεται η αναπόφευκτη απειλή μιας εισβολής παρασίτων βιοασφάλειας, όπως η φυλλοξήρα που μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα και να καταστρέψει τα αμπέλια γρήγορα».

Μάλιστα, ο κ. Saunders είπε ότι η κίνηση της φυλλοξήρας πιθανότατα προκαλείται από ανώριμα έντομα, γνωστά ως ερπυστριοφόρα, τα οποία μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε ρούχα, υποδήματα, μηχανήματα και εξοπλισμό και οχήματα ή σε υλικά χώματος και αμπέλου, όπως σταφύλια και προϊόντα σταφυλιού.

«Αυτές οι νέες πινακίδες όχι μόνο θα ενημερώνουν για τους επισκέπτες και για την απειλή που θέτει η φυλλοξήρα για την οινοποιία, αλλά θα τους προειδοποιούν επίσης για τα μέτρα βιοασφάλειας, που έχουν λάβει οι αμπελώνες για να ελαχιστοποιήσουν την απειλή εισβολής».

Εν συνεχεία, ο υπουργός Περιφερειακών Μεταφορών και Οδών των Ηνωμένων Πολιτειών Sam Farraway τόνισε ότι είναι κρίσιμο οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στις περιοχές παραγωγής κρασιού να κατανοούν γιατί είναι σημαντικό να αποτρέπεται η περαιτέρω εξάπλωση της φυλλοξήρας.

«Οι οδικές πινακίδες θα τονίσουν τον κίνδυνο φυλλοξήρας και θα τοποθετηθούν στρατηγικά στις 16 οινοπαραγωγικές περιοχές της ΝΝΟ για να μεγιστοποιήσουν την ορατότητα και τον αντίκτυπό τους», ανέφερε ο κ. Farraway.

Ο Πρόεδρος της Βιομηχανίας Οίνου της ΝΝΟ, Mark Bourne, δήλωσε ότι η απειλή εισβολής φυλλοξήρας είναι εξαιρετικά ανησυχητική για τον κλάδο.

«Ένα μόνο ξέσπασμα φυλλοξήρας στον κορυφαίο γεωργικό τομέα της Νέας Ουαλίας θα μπορούσε να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και να θέσει σε κίνδυνο ορισμένους από τους παλαιότερους αμπελώνες και κρασιά στην Αυστραλία», είπε ο κ. Bourne.

«Αυτά τα νέα σημάδια θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και των μέτρων συμμόρφωσης που ισχύουν όταν πρόκειται για ξέσπασμα φυλλοξήρας και καλωσορίζουμε αυτήν την επένδυση από την κυβέρνηση της ΝΝΟ».

Αυτή η ανακοίνωση έρχεται καθώς η κυβέρνηση της Νέας Ουαλίας ενισχύει τη δέσμευσή της για προστασία της γεωργικής βιομηχανίας των 23,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Πολιτείας μέσω της νέας Στρατηγικής Βιοασφάλειας και Ασφάλειας Τροφίμων 2022-2030.

Τέλος, τονίστηκε ότι η στρατηγική θα είναι μια κατευθυντήρια αρχή για τις κυβερνήσεις και τους ενδιαφερόμενους φορείς στη βιομηχανία, την έρευνα και την κοινότητα για να προετοιμαστούν για σοβαρές επιθέσεις παρασίτων και ασθενειών όπως η φυλλοξήρα.

 

ΠΗΓΗ: miragenews.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.