Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μόνο τοπικές ποικιλίες για τον Βαπτιστή της Τήνου

Ο Γιάννης Βαπτιστής Μωραΐτης ήρθε σε επαφή με το αμπέλι και τη γη στα παιδικά του χρόνια όταν πέρναγε τα καλοκαίρια του μαζί με τον παππού και τη γιαγιά στην Τήνο.

Σπούδασε και εργάστηκε στην Αθήνα, σε έναν εντελώς διαφορετικό κλάδο στον οποίο συνεχίζει να δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα, και το 2012 αποφάσισε να δώσει ζωή ξανά σ’ ένα παλιό αμπέλι που κληρονόμησε από τον παππού του. Προσεγγίζοντας το εγχείρημα εντελώς ερασιτεχνικά, με κύριο στόχο να φτιάξει ένα κτήμα για να περνούν καλά η οικογένεια και οι φίλοι του. Αυτό ήταν το πλάνο του μέχρι τη στιγμή που γνώρισε τον οινολόγο Ηλία Ρουσσάκη.

«Από τον σχεδιασμό του αμπελώνα κιόλας, ο Ηλίας Ρουσσάκης με παρότρυνε να δούμε την προσπάθεια πιο επαγγελματικά. Έτσι, το 2013 ξεκινήσαμε με νέες φυτεύσεις ελληνικών ποικιλιών, όπως το Ασύρτικο, η Μονεμβασιά, το Μαυροθήρικο, το Μαυροτράγανο και η Μανδηλαριά, με φυτά από το φυτώριο του Κώστα Μπακασιέτα στη Νεμέα», αναφέρει στο WT ο κ. Μωραϊτης και συνεχίζει: «Τα πρώτα χρόνια, όταν δεν είχαμε φτιάξει ακόμα το δικό μας οινοποιείο, ξεκινήσαμε να παράγουμε τις πρώτες μας ετικέτες στο οινοποιείο Vassaltis στη Σαντορίνη. Ο τρύγος ξεκινούσε τα ξημερώματα, τα σταφύλια έμπαιναν σε φορτηγό ψυγείο με ξηρό πάγο και ταξίδευαν με ταχύπλοο για να μπουν στο πιεστήριο. Το 2016, λοιπόν, βγάλαμε το “Vaptistis Λευκό” από Ασύρτικο και Μονεμβασιά και το “Vaptistis Ερυθρό”, το οποίο το 2016 ήταν ένα χαρμάνι από Μαυροθήρικο και Μαυροτράγανο, που τις επόμενες χρονιές εμπλουτίστηκε με Μανδηλαριά».

Ακολούθησαν το 2018 νέες φυτεύσεις και η δημιουργία του οινοποιείου στο χωριό Στενή.  Στα 103 τετραγωνικά μέτρα του νέου αυτού οινοποιείου «χώρεσε» όλη η δημιουργικότητα της ομάδας του Γιάννη Μωραΐτη και το 2018 κυκλοφορούν τρεις ακόμα νέες ετικέτες του  Οινοποιείου Βαπτιστής. Η «Antara» ένα μονοποικιλιακό Ασύρτικο από ένα συγκεκριμένο αμπελοτόπι, η «Altana» ένα ροζέ κρασί από την ποικιλία Μαυροθήρικο και ένα λευκό γλυκό κρασί από Ροδίτη με λίγα υπολειπόμενα σάκχαρα και υψηλή οξύτητα.

Για τον Γιάννη Βαπτιστή Μωραΐτη υπάρχει κάτι μαγικό στο να φτιάχνεις καλό κρασί. «Είναι μαγικό όταν σου λέει κάποιος: “Περάσαμε υπέροχα στο κυριακάτικο τραπέζι με ένα μπουκάλι κρασί από το κτήμα σου”. Ή όταν μπαίνεις σε ένα εστιατόρια και βλέπεις μια παρέα να απολαμβάνει ένα δικό σου κρασί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Με αυτή την κινητήριο δύναμη ο κ. Μωραΐτης δεν σταματά να εξελίσσει το οινοποιείο στην Τήνο. «Αυτή τη στιγμή είμαστε κοντά τα 30 στρέμματα και ανεβαίνουμε. Βέβαια, περιμένουμε να μας δώσει καρπό κάθε καινούργιο αμπέλι πριν προχωρήσουμε στην επόμενη φύτευση. Τα αμπέλια του οινοποιείου βρίσκονται στα 430 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ανάμεσα στα χωριά Στενή και Μέση, όπου υπάρχουν τα περισσότερα αμπέλια τη Τήνου, και δίπλα στο χωριό Φαλατάδος. Λόγω του υψόμετρου αργεί και η ωρίμανση των σταφυλιών μας. Για παράδειγμα, εμείς φέτος μπήκαμε στον τρύγο στις 10 Σεπτεμβρίου τη στιγμή που οι άλλα νησιά των Κυκλάδων έχουν προχωρήσει αρκετά με τον τρύγο. Με το δικό μας σταφύλι αλλά και με αυτό που παίρνουμε από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς έχουμε φτάσει στις 12.000 φιάλες ενώ απώτερος στόχος μας είναι να φτάσουμε στις 30.000-35.000 και εκεί να μείνουμε. Από εκείνο το σημείο και μετά ο στόχος μας θα είναι να κάνουμε τα κρασιά μας όσο το δυνατόν καλύτερα, εφόσον μάλιστα θα έχουν ωριμάσει ακόμα περισσότερο τα αμπέλια μας», αναφέρει ο κ. Μωραΐτης.

Στα επόμενα σχέδια του οινοποιείου ο κ. Μωραϊτής αναφέρει την ανάπτυξη της οινοτουριστικής του δραστηριότητας. «Το οινοποιείο μας είναι επισκέψιμο, έχουμε δει τη δυναμική του και θέλουμε να το εξελίξουμε ακόμα περισσότερο, προβάλλοντας μάλιστα τον γαστρονομικό πλούτο του νησιού συνολικά. Μετά την καραντίνα, μετά από μια περίοδο πολύ κακή, η Τήνος τον Ιούλιο και κυρίως τον Αύγουστο κατάφερε να έχει θετικό πρόσημο για όλους. Μπορώ μάλιστα να πω ότι η επισκεψιμότητα του οινοποιείου μας τον φετινό Αύγουστο ήταν μεγαλύτερη συγκριτικά με πέρυσι. Το νησί μας άλλωστε στηρίζεται σε ένα συγκεκριμένο τύπο τουριστών, που έχουν τη διάθεση να απολαύσουν τον γαστρονομικό πλούτο του τόπου που επισκέπτονται. Θα μου πείτε: “Φτάνει ένας Αύγουστος;”. Μπορεί να μη φτάνει αλλά δείχνει μια δυναμική για τα επόμενα χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τήνος έχει κάνει σημαντικά βήματα ανάδειξης του γαστρονομικού της πλούτου τα τελευταία χρόνια, τόσο με την ομάδα Tinos Food Paths, όσο λόγω της επιλογής των εστιατορίων του νησιού να χρησιμοποιούν και να αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα», επισημαίνει ο ίδιος.

Η παραγωγή του οινοποιείου Vaptistis και των συνεργαζόμενων αμπελουργών έχει φτάσει στις 12.000 φιάλες ενώ απώτερος στόχος είναι οι 30.000-35.000, σύμφωνα με τον Γιάννη Βαπτιστή Μωραΐτη.

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.