Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μπορούν οι ηλεκτρικές καράφες να αποτελέσουν το μέλλον της οινογευσίας;

Μια ηλεκτρική καράφα που ισχυρίζεται ότι «κάνει τη γεύση του κρασιού καλύτερη σε λίγα λεπτά» χωρίζει τους θαυμαστές του κρασιού στη μέση. Μπορεί ποτέ να είναι καλή ιδέα η γρήγορη παρακολούθηση του αερισμού του κρασιού;

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Είναι ένα προϊόν που εγγυάται ότι διχάζει τις απόψεις. Μια ηλεκτρική συσκευή που ισχυρίζεται ότι επιταχύνει τη διαδικασία της αναπνοής και κάνει το κρασί σας «να έχει δύο έως πέντε φορές καλύτερη γεύση μέσα σε λίγα μόλις λεπτά».

Αν και η επιτάχυνση του ανοίγματος ενός κρασιού μπορεί να ταιριάζει στη σημερινή κουλτούρα της στιγμιαίας ικανοποίησης, μπορεί να μην ταιριάζει και τόσο καλά με τους παραγωγούς που έχουν αφιερώσει χρόνια από τη ζωή τους για να φτιάξουν ένα κρασί. Και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στη γεύση του ίδιου του κρασιού;

Μια τέτοιου είδους ηλεκτρική καράφα, με τιμή 169,99 $, που ακούει στο όνομα «Wake Up Wine Pro S», διαθέτει ένα γυάλινο πώμα για αεροστεγή εφαρμογή και ένα «υπερ-λεπτό φίλτρο ιζήματος», το οποίο οι κατασκευαστές λένε ότι φιλτράρει τις ακαθαρσίες έως και 1 χιλιοστό.

Επιπλέον, ένας πίνακας ελέγχου αφής επιτρέπει στους χρήστες να ρυθμίζουν τον χρόνο μετάγγισης, αν και τα “λεπτά” είναι το μόνο που ισχυρίζεται ότι χρειάζονται για να αναπνεύσει το κρασί.

Με μια απίστευτα μεγάλη διάρκεια ζωής η μπαταρία, που «παρέχει έως και οκτώ ώρες συνεχούς χρήσης από μια πλήρη φόρτιση», υποδηλώνει μάλλον ότι η μάρκα στρέφει το βλέμμα στο εμπόριο, καθώς οι οκτώ ώρες στο τράβηγμα είναι ένας εντυπωσιακός χρόνος μετάγγισης για οικιακή χρήση, ειδικά εάν κάθε μπουκάλι χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά για να ανοίξει.

 

Άραγε θα μπορούσαμε σύντομα να δούμε ηλεκτρικές καράφες στα αγαπημένα μας εστιατόρια;

«Γέλασα δυνατά όταν το είδα αυτό. Είναι σαν να βάζεις το κρασί σε μια κουνιστή βάρκα και να ελπίζεις ότι θα επιβιώσει από τη θαλασσοπάθεια», ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση της η Melody Wong, επικεφαλής σομελιέ και αγοραστής κρασιού για το Carlton Tower, Jumeirah, στο Λονδίνο. «Αυτή η συσκευή μπορεί να μην αρέσει σε έναν σομελιέ, αλλά θα ήταν διασκεδαστική ψυχαγωγία για ένα πάρτι στο σπίτι, αν μπορέσετε να καταπιείτε την τιμή φυσικά…».

Ο Peter Wallbridge, αγοραστής κρασιού για την Ισπανία και τη Νότια Αμερική, από  την Enotria & Coe είπε: «Με βάση ότι η μεγαλύτερη απόλαυση στο κρασί προέρχεται από το να βλέπω πώς ένα μπουκάλι κρασί ανοίγει και εξελίσσεται στο ποτήρι για ώρες ή και μέρες, αυτό φαίνεται χάσιμο χρόνου για μένα. Αν μοιράζομαι ένα καλό μπουκάλι με φίλους, θα έχω σκεφτεί τις ημέρες επιλογής του κρασιού, αν όχι εβδομάδες πριν, θα έχω επιλέξει προσεκτικά το μπουκάλι, θα το έχω αφήσει όρθιο για να φτάσω τα στερεά στον πάτο, ίσως να το έχω ήδη ανοίξει την προηγούμενη μέρα και θα είναι έτοιμο να το απολαύσουμε…. Και μάντεψε, δεν μου κόστισε ούτε δεκάρα!»

Για την Kate Sweet, σύμβουλο δημοσίων σχέσεων στη Limm Communication, της οποίας οι πελάτες περιλαμβάνουν τα χαρτοφυλάκια των Louis Latour Agencies και Fells, η πρόταση είναι επίσης μεγάλη.

«Τσεκάρω το ημερολόγιο για να δω αν είναι 1η Απριλίου», ανέφερε. «Είμαστε πραγματικά τόσο φτωχοί στο χρόνο που χρειαζόμαστε ένα άλλο gadget στη ζωή μας; Ηλεκτρικές καράφες… ο κόσμος έχει τρελαθεί».

Και αν δεν αρκεί το άνοιγμα του κρασιού σας σε ταχύτητα ρεκόρ, το Wake Up Wine Pro S διαθέτει επίσης ενσωματωμένα ηχεία Bluetooth που αναπαράγουν 360° “πολυκατευθυντικό ήχο”.

Το πρόσθετο ηχητικό στοιχείο, ωστόσο, δεν είναι αρκετό για να πείσει τον Stephen Finch, ιδρυτή της Vagabond Wines, να τους συστήσει στα 11 wine bar του σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σύντομα.

«Τώρα ξέρω πώς ένιωσαν αυτοί οι άνθρωποι όταν είδαν για πρώτη φορά τον τροχό. Όλα αυτά τα χρόνια πίνω κρασί σαν μάπετ, υποθέτοντας λανθασμένα ότι θα μπορούσα να απολαύσω το κρασί με τους δικούς του όρους… τι ηλίθιος που είμαι», είπε.

Εν συνεχεία, οι ειδικοί διαφέρουν ως προς τον βέλτιστο χρόνο αναπνοής για ένα κρασί. Ο Jan Konetzki, διευθυντής κρασιού στο κλαμπ ιδιωτικών μελών του Λονδίνου Ten Trinity Square, είπε στο Club Oenologique: «Γενικά, θα βλέπατε αρκετά γρήγορα αποτελέσματα αν μεταγγίσετε ένα κρασί, μέσα σε 15 έως 20 λεπτά, αλλά σε μια δοκιμή Château Latour, συνήθως μεταγγίζουμε τα κρασιά τουλάχιστον μία ώρα πριν τα σερβίρουμε.»

Από την άλλη πλευρά, ο Giles MacDonogh, συγγραφέας πολλών βιβλίων για το κρασί και τη γαστονομία, είπε: «Τα παλιά κρασιά είναι συχνά στα καλύτερά τους μόνο για μία ή δύο ώρες. Θα ήταν κρίμα να το παραλείψουμε με την απόγγιση πολύ νωρίς».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.