Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με το 2023 να είναι προ των πυλών, ποιο είναι άραγε το μέλλον των εκλεκτών κρασιών

Καθώς ο κόσμος έχει περάσει από το ένα σεισμικό γεγονός στο άλλο, από την πανδημία του Covid-19 έως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η αγορά του εκλεκτού κρασιού έχει παραμείνει εξαιρετικά εύρωστη και ανθεκτική. Στην αυγή του 2023, ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει…

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Η ετήσια ματιά της Liv-ex για την υγεία του κλάδου, The Fine Wine Market το 2022, είναι ένας συνδυασμός καλών και κακών ειδήσεων, αναγνωρίζοντας μια κυρίως θετική χρονιά για τις συναλλαγές, ενώ επισημαίνει ορισμένα ανησυχητικά σημάδια που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες. Με την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τον σπειροειδή πληθωρισμό, μια διόρθωση της αγοράς θα μπορούσε να είναι προ των πυλών.

Αρχικά, ο βασικός δείκτης Liv-ex 100 υποχώρησε για πρώτη φορά σε 18 μήνες τον Ιούλιο, σημειώνοντας περαιτέρω πτώση τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Μεταξύ των περιφερειακών δεικτών, υπήρχαν σημάδια ευθραυστότητας για τους πρωταγωνιστές: ο δείκτης Burgundy 150 έδειχνε ήδη όλο και πιο ήπιος πριν ισοπεδωθεί τον Οκτώβριο και στη συνέχεια υποχώρησε ένα μήνα αργότερα.

Η προηγουμένως αμείλικτη άνοδος της σαμπάνιας ελέγχθηκε επίσης. Ο Champagne 50 ήταν ο υποδείκτης Liv-ex 1000 με τις καλύτερες επιδόσεις για πέντε μήνες από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, αλλά υποχώρησε κατά 2,5% τον Νοέμβριο, εξαλείφοντας τα κέρδη των δύο προηγούμενων μηνών και επιβεβαιώνοντας φαινομενικά τους φόβους για χαλάρωση της ζήτησης.

Έπειτα, οι αριθμοί του Liv-ex δείχνουν γενικά μια ανθεκτική αγορά που παρ’ όλα αυτά βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, ή ενδεχομένως μόλις έχει περάσει. Στα τέλη Νοεμβρίου, όλοι οι κύριοι δείκτες ήταν ανοδικοί σε ετήσια βάση και οι Liv-ex Fine Wine 100 και Fine Wine 1000 είχαν φτάσει σε νέα υψηλά.

Ο αριθμός των κρασιών που διακινήθηκαν (LWIN7s στην ορολογία Liv-ex) είχε ήδη ξεπεράσει το σύνολο ρεκόρ του 2021, αλλά ήταν μόλις 2,4% σε ετήσια βάση (έναντι της αύξησης 10,4% που καταγράφηκε πέρυσι). Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των κρασιών που προσδιορίστηκαν ανά σοδειά (LWIN11s) μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι.

Αυτό, προτείνει η έκθεση, αντανακλά τους αγοραστές που «περιορίζουν την εστίασή τους και αγοράζουν με μεγαλύτερη προσοχή», ένα φαινόμενο που απεικονίζεται επίσης από τα μειωμένα μερίδια αγοράς για την Τοσκάνη, το Πεδεμόντιο, την Καλιφόρνια και τον Ροδανό.

Παράλληλα, η μετοχή του Μπορντό μειώθηκε επίσης, μια συνέχεια μιας δεκαετίας τάσης που είναι εν μέρει συνέπεια της αυξανόμενης διαφοροποίησης της σκηνής του εκλεκτού κρασιού, και ιδιαίτερα της άνθησης της Βουργουνδίας. Ωστόσο, η Liv-ex βλέπει πιο άμεσους λόγους πίσω από την πτώση του μεριδίου αξίας του εμπορίου της περιοχής από 37,7% το 2021 σε 34,5% φέτος. «Μια καμπάνια Bordeaux en primeur με κακές τιμές ενάντια σε έναν αδιάφορο vintage δεν ενθάρρυνε τους αγοραστές και η φθινοπωρινή εκστρατεία κατάφερε το ίδιο κόλπο», αναφέρει η έκθεση.

Αλλά το 2023 θα μπορούσε να είναι διαφορετικό θέμα. Εάν λίγη από τη λάμψη της Βουργουνδίας και της Σαμπάνιας εξασθενεί αυτή τη στιγμή ακόμα και όταν οι περιφέρειες αύξησαν το μερίδιό τους στο εμπόριο από 22% σε 26,2% και από 8,8% σε 13,7%, αντίστοιχα το 2022 το Μπορντό θα μπορούσε ακόμη να επωφεληθεί.

«Καθώς οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στη Βουργουνδία και τη Σαμπάνια, άλλες περιοχές έχουν αρχίσει να φαίνονται ενδιαφέρουσες για άλλη μια φορά», αναφέρει η Liv-ex. «Παρά τις φτωχές εκστρατείες en primeur και την αμφισβητήσιμη στρατηγική διατήρησης των αποθεμάτων, το Μπορντό συνεχίζει να προσφέρει ακριβώς αυτό που χρειάζεται η αγορά: κρασιά υψηλής ποιότητας, σε καλούς όγκους και σε (γενικά) προσιτές τιμές. Οι επιστροφές δεν είναι άμεσες, αλλά τα κορυφαία κτήματα του Μπορντό έχουν καλό ιστορικό επιβράβευσης μακροπρόθεσμων επενδύσεων, αν όχι βραχυπρόθεσμων αγορών en primeur».

Εν συνεχεία, μετά από μια διαδοχή σύντομων συγκομιδών που αυξάνουν την ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης, οι αγοραστές της Βουργουνδίας που αναζητούν αξία στοχεύουν ολοένα και περισσότερο τα κορυφαία κρασιά cru ή village, και η Liv-ex αναφέρει αναζωπύρωση της ζήτησης για τη λευκή Βουργουνδία. Εν τω μεταξύ, η έκθεση αναφέρει ότι «ο αέρας στην κορυφή [της αγοράς] έχει αραιώσει», προσθέτοντας: «Λιγότεροι συλλέκτες μπορούν είτε να αντέξουν οικονομικά είτε να τολμήσουν να δεσμεύσουν νέα χρήματα. Η σαφής συνέπεια είναι ότι τα πιο ακριβά κρασιά τιμολογούνται εκτός αγοράς.

Είναι μια περίπλοκη και εξελισσόμενη εικόνα, αλλά δεν ενθαρρύνει επίσης τεράστια ποσά αισιοδοξίας για το 2023. Όταν μια έρευνα της Liv-ex ζήτησε από τα μέλη της να προβλέψουν το επίπεδο κλεισίματος του Liv-ex 100 το 2023, δύο ερωτηθέντες είπαν ότι πίστευαν ότι θα μειωθεί περισσότερο από 25%.

Αν αυτό φαντάζει υπερβολικά ζοφερό, η κλίμακα της απαισιοδοξίας αντανακλά μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας και ευθραυστότητας της αγοράς. Από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος μέχρι τους φόβους μιας παγκόσμιας ύφεσης στην πλάτη του πολέμου στην Ουκρανία και τη μηδενική πολιτική Covid της Κίνας, είναι δύσκολο να διαφωνήσουμε με την εκτίμηση της Liv-ex ότι η αγορά εκλεκτού κρασιού αντιμετωπίζει «σοβαρούς αντίθετους ανέμους» το 2023.

Πράγματι, οι αρχές μιας διόρθωσης της αγοράς θα μπορούσαν ήδη να αναδυθούν, και όχι μόνο στα φθινόπωρα του Liv-ex 100 του Ιουλίου, του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Η έκθεση επισημαίνει ότι ο αριθμός των κρασιών που αυξάνονται σε μηνιαία βάση στο Liv-ex 1000 μειώνεται από τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Τον Νοέμβριο του 2022, το 44,9% των στοιχείων του δείκτη είδαν τις τιμές τους να πέφτουν, με το 42,8% να κινείται ανοδικά και το 12,3% σταθερές.

Η βραχυπρόθεσμη εικόνα για την αγορά απέχει πολύ από το να είναι φωτεινή, με αυτό που η Liv-ex αποκαλεί «η στάση των δαπανών διάβολος-μπορεί να φροντίζει» των τελευταίων ετών τώρα να έχει υποχωρήσει. Όμως, όπως λέει επίσης η έκθεση, η αγορά εκλεκτού κρασιού δεν ήταν ποτέ στην πραγματικότητα βραχυπρόθεσμα και το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί τόσο εύρωστη μέχρι αυτή τη στιγμή είναι αιτία αισιοδοξίας.

«Τα καλά νέα για το εκλεκτό κρασί ήταν η σταθερότητά του απέναντι στους ολοένα και πιο έντονους αντίθετους ανέμους», λέει η έκθεση Liv-ex. «Ως φθίνουσα αξία που ενθαρρύνει τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση, το εκλεκτό κρασί είναι μια εγγενώς επένδυση χαμηλής μεταβλητότητας. Αυτό της δίνει πλεονεκτήματα σε σχέση με τα κύρια περιουσιακά στοιχεία, ειδικά σε ταραχώδεις οικονομικούς καιρούς».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...