Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με το Αθανασαίικο πειραματίζεται η Αρλεκοίνων Χώρα

Κορωνίδα για την θεσσαλική οινοποιία αποτελούν η γηγενής ποικιλία Λιμνιώνα και το Ασύρτικο

του Γιώργου Λαμπίρη

Πειραματικές οινοποιήσεις, διερευνώντας νέα οινικά μονοπάτια πραγματοποιεί αυτή την περίοδο η θεσσαλική Οινοποιία Αρλεκίνων Χώρα. Μία από τις ποικιλίες που εξετάζει είναι το Αθανασαίικο, ένας κλώνος του Ροδίτη καθώς και άλλες ποικιλίες όπως η Μαυροδάφνη και το Βιδιανό. Όπως λέει ο οινοποιός, Κωνσταντίνος Λιάπης, κορωνίδα για την Οινοποιία αποτελούν η Λιμνιώνα  – γηγενή θεσσαλική ποικιλία – και το Ασύρτικο. Tαυτόχρονα όμως τίθενται υπό διερεύνηση και άλλες ποικιλίες, οι οποίες εάν παρουσιάζουν ενδιαφέρον θα μπορούσαν να οινοποιηθούν μελλοντικά. Μία ακόμα θεσσαλική ποικιλία που οινοποιείται είναι το Μπαντίκι, μία ποικιλία που παλαιότερα χρησιμοποιούταν σε κρασιά χαμηλότερης ποιότητας λόγω της έντονης αποδοτικότητάς της. Ωστόσο η Αρλεκίνων Χώρα περιορίζει τις αποδόσεις στο Μπαντίκι, διαφοροποιώντας σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο αποδόσεων το Μπαντίκι αποδίδει περίπου 400 κιλά ανά στρέμμα για την Οινοποιία της Θεσσαλίας, καθότι στρεσάρεται και συμπυκνώνει το χυμό του, όταν υπό κανονικές συνθήκες με λίγο πότισμα αποδίδει 3-4 τόνους ανά στρέμμα.

Το οινοποιείο ξεκίνησε το 1995 o Aριστοτέλης Λιάπης. Την κληρονομιά που παρέλαβε, αυτή τη στιγμή συνεχίζει ο γιος του, Κωνσταντίνος. Έχοντας σπουδάσει Πληροφορική με έντονες επιρροές από το κρασί, παρατηρώντας τον πατέρα του, έκανε μεταπτυχιακό στην οινολογία. «Από τη στιγμή που σπούδασα οινολογία, η Πληροφορική είχε λάβει τέλος. Για εμένα υπήρχε μόνο το κρασί», λέει ο Κωνσταντίνος Λιάπης. «Το κρασί αποτελεί για εμένα ένα ανεξερεύνητο γεωργικό προϊόν που αυτή τη στιγμή αποτελεί την εξαγωγική αιχμή του δόρατος για την Ελλάδα μαζί με το ελαιόλαδο. Επομένως θα πρέπει να αφήσουμε το κρασί να κάνει τη διαδρομή του, χωρίς να του βάζουμε τρικλοποδιές».

Οι εγκαταστάσεις της Αρλεκοίνων Χώρα βρίσκονται στην πίσω πλευρά στους πρόποδες του Ναρθακίου όρους σε υψόμετρο 380 μέτρων. Το οινοποιείο επιδίδεται αποκλειστικά στην βιολογική καλλιέργεια, επιδιώκοντας να αφήσει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στα αμπέλια, όπως λέει ο οινοποιός της Αρλεκοίνων Χώρα. Η έκταση του αμπελώνα ανέρχεται στα 70 στρέμματα. «Εκτός από την βιολογική καλλιέργεια που εφαρμόζουμε, υλοποιούμε πολύ περιορισμένες οινολογικές παρεμβάσεις κατά την οινοποίηση, σε ό,τι αφορά θειώδη και τανίνες», λέει ο οινοποιός. «Μέλημά μας είναι να εκφράσουμε το terroir του Ναρθακίου Όρους»

Οι ποικιλίες που οινοποιούνται

Οι κύριες ποικιλίες που αξιοποιεί η Οινοποιία Αρλεκοίνων Χώρα είναι το Chardonnay και το Cabernet Sauvignon. Από τις ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή οινοποιούνται οι λευκές ποικιλίες Ασύρτικο και Μπατίκι καθώς και Λιμνιώνα. «Δίνουμε μεγάλη έμφαση στη Λιμνιώνα, οινοποιώντας με δύο τρόπους: με τη διαδικασία της άγριας ζύμωσης (wild fermented) καθώς και με τη μέθοδο apasimento (οινολογική πρακτική αφύγρανσης στη Β. Ιταλία)», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Λιάπης.

Η Αρλεκοίνων Χώρα διαθέτει αυτή τη στιγμή κρασιά που προέρχονται αποκλειστικά από ξηρική καλλιέργεια. «Οι αποδόσεις μας είναι ιδιαίτερα χαμηλές με αποτέλεσμα να βγάζουμε κρασιά με μεγαλύτερη συμπύκνωση. Για λίπασμα χρησιμοποιούμε καλλιέργειες που φυτεύουμε ανάμεσα στις σειρές του αμπελιού, όπως σίκαλη, μπιζέλι ή βίκο. Αυτές οι καλλιέργειες ενσωματώνονται στο χώμα και προσφέρουν το απαραίτητο άζωτο που χρειάζονται τα φυτά».

Κατά την παραγωγική διαδικασία η Οινοποιία πειραματίζεται και με παλαιώσεις τόσο στις λευκές όσο και στις ερυθρές ποικιλίες. Το κρασί με τις ποικιλίες ασύρτικο – μπαντίκι παλαιώνεται για τρία χρόνια στη φιάλη, αφού περάσει από βαρέλι. Στα ερυθρά σύμφωνα με τον κ. Λιάπη «όπως το μείγμα Cabernet Sauvignon με Ασύρτικο, δημιουργούμε ένα αποτέλεσμα τύπου Ροδανού, χρησιμοποιώντας την ελληνική ποικιλία του Ασύρτικου, οινοποιώντας ερυθρή με λευκή ποικιλία. Το Ασύρτικο είναι μία πολυδύναμη ποικιλία και θελήσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε και σε συνδυασμό με ένα κόκκινο για να δείξουμε την δυναμική που παρουσιάζει. Επίσης η Λιμνιώνα ζυμώνει με ιθαγενείς ζύμες χωρίς καμία παρέμβαση, αφιλστράριστη και ασταθεροποίητη, διαδικασία που ισχύει σχεδόν για όλα τα κρασιά μας. Με το ίδιο σταφύλι κάνουμε και αφύγρανση, δημιουργώντας την ετικέτα “Αρχέγονος”. Επιπλέον στη γκάμα μας διαθέτουμε ένα ροζέ από Cabernet Sauvignon και μαύρο Μοσχάτο», καταλήγει.

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.