Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με πίστη στην ποιότητα τα βιολογικά κτήματα αμπέλου και ελιάς της Μονής Τοπλού

Με επισημότητα τελέσθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Ιουλίουο Αγιασμός των εγκαινίων της νέας αίθουσας Γευσιγνωσίας οίνου και ελαίου «TOPLOU FABRICA» της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας.

Με το βλέμμα στην ποιότητα της παραγωγής με τον παραδοσιακό, γνήσιο και αυθεντικό τρόπο καλλιέργειας, οι Πατέρες της Μονής Τοπλού μετέτρεψαν σε βιολογικές καλλιέργειες τα κτήματα της Μονής. Έκτισαν και λειτούργησαν ειδικό Ελαιοτριβείο, Εμφιαλωτήριο ελαίου, Οινοποιείο, στο οποίο πρόβλεψαν ειδικό χώρο γευσιγνωσίας, που αποτελεί τη μοναδική αίθουσα γευσιγνωσίας στον Νομό Λασιθίου. Αξιοποιήθηκε η μυλόπετρα που υπήρχε μέσα, τα βαρέλια από το οινοποιείο, και δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος χώρος με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα παρασκευής και προετοιμασίας των εδεσμάτων. Δημιουργήσαμε WC για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με άνετη πρόσβαση.

Με επισημότητα τελέσθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Ιουλίουο Αγιασμός των εγκαινίων της νέας αίθουσας Γευσιγνωσίας οίνου και ελαίου «TOPLOU FABRICA» της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας.

Το νέο χώρο γευσιγνωσίας οίνου της Μονής Τοπλού εγκαινίασε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, που μαζί έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων.

Τον αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, Κύριλλος, ενώ στην τελετή παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, ο νέος διοικητής της Π.Ν.Β Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Καρδαράς, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κρήτης και Επιμελητηρίου Λασιθίου, Θωμάς Χαριτάκης.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του  Ηγούμενου της Μονής Τοπλού, Αρχιμανδρίτη, Αμβρόσιου Σκαρβέρη, στον πατέρα Φιλόθεο ο οποίος και πρωτοστάτησε στη βιολογική καλλιέργεια του σταφυλιού στην περιοχή και δημιούργησε το οινοποιείο της Μονής Τοπλού.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Σητείας, Μανώλης Αγγελάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας, Γιάννης Κακουράκης, αλλά και φορείς του εμπορικού κόσμου της περιοχής.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.