Connect with us

Αναζήτηση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Με γερές ρίζες στη γη και υπομονή η πορεία της Louis Roederer στην κορυφή της Champagne

Ένας θησαυρός που χτίζεται υπομονετικά στα καλύτερα αμπελοτεμάχια είναι τα κρασιά της Louis Roederer σύμφωνα με τον διευθυντή εξαγωγών ενός από τους πιο σπουδαίους οίκους της Champagne.

Συνέντευξη στον Λάζαρο Γατσέλο

Τη διορατική απόφαση να δημιουργήσει σε δικά του αμπέλια ώστε να καταφέρει να τα κατανοήσει σταδιακά και να αναπτύξει γνώση όλων των τεχνικών καλλιέργειας που σχετίζονται με αυτά πήρε ο θρυλικός Louis Roederer, ιδρυτής του ομώνυμου οίκου, σύμφωνα με τον σημερινό διευθυντή εξαγωγών της εταιρείας Stephan Richer de Forges. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ήταν αντίθετο με τη συνήθη πρακτική της εποχής του Roederer, ο οποίος δημιούργησε στα μέσα του 19ου αιώνα. Όμως του έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξει γερές ρίζες στην περιοχή της Champagne, ένα στοιχείο που ακόμη και σήμερα αποτελεί για την εταιρεία τον σημαντικότερο παράγοντα για κάθε κρασί. Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Richer de Forges στην επιτυχία του οίκου του συμβάλλει η αέναη κινητικότητα και η διάθεση για συνεχή πειραματισμό και καινοτομία, όπως και η υπέρτατη πίστη στον άνθρωπο που κρατά το κλειδί της δημιουργίας.

H Louis Roederer αντιπροσωπεύει κάτι ξεχωριστά μοναδικό. Τι θα πρέπει να περιμένει ένας οινόφιλος που επιλέγει κάποιο από τα κρασιά σας;

Τον αέρα  ελευθερίας μιας ανεξάρτητης επιχείρησης που δεν υποχωρεί ποτέ στη βραχυπρόθεσμη πίεση της τριμηνιαίας χρηματοοικονομικής πληροφόρησης σε αγορές, τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια. Ακολούθως την ικανότητα τόλμης, καινοτομίας και ανάληψης κινδύνων: Από το 2000, εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε πλήρως τα ζιζανιοκτόνα και να υιοθετήσουμε βιοδυναμικές πρακτικές στον πιο σημαντικό αμπελώνα μας, από όπου παράγονται οι Cristal. Τέλος, μια δέσμευση για τη μακροπρόθεσμη  βιωσιμότητα, για τη μεταβίβαση μιας κληρονομιάς από γενιά σε γενιά και για την οικοδόμηση ολοένα και υψηλότερης ποιότητας με τα χρόνια.

Αν κάποιος σας ζητούσε να περιγράψετε όλα σας τα κρασιά κάτω από ένα και μόνο γενικό στυλ, ποιο θα ήταν αυτό;

Τα κρασιά μας είναι δυναμικά και αποπνέουν φρεσκάδα. Είμαστε σε μια αέναη κινητικότητα. Είτε πρόκειται για τη βελτίωση της ποιότητας των αμπελώνων είτε για τα διαφορετικά στάδια της παραγωγής, η εταιρεία πειραματίζεται συνεχώς και καινοτομεί. Εάν δεν βρίσκεται κάποιος σε αέναη κίνηση, κάθε στασιμότητα έχει έναν αντίκτυπο που μεγεθύνεται με την πάροδο του χρόνου. Πρέπει να σκεφτόμαστε συνεχώς με όρους βιώσιμης, μακροπρόθεσμης καινοτομίας.

Κάθε οινοπέδιο το δικό του κρασί

Ο σημαντικότερος παράγοντας σε ένα κρασί για εμάς παραμένει ο ίδιος από την εποχή του Louis Roederer (1833-1870), ο οποίος πήρε τη διορατική απόφαση, σε αντίθεση με τις συνήθεις πρακτικές της εποχής, να κατέχει τα αμπέλια του και επομένως να τα κατανοήσει σταδιακά και να αναπτύξει γνώση όλων των τεχνικών καλλιέργειας που σχετίζονται με αυτά. Γερές ρίζες στην περιοχή. Ένας θησαυρός που χτίζεται υπομονετικά με την πάροδο του χρόνου στα καλύτερα αμπελοτεμάχια της Champagne, στα Grands Crus και Premiers Crus, που ισοδυναμούν με  242 εκτάρια και 410 αγροτεμάχια σήμερα παρέχοντας τα 2/3 των συνολικών αναγκών μας σε σταφύλι και το 100% για όλα τα χρονολογημένα κρασιά μας Louis συμπεριλαμβανομένων και των Cristal. Κάθε οινοπέδιο έχει το δικό του κρασί: 410 αμπελώνες που μας επιτρέπουν να χαράξουμε τη γραμμή ζωής κάθε κρασιού μας από το πρέμνο στο σταφύλι,  από το σταφύλι σε σταθερό κρασί και, τέλος, σε σαμπάνια. Είμαστε συνεχώς έκπληκτοι από τη μαγεία της φύσης και προσπαθούμε να υπηρετήσουμε τη φύση όσο καλύτερα μπορούμε για να ενσωματώσουμε λίγη από τη μαγεία της στα κρασιά μας.

Υπάρχει πραγματικά terroir-οινοπέδιο δίχως την ανθρώπινη παρέμβαση;

Κάθε φορά που οι άνθρωποι μιλούν για το terroir και τη γεωλογία, το κλίμα, το υψόμετρο, λένε «ω, τα σπουδαία αμπέλια στην Champagne είναι μαγικά». Λοιπόν ναι είναι, αλλά δεν είναι τίποτα χωρίς τον άνθρωπο. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που φτιάχνει  πραγματικά το terroir. Όλη η Ιστορία ανήκει στον Άνθρωπο. Ο άνθρωπος κρατά το κλειδί για τα πάντα, το κλειδί για την ποιότητα, το κλειδί για τη δέσμευση, το κλειδί για την προσοχή στη λεπτομέρεια και τη συνεχή επιθυμία να κάνουμε καλύτερα κρασιά.

Πώς θα περιγράφατε τη σχέση οίνου και δρυός;

Νομίζω πως είναι μια ιδιαίτερη σχέση που χρειάζεται ισορροπία. Εμείς γενικά δεν χρησιμοποιούμε πολύ τη δρυ στα κρασιά μας. Η σχέση τους αφορά την ανάδειξη του σώματός τους και την έκφραση των αρωμάτων μπριός.

Η φύτευση και η οινοποίηση υβριδίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι μια προοπτική που προκρίνεται από μια μερίδα ανθρώπων του κρασιού. Θεωρείτε πως πρόκειται για μια ορθή προσέγγιση;

Δεν την ασπαζόμαστε. Διαθέτουμε δικό μας φυτώριο που μας επιτρέπει τόσο να επιλέγουμε τις καλύτερες λύσεις ανά περίπτωση, όσο και να εξελίσσουμε τους αμπελώνες μας ώστε να προσαρμόζονται στις κλιματικές επιπτώσεις.

Champagne με πολλές ποικιλίες;

Στην ΠΟΠ Champagne συμμετέχουν επτά διαφορετικές ποικιλίες  σταφυλιών. Οι βασικές όμως παραμένουν τρεις: Pinot Noir, Chardonnay και Pinot Meunier.  Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη κίνηση για την εισαγωγή νέων ποικιλιών στην Champagne, θεωρώ πως δεν έχει καν τεθεί επίσημα το ερώτημα.

Την τελευταία εικοσαετία οι νέες διατροφικές συνήθειες πιέζουν για διαρκώς λιγότερα σάκχαρα. Πως μπορεί να επηρεάσει αυτό το μέλλον της Champagne;

Oι Champagnes με ελάχιστα ή και καθόλου υπολειμματικά σάκχαρα αποτελούν ένα πολύ μικρό μερίδιο της συνολικής αγοράς. Αυτό στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε είναι το γεγονός πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν μετατοπίσει τη συγκομιδή των σταφυλιών και ταυτόχρονα αυτά συλλέγονται σε υψηλότερα επίπεδα ωρίμανσης. Έτσι, η πραγματική ανάγκη για υπολλειματικά σάκχαρα έχει ελαχιστοποιηθεί.

Αν σας υποχρέωναν να επανεγκαταστήσετε τους αμπελώνες και το οινοποιείο σας, ποιο μέρος στον πλανήτη θα επιλέγατε να πάτε και γιατί;

Αναμφίβολα η περιοχή της Champagne και ιδιαίτερα οι συστάσεις του ασβεστόλιθού της είναι μοναδικές παγκοσμίως. Θα επέλεγα την περιοχή όπου βρίσκεται το Roederer Estate. Βρίσκεται στη βόρεια Καλιφόρνια και πιο συγκεκριμένα στην κοιλάδα  Anderson. Η περιοχή εκεί απολαμβάνει παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες με την Champagne.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ποικιλία σταφυλιών;

Είμαι λάτρης του Chardonnay . Με ενθουσιάζει το γεγονός πως αυτή η ποικιλία προσφέρει με μοναδικό τρόπο στα κρασιά φινέτσα και ορυκτότητα-μεταλλικότητα. Επιπλέον το Chardonnay συμβάλλει απίστευτα τόσο στην αρωματική δύναμη ενός κρασιού όσο και στην αίσθηση φρεσκάδας που αυτό μπορεί να διαθέτει.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη διαδικασία της ανάμειξης κατά την παραγωγική διαδικασία, ως μια επιπλέον έκφραση της τέχνης ή ως ένα ακόμα οινολογικό εργαλείο;

Πρόκειται για μια επιπλέον έκφραση της τέχνης ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την ανάμειξη των ήρεμων κρασιών στην παραγωγή Champagne. Πρόκειται για μια μορφή τέχνης που απαιτεί εξαιρετική ακρίβεια προκειμένου ο δημιουργός να εκφράσει όλες τις πτυχές της πολυπλοκότητας που έχει στο δυναμικό του.

Αναμφίβολα υπάρχουν κρασιά πέρα του εξαιρετικού, τα λεγόμενα και κρασιά υπογραφές. Πόσο σημαντικά είναι αυτά για μια οινοπαραγωγική περιοχή;

Τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια όλες οι σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας και του υπόλοιπου κόσμου έχουν αναβαθμίσει τη συνολική ποιότητα των κρασιών τους. Σε κάποιες από αυτές υπάρχουν παραγωγοί που εναρμονίζονται με τόσο υψηλά επίπεδα ταχύτερα από ότι άλλοι. Αυτό τελικά επιτρέπει σε όλα τα κρασιά της περιοχής να αναβαθμίζουν την εικόνα τους.

Υπάρχουν σκέψεις από τη Louis Roederer για τη φύτευση και οινοποίηση κάποιας ελληνικής ποικιλίας;

Σίγουρα όχι στην περιοχή της Champagne. Η συλλογή της Roederer δεν είναι στατική. Η ανάζητηση δεν σταματά ποτέ για εμάς πουθενά στον κόσμο. Πιθανά λοιπόν στο μέλλον να επενδύσουμε με κάποιο τρόπο και στην Ελλάδα.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τον οίκο της Louis Roederer στο άμεσο μέλλον;

Να τηρούμε το όραμά μας μέσα από τον τρόπο που ορίζουμε την ευθύνη. Για εμάς ευθύνη είναι : Να είμαστε οι καλύτεροι δυνατοί μεταφραστές της αίσθησης ενός τόπου στα κρασιά μας κι αυτό να το μοιραζόμαστε με τον πλέον αυθεντικό και μοναδικό τρόπο. Το όραμα μας είναι: Να διευρύνουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη σεβόμενοι τη γνώση, το φυσικό περιβάλλον και τον χρόνο που πραγματικά χρειάζεται για τη δημιουργία πρότυπων κρασιών.

Αν είχατε ένα και μόνο λεπτό και έπρεπε να διαλέξετε τρία διαφορετικά κρασιά για να τα πάρετε μαζί σας σε ένα διαστημικό ταξίδι ποια θα ήταν αυτά;

Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Αναμφίβολα θα έπαιρνα μαζί μίαφιάλη Collection 242, τη νέα Champagne της Louis Roederer.Mία φιάλη από λευκή Βουργουνδία γιατί μου αρέσουν εξίσου με τη Champagne και τέλος μια φιάλη από το Bordeaux καθώςη οικογένεια μου κατέχει ένα Chateau στη ζώνη του Médoc.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.