Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το τσίπουρο διήμερων υποβιβάζεται σε παραδοσιακό απόσταγμα

Διαφορές στο νόημα και την απόδοση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2020/1151 στo νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο εντοπίζουν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτηρίζοντας «αυθαίρετη» και «επικίνδυνη» την χρήση της ορολογίας «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά» στο παραγόμενο προϊόν απόσταξης.

Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που αφορά στην ενσωμάτωση στην Ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1151, για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, σε τροποποίηση διατάξεων της Οδηγίας 92/83 ΕΟΚ, προκαλώντας την αντίδραση δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίοι αντιδρούν στην χρήση της ορολογίας «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά».

Η κοινή δήλωση του Σταύρου Αραχωβίτη και της Κατερίνας Παπανάτσιου:

«Στο πρώτο άρθρο και στην πρώτη παράγραφο αυτού, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί μια λαθροχειρία επάνω στην ονομασία του παραγόμενου παραδοσιακού Τσίπουρου και Τσικουδιάς. Τα παραδοσιακά, εθνικά μας προϊόντα που για δεκαετίες στήριξαν τους μικρούς αμπελοκαλλιεργητές, την περιφερειακή οικονομία και παράδοση του τόπου μας τα οποία παράγονται από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, ονομάζονται αυθαίρετα ως «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων».

Χαρακτηρίζουμε ως αυθαίρετη και επικίνδυνη την χρήση της ορολογίας «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά» στο παραγόμενο προϊόν απόσταξης από στέμφυλα σταφυλής με την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης για τους ακόλουθους λόγους:

  1. Από κανένα νομικό κείμενο της Ευρωπαϊκής ή της Εθνικής νομοθεσίας δεν προκύπτει υποχρέωση αλλαγής της ορολογίας και της εγκατάλειψης των όρων «Τσίπουρο και Τσικουδιά».
  2. Σε κανένα νομικό κείμενο της Ευρωπαϊκής ή της Εθνικής νομοθεσίας δεν περιγράφεται αυτή η καινούργια ορολογία την οποία εισάγει η Κυβέρνηση με το εν λόγω νομοθέτημα.
  3. Καμία σχετική συζήτηση αλλαγής της ορολογίας δεν έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα, ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε, πολύ περισσότερο, στη χώρα μας.
  4. Αυθαίρετα επιχειρείται σύγχυση μεταξύ του παραδοσιακά παραγόμενου αποστάγματος και των κανόνων εμπορίας αλκοολούχων ποτών. Οι κανόνες εμπορίας ουδεμία σχέση έχουν με την παρούσα Οδηγία και την ενσωμάτωσή της στο εθνικό μας δίκαιο.

Συγκρίνοντας το πρωτότυπο κείμενο της Οδηγίας με την επιχειρούμενη  μεταφορά στην Ελληνική Νομοθεσία, παρατηρούμε ότι ουδεμία σχέση έχει με την απόδοση αλλά και το νόημα. Η μεταφορά στην Ελληνική νομοθεσία είναι ξεκάθαρα αυθαίρετη και επικίνδυνη επιλογή της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα πρόσφορα μέσα, προκειμένου να αποτρέψουμε και στη συνέχεια να ανατρέψουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις με αποκλειστικό σκοπό την προστασία των παραδοσιακών μας προϊόντων Τσίπουρου και Τσικουδιάς.

Παρατίθεται το ακριβές απόσπασμα στο κείμενο της Οδηγίας 2020/1151:

«12) το άρθρο 23 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 23

…….

  1. Η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να εφαρμόσει μειωμένο συντελεστή που μπορεί να είναι κατώτερος του ελάχιστου

συντελεστή:

α)…..

β) αλλά δεν δύναται να ορίσει τον συντελεστή αυτό σε επίπεδο χαμηλότερο κατά πλέον του 85 % του κανονικού εθνικού φορολογικού συντελεστή για την αιθυλική αλκοόλη, σε ό,τι αφορά την αιθυλική αλκοόλη από φρούτα που παρέχονται από το νοικοκυριό του παραγωγού, τα οποία αποστάζονται σε απλές παραδοσιακές χάλκινες συσκευές απόσταξης με χωρητικότητα έως 130 λίτρα ή σε παραδοσιακές πήλινες συσκευές απόσταξης με χωρητικότητα έως 40 λίτρα, και εφόσον στις δύο περιπτώσεις η παραγωγή διαρκεί έως οκτώ ημέρες κατ’ ανώτατο όριο και παράγονται έως και πέντε εκατόλιτρα καθαρής αλκοόλης κατ’ έτος.»

 

Το επίμαχο άρθρο στην υφιστάμενη νομοθεσία έχει ως εξής:

Άρθρο 82
Φορολόγηση τσίπουρου ή τσικουδιάς διημέρων οινοπνευματοποιών Α’ κατηγορίας
1.Το τσίπουρο ή η τσικουδιά που παρασκευάζεται από απόσταγμα στεμφύλων σταφυλιών και λοιπών επιτρεπόμενων υλών από τους Διήμερους οινοπνευματοποιούς Α’ κατηγορίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα των νόμων περί “φορολογίας οινοπνεύματος”, υπόκειται σε εφάπαξ η κατ’ αποκοπή φορολόγηση πενήντα εννέα λεπτών (0,59) ευρώ ανά χιλιόγραμμο έτοιμου προϊόντος.
2.Η καταβολή του φόρου γίνεται κατά την έκδοση της άδειας απόσταξης, με βάση τη δήλωση του δικαιούχου για την ποσότητα των στεμφύλων ή άλλων επιτρεπόμενων υλών που πρόκειται να αποστάξει και την ποσότητα του τσίπουρου ή της τσικουδιάς που θα παραχθεί.
3.Η διάθεση στην κατανάλωση του ανωτέρω προϊόντος γίνεται χωρίς τοπικούς και χρονικούς περιορισμούς, με την έκδοση των προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία φορολογικών στοιχείων.

Η αντικατάσταση του επίμαχου άρθρου βάσει του κειμένου διαβούλευσης του υπουργείου Οικονομικών

 

Το άρθρο 82 του ν. 2960/2001 (Α΄265) αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο 82

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο προϊόν απόσταξης των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών

Στο προϊόν απόσταξης που παράγεται από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς (παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων) της παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 2969/2001 (Α΄ 281) από πρώτες ύλες παραγωγής των ιδίων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. Ε του άρθρου 7 του ιδίου νόμου, το οποίο δεν δύναται να υπερβαίνει τα πέντε (5) εκατόλιτρα καθαρής (άνυδρης) αλκοόλης κατ’ έτος και των οποίων η παραγωγή δεν δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ημέρες, κατ΄ ανώτατο ετήσιο όριο, εφαρμόζεται μειωμένος έως και ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) αιθυλικής αλκοόλης έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή αιθυλικής αλκοόλης.

Ο μειωμένος αυτός συντελεστής καθορίζεται σε τριακόσια εβδομήντα ευρώ (370 €) ανά εκατόλιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης και εφαρμόζεται εφάπαξ και κατ’ αποκοπή.

Το προϊόν απόσταξης των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) δεν επιβαρύνεται με το δικαίωμα υπέρ του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης – Αλκοολούχων Ποτών (Ε.Τ.Ε.Π.Π.Α.Α.) της περ. β της παρ. 5 του άρθρου 26 του ν. 2127/1993 (Α΄ 48).

Η βεβαίωση και είσπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που αναλογεί στο προϊόν απόσταξης των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών πραγματοποιείται κατά την έκδοση της άδειας απόσταξης της περ. 3 της παρ. Ε του άρθρου 7 του ν. 2969/2001. Κατ’ εξαίρεση της παρ. 5 του άρθρου 109 του παρόντος, κατά τη βεβαίωση και είσπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρούσας, δεν γεννάται υποχρέωση καταβολής Φ.Π.Α. Με τη διάθεση του προϊόντος απόσταξης στην κατανάλωση, αποδίδεται, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στον Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000, Α΄ 248), ο αναλογών ΦΠΑ.

Η διάθεση στην κατανάλωση του προϊόντος απόσταξης των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών πραγματοποιείται σύμφωνα με την παρ. Ε του άρθρου 7 του ν. 2969/2001.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθορίζονται η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.»

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.