Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μελέτη δείχνει ότι η χρήση μικρότερων ποτηριών κρασιού φέρνει μείωση κατανάλωσης

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ διαπίστωσε ότι η χρήση μικρότερων ποτηριών κρασιού οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης κατά 6,5% στους ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια δοκιμή crossover στην οποία συμμετείχαν 217 νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο που πίνουν κρασί σε τακτική βάση. Τους δόθηκαν τυχαία ποτήρια 290 ml ή 350 ml για να πιουν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης τεσσάρων εβδομάδων. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 6,5% όταν αυτοί που συμμετείχαν στη μελέτη έπιναν από τα μικρότερα ποτήρια.

Η δοκιμή επικεντρώθηκε επίσης στα μεγέθη φιαλών. Τα νοικοκυριά που συμμετείχαν στην έρευνα πέρασαν δύο εβδομάδες πίνοντας από φιάλες πλήρους μεγέθους 75cl και δύο εβδομάδες πίνοντας από μισά μπουκάλια (37,5cl).

Η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 3,6% όταν χρησιμοποιήθηκαν μισές φιάλες σε αντίθεση με τις φιάλες των 75cl, με τους ερευνητές να δηλώνουν, ότι η πτώση ήταν αμελητέα.

«Η χρήση ποτηριών 290 ml έναντι 350 ml μπορεί να μειώσει την κατανάλωση», κατέληξε η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Addiction. «Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η χρήση φιαλών 37,5cl έναντι 75cl μειώνει την κατανάλωση.» Προσέθεσε ότι «κανένα από αυτά τα αποτελέσματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό».

Εν συνεχεία, οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματα συμβαδίζουν με τα υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο των μεγεθών γυαλιού στον τομέα της φιλοξενίας.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε επίσης στο Addiction, διαπίστωσε ότι το κρασί που σερβίρεται σε μεγαλύτερα ποτήρια αύξησε τον όγκο που καταναλώνεται στα εστιατόρια, αλλά όχι στα μπαρ.

Ωστόσο, οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι η μελέτη τους είχε αρκετούς περιορισμούς. Δεν συνέβαλε στην κατανάλωση άλλων αλκοολούχων ποτών και τα δεδομένα συλλέχθηκαν επίσης κυρίως όταν τα μπαρ και τα εστιατόρια έκλεισαν κατά τη διάρκεια του lockdown για τον Covid-19.

Είπαν ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. «Εάν οι επιπτώσεις του μεγέθους του ποτηριού κρασιού στην κατανάλωση αποδειχθούν αξιόπιστες με τις επιπτώσεις που διατηρούνται με την πάροδο του χρόνου, η μείωση του μεγέθους των ποτηριών κρασιού που χρησιμοποιούνται στα σπίτια θα μπορούσε να συμβάλει σε πολιτικές για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ», είπαν οι ερευνητές.

Τέλος, πρότειναν «τιμολόγηση ποτηριών ανάλογα με τη χωρητικότητα», κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για μικρότερα ποτήρια και ενδεχομένως να ρυθμίσει το μέγεθος του ποτηριού και το μέγεθος σερβιρίσματος σε εστιατόρια και μπαρ.

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.