Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μήπως η Βουργουνδία κατόρθωσε να φτάσει στο απόγειο της

Η συνεχόμενη άνοδος της Βουργουνδίας στη δευτερογενή αγορά είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις και με σημαντικά υψηλότερους όγκους συναλλαγών. Όμως, καθώς οι οικονομικές καταιγίδες συγκεντρώνονται, η εξυγίανση βρίσκεται μόνο στα χαρτιά;

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Ο Matthew O’Connell, Διευθύνων Σύμβουλος της LiveTrade, της διαδικτυακής πλατφόρμας συναλλαγών του Bordeaux Index, τόνισε σε πρόσφατη δήλωση του, ότι η ιστορία της Βουργουνδίας ήταν και παραμένει επικεντρωμένη κυρίως στο κορυφαίο άκρο της αγοράς.

Τα ισχυρά αποτελέσματα της εταιρείας το πρώτο εξάμηνο του έτους οφείλονταν εν μέρει στη ζήτηση για αυτά τα εξαιρετικά σπάνια κορυφαία Βουργουνδία, η οποία αυξήθηκε +26% σε όρους τιμής, πολύ πάνω από το εντυπωσιακό 10% της συνολικής δευτερογενούς αγοράς, επισημαίνει ο O’Connell.

«Αν μη τι άλλο, η αγορά έχει διευρυνθεί ελαφρώς σε αυτόν τον όμιλο: όπου οι αυξήσεις τιμών ήταν ιδιαίτερα έντονες στο Leroy και στο Rousseau προς τα τέλη του 2021, έχουμε δει ορισμένα cuvees κρασιά, όπως το  Dujac και το Mugnier, για παράδειγμα, να έχουν πολύ καλύτερη απόδοση το 2022», σημείωσε.

Μερικοί παραγωγοί έχουν δημιουργήσει «κάτι σαν λατρεία», σημείωσε, επισημαίνοντας τους Arnoux-Lachaux και Jean-Yves Bizot.

Εν τω μεταξύ, η λευκή Βουργουνδία έχει περάσει από μια ιδιαίτερα ισχυρή ανανέωση, με τα δεδομένα του Bordeaux Index να δείχνουν ότι οι Coche Dury, Leflaive, Raveneau και Ramonet έχουν σημειώσει ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ανατίμηση των τιμών.

«Οι πολλαπλοί «μικροί» νέοι τρύγοι προσελκύουν την προσοχή της αγοράς», πρόσθεσε. «Ενώ από τη μία πλευρά δεν έχει τεράστια διαφορά στο συνολικό απόθεμα αγοράς αυτών των κρασιών (δεδομένου ότι υπάρχουν 20-25 σοδειές στην αγορά), υπάρχει πλέον μια σαφής προσδοκία για μια μακροπρόθεσμη μείωση της προσφοράς της Βουργουνδίας και των ανθρώπων κάθισαν και το σημείωσαν αυτό».

Μερικά από τα ονόματα με τις υψηλότερες επιδόσεις της αγοράς κατά το 2022 περιλαμβάνουν το Arnoux Lachaux Nuits St Georges Poisets 2009, το οποίο σημείωσε εκπληκτική αύξηση 152% το 2022 Έως σήμερα, ακολουθούμενο από το Leflaive Chevalier Montrachet 2010, με άνοδο 87%, μπροστά από το De Vogue Musigny ( αύξηση 56%) και Meo Camuzet Cros Parantoux 2017 (αύξηση 51%). Η ορμή διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό το τρίτο τρίμηνο με το ενδιαφέρον γύρω από τις σοδειές των κορυφαίων ονομάτων του 2019 και του 2020 να είναι ιδιαίτερα έντονο.

Όπως επισημαίνει ο O’Connell, είναι φυσικό να δούμε μια περίοδο εξυγίανσης μετά από μια τόσο εντυπωσιακή ανάπτυξη, καθώς σε τελική ανάλυση, η Βουργουνδία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά από το 2015, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αυτό που βλέπουμε αυτή τη φορά.

«Οι απότομες ανοδικές κινήσεις των τιμών μπορεί συχνά να ακολουθούνται από περιόδους σταθερότητας, ενώ η αγορά προσαρμόζεται σε νέα επίπεδα τιμολόγησης, προτού δυνητικά επαναλάβει τα κέρδη», είπε, επισημαίνοντας την ενοποίηση των τιμών το 2019 μετά τα σημαντικά κέρδη το 2018.

«Ωστόσο αυτό δεν είναι αυτό που βλέπουμε στην αγορά αυτή τη στιγμή η ζήτηση παραμένει πολύ ισχυρή και πράγματι η τρέχουσα αδυναμία της GBP πιθανότατα θα χρησιμεύσει ως περαιτέρω οπίσθιος άνεμος», ανέφερε ο ίδιος.

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι αυτό θα ωθήσει άτομα εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας να αρχίσουν να αναζητούν αλλού, σε άλλες περιοχές, εάν κάποιος φτάσει στο υψηλότερο σημείο.

Ωστόσο, ο O’Connell επιμένει ότι αυτό δεν έχει συμβεί εδώ, ιδιαίτερα στα κορυφαία 20-30 ονόματα. «Πράγματι, πιστεύουμε ότι ισχύει το αντίθετο ένας βασικός λόγος που οι τιμές της Βουργουνδίας συνεχίζουν να αυξάνονται είναι η αδυναμία αντικατάστασης της πολύ κορυφαίας Βουργουνδίας με άλλες περιοχές», εξήγησε. «Οι συλλέκτες που αγοράζουν αυτά τα ονόματα δεν θέλουν να ψάξουν αλλού».

Σημειώνει ότι καθώς κινείστε προς τα κάτω στο φάσμα της Βουργουνδίας, αυτό το «συμφέρον λατρείας» μειώνεται και η υποκατάσταση γίνεται περισσότερο ζήτημα.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.