Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Λίγο πριν την νευρική κρίση η παγκόσμια αγορά εκλεκτών οίνων, ανησυχητικό γ’ τρίμηνο

Οι πωλήσεις εκλεκτών κρασιών το τρίτο τρίμηνο του έτους συνέχισαν να συγκρατούν τα νεύρα τους, παρά την επιδείνωση της παγκόσμιας μακροοικονομικής εικόνας, σύμφωνα με την Liv-ex*.

Επιμέλεια: Μαρία Γιουρουκέλη

Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της, η εταιρεία που εξετάζει την παγκόμια αγορά εκλεκτού κρασιού υποστήριξε ότι η προσοχή «αντικατέστησε την πληθωρικότητα του 2021 λόγω των ολοένα και πιο έντονων ανέμων που ανησυχούν την αγορά από το δεύτερο εξάμηνο του πρώτου τριμήνου». Μάλιστα, το γ’ τρίμηνο έχει επίσης δει την επίδραση της αστάθειας του νομίσματος και της κατάρρευσης της λίρας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος και διευθυντής ανταλλαγών της Liv-ex, Τζάστιν Γκιμπς, σημείωσε ότι η αδυναμία της στερλίνας βοήθησε, «καθώς οι αγοραστές δολαρίων και ευρώ επωφελήθηκαν», αλλά τελικά, η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αγοραστές και πωλητές «προτιμούν τη σταθερότητα και χωρίς αυτήν, αυξάνεται η αποστροφή κινδύνου».

«Το αν η αγορά μπορεί να συνεχίσει να παραμένει σταθερή καθώς οι μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες πέφτουν σε ύφεση μένει να φανεί», πρόσθεσε ο Γκιμπς.

Η Liv-ex είπε ότι ήταν «έναν ανησυχητικό τρίμηνο, αλλά εκείνοι που αντανακλούσαν τους ολοένα και πιο έντονους αντίθετους ανέμους που ανησυχούν την αγορά από το δεύτερο μισό του 1ου τριμήνου».

Υπήρξε, για παράδειγμα, ένας «λόξυγκας» τον Ιούλιο, όταν ο δείκτης Liv-ex Fine Wine 100 «επιβράδυνε μέχρι που άρχισε να σέρνεται», σημειώνοντας την πρώτη πτώση του από τον Ιούνιο του 2020, αν και ανέκαμψε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο καθώς η λίρα εξασθένησε.

Συνολικά, η υποκείμενη εικόνα για το Liv-ex 1000 ήταν «μικτή», ανέφερε η έκθεση, με κάποια μικρά κέρδη. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης Burgundy 150 συνέχισε να επιβραδύνεται, σημειώνοντας άνοδο μόλις 3% αυτό το τρίμηνο, αν και ο Champagne 50 ήταν πιο εύρωστος, σημειώνοντας άνοδο 8,7% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, και ο Italy 100 ανέκαμψε από ένα φτωχό τρίμηνο σε άνοδο 3,7%.

Υπήρχε επίσης κάποια διαφοροποίηση μεταξύ των κορυφαίων εκλεκτών οίνων– λιγότερες Βουργουνδίες (αν και το Chambertin Grand Cru 2011 του Domaine Armand Rousseau πήρε την πρώτη θέση, μόνο οι Bonneau Martray, Corton Charlemagne 2013 μπήκαν στην πρώτη οκτάδα), με δύο κρασιά Rhône – Clos Papes Chateauneuf Pape και Domaine Jean-Louis Chave, Hermitage – Salon Champagne, Soldera από την Ιταλία, Καλιφόρνια Opus One και Taylor’s Port 2000, ήταν επίσης στη λίστα.

Εν τω μεταξύ, το Μπορντό αύξησε το συνολικό εμπορικό του μερίδιο το τρίτο τρίμηνο σε 35,9% (από 32,8% το προηγούμενο τρίμηνο), αν και υπήρξαν λίγες άλλες αλλαγές. Η Καλιφόρνια, ενώ παρέμεινε στην 5η θέση, είδε το μερίδιό της να υποχωρεί ελαφρά, μαζί με την Ιταλία.

Τα κορυφαία διαπραγματεύσιμα κρασιά ανά αξία είδαν το Cristal του Louis Roederer να παίρνει τις δύο πρώτες θέσεις για τους τρύγους του 2014 και του 2008 (το 2014 ήταν επίσης το κορυφαίο σε διαπραγμάτευση σε όγκο) με το Dom Perignon 2012 επίσης στο top 7 ανά αξία και αυτό σε όγκο – Liv-ex είπε ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της δύναμης της απόδοσης του Champagne 50’s.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χειμώνας –και η ύφεση– ερχόταν και παρόλο που οι αντίθετοι άνεμοι «ενισχύονταν σε θυελλώδη» και τα χρηματιστήρια ήταν «για άλλη μια φορά σε πτωτική τάση» μετά από μια καλοκαιρινή ανάπαυλα, για το εκλεκτό κρασί, αυτό σημαίνει ενοποίηση.

Αυτό μπορεί να φανεί στο ασθενέστερο εμπόριο στην Ιταλία, την Καλιφόρνια και την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του The Burgundy 150, αν και η ικανότητα του Bordeaux και της Champagne να προσφέρουν «ασφάλεια επωνυμίας, ιστορικότητα, υπεραξία και, κυρίως, ρευστότητα».

«Οι συναρπαστικές σοδειές στον ορίζοντα» μπορεί να βοηθήσουν στην ώθηση της αγοράς και να προσφέρουν στους αγοραστές κάτι ενδιαφέρον, είπε, επισημαίνοντας τις εκλεκτής ποιότητας σαμπάνιες του 2012, τη μικρή σοδειά του 2021 στη Βουργουνδία που θα κυκλοφορήσει το επόμενο έτος και τις δυνατότητες της συγκομιδής του 2022 για το Μπορντό . Ωστόσο, το αυξανόμενο κόστος για τους καλλιεργητές, τους διαπραγματευτές, τους εμπόρους, τους λιανοπωλητές και τους συλλέκτες μπορεί επίσης να έχει αποτέλεσμα. «Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας ύφεσης υποδηλώνουν πιο αδύνατους καιρούς μπροστά», κατέληξε η Liv-ex.

*Η Liv-ex εξετάζει την παγκόσμια αγορά για το εμπόριο κρασιού.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...