Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρασί χωρίς θειώδες είναι κρασί με σφάλμα λέει έρευνα του Bordeaux

Σύμφωνα με έρευνα του Edouard Pelonnier-Magimel, μεταδιδακτορικού συνεργάτη στο Bordeaux Institute of Vine and Wine Sciences, το 75% των ερυθρών κρασιών του Bordeaux που έχουν υποστεί ζύμωση χωρίς θειώδη παρουσιάζουν σφάλματα.

Οι τελευταίες τάσεις, θέλουν τα κρασιά εναλλακτικά, χωρίς θειώδη και πρόσθετα σκευάσματα, με τους καταναλωτές να «τρέχουν» για νέες δοκιμές. Σίγουρα όμως τα κρασιά χωρίς την προστασία του θειώδους, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν οργανοληπτικά ελαττώματα λόγω ανεπιθύμτων χημικών αντιδράσεων και ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από έρευνα τουBordeaux Institute of Vine and Wine Sciences, πως το 75% των ερυθρών κρασιών του Bordeaux που έχουν υποστεί ζύμωση χωρίς θειώδη παρουσιάζουν σφάλματα.

«Αγοράσαμε 52 κρασιά από τις σοδειές του 2015 και του 2016 με την ένδειξη ότι δεν έχουν πρόσθετα θειώδη σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα κρασιών ή απευθείας από το κτήμα», εξηγεί. «Ταυτόχρονα, συλλέξαμε κρασιά που ήταν ισοδύναμα ως προς την τιμή, τη γεωγραφική περιοχή και την επιρροή της βελανιδιάς, αλλά που περιείχαν SO2»

Οι ερευνητές μέτρησαν αρχικά το συνολικό SO2 σε όλα τα κρασιά. «Μόνο 43 από τα 52 κρασιά που υποτίθεται ότι δεν προστέθηκαν θειώδη κάλυπταν το ρυθμιστικό όριο των 10 mg/L. Τέσσερα περιείχαν περισσότερα από 30 mg/L και αφαιρέθηκαν από τη μελέτη», λέει ο Pelonnier-Magimel. Τα υπόλοιπα κρασιά δοκιμάστηκαν στα τυφλά από οκτώ φοιτητές που σπουδάζουν για το Εθνικό Δίπλωμα Οινολόγων (DNO) που είναι πολύ εξοικειωμένοι με τα κρασιά Μπορντό.

«Το 75% των κρασιών χωρίς πρόσθετο SO2 κρίθηκε ως ελαττωματικό από τουλάχιστον τρεις από τους δοκιμαστές. Η πλειοψηφία ήταν οξειδωμένη, το 25% έδειξε νότες συνδεδεμένες με βρεττανομύκητες και το 14% είχε αρώματα ποντικού». Αντίθετα, μόνο το 25% των κρασιών του 2015 με θειώδη εμφάνιζαν ελαττώματα. «Οι γευσιγνώστες δεν βρήκαν κανένα στα κρασιά vintage του 2016».

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.