Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όταν το κρασί μπορεί να κατακτήσει τον ουρανό και τον ουρανίσκο

Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον την εκφραστικότητα των κρασιών είναι κάτι που έχει προβληματίσει και μελετηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Μπορούν όμως οι συνθήκες όταν μεταβάλλονται να επηρεάσουν άμεσα το άρωμα και τη γεύση του οίνου;

του Κώστα Λώνη

∆ιαστέλλεται στον αέρα η γεύση

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τέσσερις μήνες, όταν όλοι απολαμβάναμε τις γαλήνια θερμές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού λίγο πριν η χώρα μπει παρατεταμένα στη θερμοκοιτίδα.  Είχαμε βρεθεί ως ομάδα σε μία ακόμα από εκείνες τις εκθετικά αυξανόμενες δοκιμές που συμβάλλουν καθοριστικά στην επιλογή των πενήντα κρασιών που συνθέτουν τη λίστα Τοp 50.

Έχοντας ολοκληρώσει τις γευστικές δοκιμές κι έχοντας περάσει στο στάδιο της μεταδοκιμαστικής τέρψης και  φιλοσόφισης κάποιο από τα μέλη της ομάδας σχολίασε το γεγονός πως  πριν απο περίπου μια δεκαετία κάποιοι από εμάς είχαμε δοκιμάσει συγκεκριμένα κρασιά πριν και μετά από ένα άλμα bungee jumping. Tότε ακριβώς κάποιος συμπλήρωσε πως έχοντας ζήσει τη μοναδική και διδακτική εμπειρία του bungee jumping θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δοκιμάζαμε το ίδιο ακριβώς πριν και μετά από μια ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο.

Την ίδια στιγμή που το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός  απελευθέρωνε από τα χείλη κάποιου τη φράση « ναι, ο γάιδαρος πετάει τελικά » τα μάτια όλων στράφηκαν στον ουρανό.

Επόμενο βήμα ήταν να διαπιστώσουμε αν η ιδέα και το σενάριο εκτέλεσης ήταν ρεαλιστικά. Ο εγγενής ενθουσιασμός για το γεγονός πως θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης, συγκρίνοντας τα κρασιά πριν και μετά, μάλλον μας είχε κυριεύσει.  Το αποτέλεσμα ήταν  να μην μπούμε καν στον κόπο να σκεφτούμε πως η ελεύθερη πτώση είναι άθλημα που χρειάζεται συγκεκριμένη εκπαίδευση για να μπορεί κάποιος να το εξασκεί .

Αναμφίβολα,  η αρχική εκπαίδευση δεν κρατά ένα μήνα αλλά αρκετά περισσότερο, με αποτέλεσμα όσο συλλέγαμε πληροφορίες τόσο η τελική πραγματοποίηση να απομακρύνεται όπως τα  θερινά όνειρα της αυγής.

Ζεσταίνοντας τα φτερά μας

Καταλυτική ωστόσο στάθηκε η γνωριμία μας με τον Κώστα Βασιλείου, επαγγελματία της γεύσης, μαθητή του WSPC και αθλητή της ελεύθερης πτώσης. Θέλοντας να κερδίσουμε χρόνο στη συλλογή πληροφοριών απευθυνθήκαμε τελικά στον κ. Βασιλείου, ο οποίος μας αποκάλυψε μια νέα διάσταση της ελεύθερης πτώσης, εξαιρετικά πιο προσιτή και προσβάσιμη σε εμάς. Μια επιπλέον διάσταση που άρχιζε σιγά σιγά να αντιστρέφει την ροή των εξελίξεων και να επιστρέφει προς την κατεύθυνσή μας  την ονειρική εικόνα της δοκιμής και σύγκρισης των γευστικών αποτελεσμάτων πριν και μετά από μια ελεύθερη πτώση.

Για καλή μας τύχη εδώ και περίπου έξι μήνες λειτουργεί στην Ελλάδα , στα πλαίσια του Attica Sky Dive,  το πρώτο και μοναδικό ως τώρα τούνελ προσομοίωσης ελεύθερης πτώσης . Η εγκατάστασή του έχει γίνει δίπλα στο αεροδρόμιο των Μεγάρων κι έχει ως στόχο τόσο την καθημερινή προπόνηση αθλητών της ελεύθερης πτώσης, όσο και τη γνωριμία του αθλήματος σε ενδιαφερόμενους κάθε ηλικίας. Το ελάχιστο όριο ηλικίας είναι τα έξι έτη και το μέγιστο δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Είναι  θέμα θέλησης, διάθεσης και φυσικής κατάστασης.

‘Έτσι, απευθυνθήκαμε στους ανθρώπους του Attica Sky Dive, τους παρουσιάσαμε την ιδέα, η οποία αν και  μονομιάς τους ενθουσίασε, άρχισε να γεμίζει τις κουβέντες μας με πολλαπλές και διαφορετικές παρενθέσεις. Η κατανάλωση αλκοόλ δεν επιτρέπεται τόσο πριν και  κατά τη διάρκεια  της ελεύθερης πτώσης, όσο πριν και κατά τη διάρκεια της εξάσκησης στο τούνελ προσομοίωσης. Κάτι το οποίο θα πρέπει να αποτυπωθεί ανεξίτηλα στο μυαλό όλων όσων σκέφτονται να δοκιμάσουν τη μια, την άλλη ή και τις δύο εκδοχές.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.