Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ιταλικές ποικιλίες περνάνε στην Καλιφόρνια και βρίσκουν άλλο ένα ιδανικό κλίμα

 Νebbiolo φύεται στην απομακρυσμένη κορυφογραμμή έκτασης 10.000 στρεμμάτων,  περίπου 25 μίλια δυτικά του Geyserville και 10 μίλια από τον Ειρηνικό, στη βόρεια κομητεία της Sonoma, και κάνουν τον αμπελώνα αρκετά ασυνήθιστο στην Καλιφόρνια. Βρισκόμαστε στο Centennial Mountain.

Κανένας άλλος αμπελώνας στη χώρα εκτός από αυτόν, δε βρίσκει κανείς αμπέλια ποικιλίας Carricante και Nerello Mascalese, τα δύο πιο σημαντικά λευκά και κόκκινα σταφύλια που καλλιεργούνται στην Αίτνα της Σικελίας.

Ένας καλλιεργητής και επιχειρηματίας οίνου, ο Kevin Harvey, στοιχηματίζει πως μπορεί να παράξει στην περιοχή αυτή ένα υπέροχο Νebbiolo, πράγμα που δύσκολα πετυχαίνεται έξω από την πατρίδα της ποικιλίας, τη βόρεια Ιταλία.

Η πρώτη οινική επένδυση του κ. Harvey, η Rhys Vineyards, η οποία παράγει εκλεκτά Pinot Noirs, έχει αποδώσει πάρα πολύ όσον αφορά την ποιότητα των κρασιών και την κριτική αποδοχή τους. Αλλά το ιστορικό των ιταλικών ποικιλιών στην Καλιφόρνια, ή οπουδήποτε εκτός Ιταλίας, δεν είναι σύνηθες.

Ωστόσο, ο κ. Harvey εφαρμόζει την ίδια επιμονή και εμμονή στη λεπτομέρεια σε αυτό το έργο όπως έκανε με τον Rhys πριν από 20 χρόνια, όταν χτένιζε τους πίσω δρόμους των βουνών Santa Cruz, αναζητώντας βραχώδεις πλαγιές που πίστευε ότι θα ήταν εξαιρετικές τοποθεσίες για καλλιέργεια.

Το Rhys έχει τώρα έξι αμπελώνες στην περιοχή Santa Cruz, ο καθένας διαφορετικός γεωλογικά και όλοι δύσκολα καλλιεργούνται, μαζί με έναν άλλο στην κοιλάδα Anderson της κομητείας Mendocino και έναν άλλο σε ανάπτυξη στο βόρειο Mendocinο. Επικεντρώνεται κυρίως στις γαλλικές ποικιλίες. Εκτός από τα pinot noir, φτιάχνει μικρότερες ποσότητες chardonnay και syrah. Πιο πρόσφατα, παρουσίασε ένα chenin blanc και ένα αφρώδες κρασί σε στυλ σαμπάνιας.

Το ιταλικό εγχείρημα του κ. Harvey είναι εντελώς διαφορετικό. Έχει το δικό του όνομα, Aeris, και εκτός από τα σταφύλια που καλλιεργούνται στο Sonoma, έχει δύο αμπελώνες στην Αίτνα, όπου καλλιεργεί σταφύλια και φτιάχνει κρασιά σε συνεργασία με τον Salvo Foti,ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναβίωση της παραδοσιακής Αίτνας.

Ο κ. Harvey ήταν πάντα αφοσιωμένος στο Nebbiolo, το κορυφαίο σταφύλι που συνδέθηκε κυρίως με το Barolo και το Barbaresco, αλλά ήταν η ανακάλυψη του Carricante που σφράγισε τη συμφωνία «Aeris». Όπως λέει, βρισκόταν στην Ιταλία με τη σύζυγό του πριν από 17 χρόνια, όταν σταμάτησε σε ένα μαγαζί γεμάτο κρασιά που δεν είχε ξαναδοκιμάσει. Το ένα ήταν ένα Pietra Marina του 2001 από την Benanti, ένα Etna Bianco Superiore κατασκευασμένο από το Foti  εξ ολοκλήρου από Carricante.

«Ήταν αποκαλυπτικό», είπε ο κ. Harvey καθώς περπατούσαμε στις νεαρές σειρές του Sonoma Carricante. «Ήταν σαν το grand cru Burgundy να συναντά το grand cru riesling της Αλσατίας. Αυτό πραγματικά με συνεπήρε.”

«Μιλήσαμε για Carricante», θυμάται ο κ. Harvey. «Αυτό που μου τράβηξε το μυαλό ήταν το πόσο λίγο ήταν, ίσως 10 στρέμματα το 2010

Μέχρι το 2016, ο Foti  και ο Harvey είχαν έναν αμπελώνα 15 στρεμμάτων Carricante, στην ανατολική όψη της Αίτνας, την κύρια περιοχή Carricante.

Ο Foti, τον οποίο ο Harvey  αποκάλεσε «αρχιερέα των γηγενών σταφυλιών», έψαχνε επίσης στην Αίτνα για παλιούς αμπελώνες με Nerello Mascalese σε μεγάλο υψόμετρο. Όταν βρήκε σε μεγάλο βαθμό εγκαταλελειμμένα αμπέλια ηλικίας αιώνων στα 2.000 με 3.000 πόδια στη βόρεια όψη της Αίτνας κοντά στην πόλη Montelaguardia, ο Harvey το είδε ως πιθανή απάντηση στην κλιματική αλλαγή.

«Σε ένα ζεστό κλίμα φτιάχνει ένα υπέροχο κρασί με χαμηλό αλκοόλ και υψηλή οξύτητα», είπε. “Είναι πολύ καλό για την Καλιφόρνια»

Φαίνεται ότι η απόσταση μεταξύ της καταγωγής του Νebbiolo στη βόρεια Ιταλία και του Carricante στη Σικελία θα μπορούσε να αποκλείσει την εύρεση μιας ενιαίας τοποθεσίας που θα φιλοξενούσε και τα δύο, μαζί με το Nerello Mascalese. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το nebbiolo είναι ένα σταφύλι με δροσερό κλίμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ζεστό», είπε. Ο λόγος που το nebbiolo ήταν τόσο συχνά ανεπιτυχές εκτός της βόρειας Ιταλίας, είπε, ήταν ότι φυτεύτηκε σε λάθος κλίμα.

Στην Καλιφόρνια, μια μεγάλη ημερήσια εναλλαγή μεταξύ των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της ημέρας και των χαμηλών θερμοκρασιών τη νύχτα μπορεί να είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της φρεσκάδας και της οξύτητας σε γαλλικές ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon. Αλλά δεν λειτουργεί με πολλές ιταλικές ποικιλίες, είπε ο Harvey, οι οποίες είναι εγγενώς υψηλές σε οξύτητα.

«Οι κρύες νύχτες αφήνουν την οξύτητα πολύ υψηλή και οι ζεστές μέρες μαγειρεύουν φρούτα. Μια μικρή ημερήσιαμοκρασιακή μετατόπιση είναι κρίσιμη» .

Προσδιόρισε ότι το καλύτερο μέρος στην Καλιφόρνια θα ήταν στις παράκτιες οροσειρές σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο ώστε η ζέστη της ημέρας να μετριαστεί και ο κρύος αέρας τη νύχτα να ωθηθεί στα πατώματα της κοιλάδας. Αφού βρήκε αυτήν την τοποθεσία στο Όρος Centennial, ένα πρώην ράντσο προβάτων 900 στρεμμάτων με χλοώδη εδάφη, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αμπέλια ανάμεσα σε λευκές βελανιδιές και μανζανίτα, έβαλε μετεωρολογικούς σταθμούς για να επαληθεύσει το κλίμα για τρία χρόνια.

Το έδαφος εδώ είναι σε μεγάλο βαθμό βραχώδης σχιστόλιθος παρά ασβεστολιθική μάργα του Langhe ή ηφαιστειακής  μορφής όπως της Αίτνας.

Με δύο μέλη της ομάδας του Rhys που εργάζονται επίσης στην Aeris — τον Jeff Brinkman, τον οινοποιό, και τον Javier Tapia, τον διαχειριστή αμπελώνα που επιδεικνύει τη δέσμευσή του μέσω της ετικέτας «Nerello» — ο Harvey το 2013 ξεκίνησε τη διαδικασία τοποθέτησης περίπου 10 στρέμματα Νebbiolo, και 4,5 στρέμματα το καθένα Carricante και Nerello mascalese. Φύτεψε επίσης 2 στρέμματα από Νerello Cappuccio, με το οποίο αναμιγνύεται συχνά το Mascalese στην Αίτνα,  καθώς και 2 στρέμματα Zinfandel και ένα στρέμμα barbera.

Γιατί Ζinfandel ; Ο Paul Draper, ο επί μακρόν επικεφαλής της Ridge Vineyards, το συνέστησε, είπε ο Harvey.

Σε μια ιδιορρυθμία των αμερικανικών νόμων για την επισήμανση, το Nerello Cappuccio πρέπει να αποκαλείται «Carignan», παρόλο που η γενετική σύνδεση μεταξύ των δύο σταφυλιών δεν έχει εδραιωθεί σταθερά.

Τα πρώτα κρασιά της Καλιφόρνιας της Aeris παρασκευάστηκαν το 2017. Παράγει επίσης δύο λευκά: «Centennial Mountain Bianco» και «Centennial Mountain Carricante».

Τα κρασιά παρασκευάζονται στο Ukiah στο Mendocino, σε μια εγκατάσταση που κατασκεύασε ο κ. Harvey για να συμπληρώσει τις εγκαταστάσεις στο Santa Cruz Mountain, καθώς το Rhys και το Aeris μεταξύ τους έχουν πλέον 75 στρέμματα βόρεια του Σαν Φρανσίσκο και 75 στρέμματα νότια. Λίγα από τα κρασιά τους έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής.

«Είναι πολύ πιο οικονομικό να καλλιεργείς σταφύλια στη Σικελία», είπε ο Χάρβεϊ, σημειώνοντας το υψηλό κόστος εργασίας, τους αυστηρούς κανονισμούς της Καλιφόρνια και τον ανταγωνισμό για εργάτες και νερό από τη βιομηχανία κάνναβης.

Η Aeris άνοιξε μια αίθουσα γευσιγνωσίας στο Healdsburg, περίπου 30 μίλια νοτιοανατολικά, νωρίτερα φέτος, όπου το κοινό δοκίμαζε τα κρασιά.

«Το Rhys είχε να κάνει με το terroir και τις τοποθεσίες που μπορούν να κάνουν υπέροχο Pinot Noir», είπε. «Η προσθήκη ιταλικών ποικιλιών και η εύρεση των κατάλληλων τοποθεσιών θα ήταν εξίσου σημαντική και πιθανώς περισσότερο σε ένα πιο ζεστό μέλλον».

Πηγή: New York Times. com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...