Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Zoinos Winery πίστεψε στο ηπειρώτικο «Βλάχικο» και επενδύει σ’αυτό

Στο «Βλάχικο», µια ανερχόµενη ερυθρή ποικιλία της Ηπείρου που κάθε χρόνο κερδίζει έδαφος στην αγορά ρίχνει ολοένα και περισσότερο βάρος για την ανάπτυξή της, η ηπειρώτικη «Zoinos Winery». Με έδρα στη Ζίτσα Ιωαννίνων, το παραδοσιακό οινοποιείο σχεδιάζει να επενδύσει στην ποικιλία «Βλάχικο» τόσο στον αµπελώνα, µε νέες φυτεύσεις, όσο και στη γκάµα των οίνων που παράγει, στην οποία αναµένεται σύντοµα να προσθέσει ένα αφρώδες από «Βλάχικο».

του Λεωνίδα Λιάμη

«Όταν το βγάλαµε το 2015, δυσκολευτήκαµε πάρα πολύ διότι είναι µια ιδιαίτερη ποικιλία. Πλέον όµως, όσο περνά ο καιρός το κοινό τη γνωρίζει και την εµπιστεύεται», τόνισε στην Agrenda και το WineTrials, ο ∆ηµήτρης Μηλιώτης, εκπρόσωπος της «Ζοίνος Winery Ζίτσα».

Ήδη αυτή τη στιγµή η οινοποιητική επιχείρηση διαθέτει έναν ιδιόκτητο αµπελώνα µε 138 στρέµµατα, στην αµπελουργική ζώνη της Ζίτσας, και από αυτά περί το 30% είναι «Βλάχικο», ενώ το άλλο 70% καλύπτεται από την εµβληµατική λευκή «Ντεµπίνα», το βαρύ πυροβολικό του ηπειρώτικού αµπελώνα.

Η τελευταία φύτευση έγινε το Πάσχα του 2020, σε 19 στρέµµατα δίπλα στο οινοποιείο της Zoinos, µε 10 στρέµµατα ποικιλία «Ντεµπίνα» και 9 στρέµµατα ποικιλία «Βλάχικο», ενώ στο σηµείο υπάρχουν άλλα σχεδόν 35 στρέµµατα γης, στα οποία σχεδιάζεται να φυτευτούν εντός του 2023 ανερχόµενες ποικιλίες της Ηπείρου, όπως είναι το ερυθρό «Μπεκάρι», προκειµένου να γίνουν πειραµατισµοί.

«Και οι νέοι αµπελουργοί που απαρτίζουν την οµάδα παραγωγών που έχουµε στήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια, ξεκινούν να επενδύουν στο βλάχικο, µια ποικιλία την οποία πιστεύουµε πάρα πολύ», αναφέρει ο κ. Μηλιώτης, σηµειώνοντας πως το πλάνο είναι να φυτέψουν γύρω στα 40-50 στρέµµατα.

Στις προτεραιότητες του οινοποιείου είναι να προχωρήσει σύντοµα στην παραγωγή ενός νέου αφρώδους κρασιού από «Βλάχικο». «Ετοιµάζουµε έναν κωδικό sparkling ερυθρό από βλάχικο, το οποίο θα είναι προϊόν δεξαµενής και θα κυκλοφορήσει σε περίπου 6.000 φιάλες. Πιστεύουµε ότι είναι µια ποικιλία που µπορεί να αναδειχθεί και µε φυσσαλίδα. Το περιµένουµε το πρώτο τρίµηνο του 2023 και η αγορά νοµίζω πως είναι έτοιµη να το δεχθεί», αναφέρει ο ίδιος.

Μέσα στο 2022, εξάλλου, η «Zoinos Winery Zitsa» κυκλοφόρησε ένα ακόµη κρασί, µε την επωνυµία «Πατητήρι». Πρόκειται για µια γλυκιά ντεµπίνα, από υπερόψιµο τρύγο του 2019, που πέρασε από γαλλικό βαρέλι για δύο έτη και εµφιαλώθηκε σε 2.100 φιάλες.

«Συνεχίζουµε επίσης την προσπάθειά µας στα αφρώδη κρασιά και έχουµε ακόµη πολλή δουλειά στο θέµα της επικοινωνίας. ∆ιότι το Ζίτσα Αφρώδες έγινε Ζοίνος Sparkling και είναι πλέον έξτρα brut, ενώ το ίδιο έγινε µε το ροζέ µας το Aurelia και την κλασσική µας ντεµπίνα. Πρόκειται για ένα βήµα πιο κοντά στο κοινό και τις γευστικές επιρροές του», λέει ο κ. Μηλιώτης.

Συνολικά φέτος η «Zoinos Winery Zitsa» εµφιάλωσε περί τις 140.000 φιάλες, µαζί µε το Debina Respect, ένα τύπου orange κρασί, προϊόν κυρίως εξαγωγής. «Έχουµε, πλέον, ανεβάσει τις ποσότητες και έχουµε κρατήσει και ένα σηµαντικό αριθµό φιαλών για την ελληνική αγορά. Μέχρι τώρα είχαµε γύρω στις 50.000 φιάλες και έφευγαν στο εξωτερικό οι 48.000 φιάλες. Ζητήσαµε από τον καινούριο τρύγο να κρατήσουµε περισσότερα κρασιά για την ελληνική αγορά γιατί υπάρχει κοινό και ζήτηση», αναφέρει ο εκπρόσωπος του οινοποιείου.

Στο αποστακτήριο της επιχείρησης, εν τω µεταξύ, τοποθετήθηκε ένας δεύτερος χάλκινος άµβυκας απόσταξης και ανέβηκαν οι ποσότητες του τσίπουρου για το οποίο η ζήτηση είναι µεγάλη, ενώ σε περιορισµένες φιάλες κυκλοφορεί και το παλαιωµένο τσίπουρο 12 µηνών και 6 ετών του ηπειρώτικου οινοποιείου.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.