Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Consorzio Tutela Vini Etna DOC ανακοίνωσε εννέα νέες οινικές περιοχές

Η Consorzio Tutela Vini Etna DOC ανακοίνωσε εννέα νέες περιοχές, που θα πλαισιώσουν τον οινικό χάρτη του ηφαιστείου.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Στο ψηλότερο ηφαίστειο της Ευρώπης, ο μαγικός αριθμός των οινικών περιοχών DOC είναι 142, με την Αίτνα να αναπαρίσταται σε έναν πολύχρωμο νέο χάρτη που μόλις κυκλοφόρησε από το Consorzio Tutela Vini Etna DOC. Στην εποχή της αμπελουργικής χαρτογραφίας, η περιοχή της Σικελίας έχει αγκαλιάσει τη «ζωνοποίηση» για να ενισχύσει κάθε απόχρωση της επικράτειάς της, που καλλιεργείται κυρίως με Nerello Mascalese και Carricante.

«Αυτός ο χάρτης καθιερώνει την πλήρη αμπελουργική ωριμότητα της περιοχής μας και υπογραμμίζει τη στάση των οινοποιών της να συνεργαστούν», δήλωσε ο Francesco Cambria, πρόεδρος του Consorzio.

Η ανάπτυξη του «contrade» είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Αίτνας, του παλαιότερου DOC στο νησί, που ιδρύθηκε το 1968. «Ο πατέρας μου έγραψε το πρώτο πειθαρχικό. Ένα από τα άρθρα του ανέφερε ήδη τις ιστορικές υποζώνες παραγωγής, ακόμα κι αν εκείνη την εποχή δεν υπήρχε πραγματικά μια πλήρης λίστα», είπε ο Marco Nicolosi Asmundo, σύμβουλος του Consorzio και ιδιοκτήτης του Barone di Villagrande, του παλαιότερου οινοποιείου στην περιοχή της Αίτνας.

Περίπλοκο terroir

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια αποτελεί μια τροποποίηση του πειθαρχικού το 2011, που αναγνώρισε έως και 133 περιοχές αντίθετες και νομικά ισοδύναμες με την Unità Geografiche Aggiuntive (UGA: «πρόσθετες γεωγραφικές ενότητες»). Ο Marc de Grazia της Tenuta delle Terre Nere πάλεψε για αυτόν τον στόχο: «Η Αίτνα είναι η Βουργουνδία της Μεσογείου λόγω της εξαιρετικής διαφοροποίησης των εδαφών της», υποστήριξε. «Ο ακριβής προσδιορισμός κάθε αντίθεσης προέλευσης των σταφυλιών είναι ζωτικής σημασίας για εμάς τους αμπελουργούς.» Και ο αείμνηστος Andrea Franchetti του οινοποιείου Passopisciaro σίγουρα το πίστευε: το 2008 δημιούργησε την αναγνωρισμένη ετήσια εκδήλωση, «Contrade dell’Etna».

Παράλληλα, η οπτική επίδραση της αντίθεσης στον νέο χάρτη είναι αξιοσημείωτη, σε σχήμα μισοφέγγαρου που περιβάλλει το ηφαίστειο από βορρά προς νοτιοδυτικά. Έχουν γίνει εννέα νέες προσθήκες στα υπάρχοντα 133 contrade, ανεβάζοντας το σύνολο σε 142. Από αυτά, 41 βρίσκονται στο Castiglione di Sicilia, 25 στο Randazzo, 20 στο Zafferana Etnea, 13 στο Piedimonte Etneo, 10 στο Linguaglossa, εννέα στο Trecastag , οκτώ στο Milo, έξι στο Viagrande, πέντε στη Biancavilla, τέσσερις στη Santa Venerina και ένα στη Santa Maria di Licodia.

Αυτή η εργασία βοηθά να ξεπεραστεί η παραδοσιακή διάκριση των αμπελώνων που βρίσκονται απλώς σε διαφορετικές πλαγιές της Αίτνας, κάτι που δεν αντιπροσωπεύει επαρκώς την πολυπλοκότητα του terroir ακόμα κι αν η αντίθεση παραμένει δύσκολο να προσδιοριστεί. Δεν είναι απλώς «cru» ή «υποζώνες», καθώς σχετίζονται όχι μόνο με την ιδέα του χώρου (η γεωγραφία της επικράτειας) αλλά και με αυτήν του χρόνου (αναφέροντας στη γεωλογία). «Κάθε κόντραδα είναι το αποτέλεσμα χιλιετιών ιζημάτων στάχτης, λαπίλης και ελαφρόπετρας. Τα όριά του οφείλονται στο ηφαίστειο και αλλάζουν ανάλογα με την αδιάκοπη δραστηριότητά του», εξήγησε ο de Grazia.

Ο νέος χάρτης βοηθά επίσης να αποσαφηνιστεί το υψόμετρο των αμπελώνων: υπάρχει κάποιο αντίκτυπο στο να δούμε 1.000 μέτρα για την αντίθεση που βρίσκεται στην εσωτερική άκρη της ημισέληνου.

Τέλος, η επόμενη μελέτη θα επικεντρωθεί στα παιδοκλιματικά χαρακτηριστικά κάθε μεμονωμένης αντίθεσης. «Θέλουμε να φτάσουμε ακόμη πιο βαθιά για να αναδείξουμε τις διαφορές εντός της ονομασίας, της οποίας η επέκταση υπερβαίνει πλέον τα 1.000 εκτάρια. Είναι ένα έργο σε εξέλιξη, τελικά στην Αίτνα τίποτα δεν είναι οριστικό», κατέληξε η Cambria.

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.