Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η συγκομιδή του 2022 αποτελεί πρόκληση για τους οινοποιειούς στο Marlborough

Με τη συγκομιδή του 2022 να έχει ολοκληρωθεί, το Jackson Estate της Νέας Ζηλανδίας μίλησε για μια σοδειά, την οποία αποκαλεί «ένα πολύ διαφορετικό θηρίο».

απόδοση Ζήσης Πανάγος

«Το vintage στη Νέα Ζηλανδία είναι συνήθως κάτι πολύ λογικό, με ζεστούς έως ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες και μερικές βροχοπτώσεις σε κατάλληλες στιγμές που οδηγούν σε δροσιά τον Μάρτιο-Απρίλιο», δηλώνει ο Matt Patterson-Green, επικεφαλής οινοποιός στο Jackson Estate με έδρα το Marlborough.

Ο ίδιος αναφέρει ότι το μάζεμα των σταφυλιών με το χέρι για το Pinot, Chardonnay και ροζέ ξεκινά συνήθως τον Μάρτιο, ακολουθούμενο από το Sauvignon Blanc και τα κόκκινα Bordeaux του παραγωγού τον Απρίλιο-Μάιο.

Ωστόσο, o Patterson-Green αποκαλεί το 2022 «ένα πολύ διαφορετικό θηρίο» και λέει ότι: «δοκίμασα πραγματικά όχι μόνο τις ομάδες αμπελώνων και οινοποιείων, αλλά και την υποδομή συγκομιδής και την ικανότητα του οινοποιείου μας να επεξεργάζεται φρούτα».

Η αιτία αυτών των δυσκολιών ήταν «σημαντικές βροχοπτώσεις που έρχονταν συνεχώς», που δημιούργησαν μια σειρά από προβλήματα, κυρίως για το Sauvignon Blanc του οινοποιείου, που αποτελεί το θεμέλιο της περιοχής Marlborough.

Η σωτήρια χάρη του παραγωγού ήταν τα παλαιότερα αμπέλια του, τα οποία αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά από τα νεότερα στο να αντέχουν στις επίμονες βροχοπτώσεις.

«Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που έχουμε αμπέλια κάποιας ηλικίας και αυτά ήταν πάντα σε θέση να διαχειριστούν τη βροχή που, σε άλλους νεότερους αμπελώνες, προκαλούσε σοβαρά προβλήματα λόγω σχίσματος, αραίωσης και ασθένειας των καρπών», αναφέρει ο Patterson-Green, ο οποίος αποκάλεσε την ολοκλήρωση του τρύγου «μια πραγματική απόδειξη για την ομάδα του αμπελώνα μας» και χειροκρότησε τους συναδέλφους του που έφεραν καρπούς «όσο το δυνατόν πιο καθαρούς και απαλλαγμένους από ασθένειες».

Εν συνεχεία, αποκαλύπτει ότι το Jackson Estate επέλεξε περισσότερο Chardonnay από το συνηθισμένο λόγω της αυξημένης ζήτησης και επισημαίνει τη βάση για τα μείγματα Chardonnay ως «φαινόμενο πολύ έξυπνο» για φέτος.

Βέβαια, ο Patterson-Green παραδέχεται ότι το Jackson’s Sauvignon Blanc ήταν «μια μικτή τσάντα» για το 2022, με φρούτα από την περιοχή Waihopai που συγκομίζονται σε ξηρές συνθήκες, αλλά πιο κάτω στην κεντρική κοιλάδα ήταν «ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού».

«Παρόλο που είναι δύσκολο, αποδείχθηκε μια πολύ καλή σοδειά και ανυπομονούμε να δούμε μερικά όμορφα κομψά κρασιά ως αποτέλεσμα», τονίζει ο ίδιος.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.