Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η συγκομιδή σταφυλιών στο Νότιο Ημισφαίριο δεν αναμένεται φέτος να σπάσει ρεκόρ

Με τη διεθνή ζήτηση να παραμένει ισχυρή και τα αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδο, ο τομέας της Νέας Ζηλανδίας χρειάζεται μεγάλη συγκομιδή το 2022.

Πράγματι, ενώ οι όγκοι που συγκομίζονται στην Αυστραλία είναι πιθανό να είναι σημαντικοί λόγω του καιρικού φαινομένου La Nina και των άφθονων βροχών του, η Νότια Αφρική και η Αργεντινή αναμένουν χαμηλότερη παραγωγή φέτος. Στη Χιλή, ο διεθνής μεσίτης Ciatti αναφέρεται σε κανονική ή ελαφρώς αυξημένη από την κανονική συγκομιδή, «σίγουρα όμως όχι ρεκόρ συγκομιδής». Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες: ενώ οι επαγγελματίες της Νότιας Αφρικής αποδίδουν την πτώση της συγκομιδής που αναμένεται φέτος εν μέρει στις εκριζώσεις, η Αργεντινή επλήγη από παγετούς και χαλαζοπτώσεις, ενώ στη Χιλή, η ξηρασία ξαναχτυπά.

Αργεντινή: η δεύτερη πιο χαμηλή συγκομιδή εδώ και 50 χρόνια

Με βάση τις προβλέψεις που έγιναν χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία που εφαρμόστηκε πέρυσι για πρώτη φορά, το Instituto Nacional de Vitivinicultura στην Αργεντινή προβλέπει επί του παρόντος πτώση της παραγωγής κατά 13% σε σύγκριση με το 2021. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός τοποθετεί τη συγκομιδή στα 19,44 εκατομμύρια εκατόκιλα, έναντι 22,22 εκατομμυρίων εκατόκιλων πέρυσι. Η μείωση θα φτάσει το 14% στην κύρια παραγωγική επαρχία, τη Mendoza, που επλήγη από όψιμους παγετούς τον Οκτώβριο και χαλαζοπτώσεις μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Το San Juan υποχωρεί επίσης, κατά 10%, όπως και οι επαρχίες Sud (-17%) και η La Rioja (-9%), ενώ η Salta και η Catamarca αναμένουν αυξήσεις 14% και 3%, αντίστοιχα. Εάν επιβεβαιωθούν οι εθνικές προβλέψεις, η παραγωγή του 2022 θα είναι η δεύτερη πιο αδύναμη συγκομιδή εδώ και 50 χρόνια, μετά από εκείνη του 2016. Από την άλλη πλευρά των Άνδεων στη Χιλή, είναι μάλλον η ξηρασία που προκαλεί ανησυχία και που θα μπορούσε να περιορίσει τη δυνητική συγκομιδή, αυτή την χρονιά. Η θετική πλευρά, σύμφωνα με την Ciatti, είναι ότι το 90% των σταφυλιών έχει ήδη αγοραστεί και, παρά τις συνεχιζόμενες υλικοτεχνικές προκλήσεις, οι εξαγωγές της Χιλής πάνε καλά, ιδιαίτερα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Νότια Αφρική: εκριζώσεις, ασθένειες και ζέστη

Στη Νότια Αφρική, αν και δεν υπάρχουν ακόμη ακριβείς προβλέψεις όγκου, ο επαγγελματικός οργανισμός Vinpro μόλις ανακοίνωσε μια μικρότερη από την κανονική συγκομιδή το 2022, αναφέροντας ως αιτίες τη μείωση της έκτασης του αμπελώνα, την υψηλή πίεση από το ωίδιο και τους καύσωνες που προκάλεσαν φαινόμενα εγκαυμάτων σε ορισμένες περιοχές. Μόνο οι περιοχές Stellenbosch, Klein Karoo και η νότια ακτή του Κέιπ Τάουν παρεκκλίνουν από τη γενική πτωτική τάση. Κατά τα άλλα, η Vinpro περιγράφει τη χρονιά ως εξαιρετική, με τις βροχοπτώσεις πάνω από το κανονικό να διαλύουν κάθε φόβο ξηρασίας.

Νέα Ζηλανδία: επείγουσα ανάγκη για μεγάλους όγκους

Τέλος, στη Νέα Ζηλανδία, όπου η συγκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει, οι ελπίδες είναι μεγάλες για μια πληθωρική συγκομιδή, που πιθανόν να αναπληρώσει τα αποθέματα και να αναζωπυρώσει τις εμπορικές συναλλαγές που υπέστησαν ζημιά από την κακή συγκομιδή το 2021. Πέρυσι, υπενθυμίζουμε, η παραγωγή μειώθηκε κατά 19% σε σύγκριση με το 2020, αναγκάζοντας τον κλάδο να κάνει δύσκολες επιλογές όσον αφορά την προσφορά στους πελάτες του. Αποτέλεσμα: άλλες χώρες παραγωγής όπως η Νότια Αφρική και η Χιλή έσπευσαν να αντιμετωπίσουν το ρήγμα που άφησε η Νέα Ζηλανδία, της οποίας οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3% σε αξία. «Οι πωλήσεις κρασιού από τη Νέα Ζηλανδία ανήλθαν συνολικά σε 324 εκατομμύρια λίτρα το 2021, 48 εκατομμύρια περισσότερες από την αξία του όγκου που παρήχθη εκείνο το έτος», ανάφερει ο Philip Gregan, διευθυντής της New Zealand Winegrowers. «Η προκύπτουσα μείωση των αποθεμάτων υπογραμμίζει την απόλυτη ανάγκη για μεγαλύτερη σοδειά το 2022 για την ανάκαμψη των οινοποιείων και την κάλυψη της διεθνούς ζήτησης».

Η μόνη σκιά στον ορίζοντα για την ώρα είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού. «Η άφιξη της Omicron στην κοινότητα της Νέας Ζηλανδίας την παραμονή του τρύγου αντιπροσωπεύει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους οινοποιούς και τα οινοποιεία γιατί… αντιμετωπίζουμε ήδη κρίσιμες ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε ορισμένους τομείς». Πιστοί στη φήμη τους, ωστόσο, οι επαγγελματίες της Νέας Ζηλανδίας παραμένουν αισιόδοξοι: «Ανυπομονούμε για άλλη μια σοδειά εξαιρετικής ποιότητας και πιστεύουμε ότι μια αισιόδοξη προσέγγιση και η αμοιβαία υποστήριξη θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε τα εμπόδια», καταλήγει ο Philip Gregan.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.