Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ποιότητα των φετινών vintage της Καλιφόρνια είναι «εκτός των charts»

Η Καλιφόρνια είναι έτοιμη για έναν τρύγο υψηλής ποιότητας, παρά τις αναποδιές, που περιλάμβαναν έναν «βίαιο» καύσωνα την Ημέρα Εργασίας, που άσκησε πίεση στη χωρητικότητα της δεξαμενής, με έναν οινοποιό να λέει ότι η ποιότητα ήταν «εκτός των charts»…

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Αρχικά, η έκθεση California Vintners, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, περιέγραψε τη φετινή χρονιά ως «μια ιστορία δύο συγκομιδών», με τον καύσωνα την εβδομάδα γύρω από την Ημέρα της Εργασίας να χωρίζει την εποχή σε προηγούμενες και μεταγενέστερες επιλογές.

Η καλοκαιρινή καλλιεργητική περίοδος ήταν ιδανική στη Βόρεια Ακτή, ανέφερε η έκθεση, έως ότου ο καύσωνας στα τέλη Αυγούστου επιτάχυνε τη συγκομιδή και μείωσε τις αποδόσεις σε πολλά μέρη. Το Mendocino, ωστόσο, είδε τις αποδόσεις του 2019, ως αποτέλεσμα της δροσερής άνοιξης και των πιο ήπιων από τις κανονικές θερμοκρασίες, παρόλο που το εκτεταμένο κύμα καύσωνα και οι περιορισμένοι υδάτινοι πόροι για άρδευση αποδείχθηκαν προκλητικές κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.

Εν τω μεταξύ, στο Lodi και στους πρόποδες της Σιέρα, ο όψιμος παγετός μετά από μια ήπια άνοιξη μείωσε «δραματικά» το μέγεθος της καλλιέργειας.

Υπήρχαν καλά νέα από τη Napa Valley, η οποία κατέγραψε εξαιρετική ποιότητα. Η περισσότερη βροχή έπεσε τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2021, αντισταθμίζοντας τα χρόνια της ξηρασίας, που παρατηρήθηκε σε ολόκληρη την περιοχή, η οποία ακολουθήθηκε από ξηρές συνθήκες από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Η Άνοιξη ήταν ήπια και δροσερή, αλλά ο καύσωνας της Εργατικής Πρωτομαγιάς εκτόξευσε τις θερμοκρασίες σε τριψήφια επίπεδα σε ορισμένα μέρη για σχεδόν μια εβδομάδα, αν και οι δροσερές νύχτες βοήθησαν να μετριαστεί αυτό και επέτρεψε στα αμπέλια να επαναφορτιστούν.

Εν συνεχεία, αυτό προκάλεσε την επιτάχυνση της ωρίμανσης σε όλη την κοιλάδα και το μάζεμα άρχισε νωρίτερα από το μέσο όρο για πολλές ποικιλίες, αν και οι καλλιεργητές έπρεπε να χρησιμοποιήσουν πολλαπλές τεχνικές για να βοηθήσουν τα αμπέλια να ξεφύγουν από τη ζέστη, όπου τα άγουρα σταφύλια είχαν αφεθεί να κρεμαστούν. Ωστόσο, υπήρξε κάποια αφυδάτωση, με αποτέλεσμα χαμηλότερες αποδόσεις αλλά μεγαλύτερη συγκέντρωση και ένταση γεύσης, ανέφερε η έκθεση.

Ο Nate Weis, αντιπρόεδρος αμπελουργίας στο Silver Oak and Twomey Cellars στην κοιλάδα της Νάπα είπε ότι το 2022 είναι πιθανό να οδηγήσει σε «ένα αρκετά έντονο vintage, συγκεντρωμένο και ισχυρό», με ιδιαίτερα το Pinot Noir από το Russian River, την κοιλάδα Anderson και τα Highlands Santa Lucia, καθώς και καλά Merlot και Cabernet Franc. Με την ποιότητα να τονίζει, πως είναι εκτός συναγωνισμού.

Η αντιπρόεδρος οινοποίησης της Duckhorn Vineyards, Renée Ary, σημείωσε ότι το Cabernet Franc και το Petit Verdot του κτήματος ήταν «από τα καλύτερα που έχουν οινοποιήσει ποτέ και πως τα Chardonnay είναι φωτεινά, ισορροπημένα και εστιασμένα». «Δεδομένου του εύρους ωριμότητας, η ανάμειξη θα είναι σημαντική για τον τρύγο του 2022, καθώς εξισορροπούμε τις πρώτες και τις μεταγενέστερες επιλογές μας», σημείωσε η ίδια.

Εν τω μεταξύ, στην κομητεία Sonoma, οι περιορισμένες βροχοπτώσεις, ο παγετός της πρώιμης περιόδου, η ζεστή άνοιξη και η αρχή του καλοκαιριού δεν είχαν αρνητικές επιπτώσεις, αν και ορισμένες αποδόσεις ήταν μικρότερες από το μέσο όρο. Ωστόσο, η έκθεση σημείωσε ότι «η ποιότητα των σταφυλιών μέχρι στιγμής είναι εκπληκτική και τα συνολικά μικρότερα μεγέθη καρπών και συστάδων υποδεικνύουν μια αστρική σοδειά του 2022… [με] οινοποιούς… να αναφέρουν υπέροχη συγκέντρωση και γεύση στα κρασιά».

Η Lisa Amaroli, διευθύντρια οινοποίησης στο Benziger Family Winery στο Glen Ellen, στην κομητεία Sonoma, είπε ότι ήταν «για το βιβλίο με τα ρεκόρ».

Πιο νότια στο Lodi στην Κεντρική Κοιλάδα, υπήρξαν μικρότερες αποδόσεις, μετά από εκτεταμένους παγετούς του Απριλίου τους χειρότερους από το 2008 με ορισμένους οινοποιούς να αποφασίζουν να μην τρυγήσουν ακόμη γεγονός, που προκάλεσε αφυδάτωση σε ορισμένα από τα σταφύλια και ασκούν πίεση στον προγραμματισμό και τη χωρητικότητα. Ο Aaron Lange, αντιπρόεδρος των αμπελουργικών εργασιών στο Lange Twins Family Winery and Vineyards, σημείωσε ότι στα περισσότερα μεγάλα οινοποιεία «υπήρχε μεγάλη ασφυξία από την άποψη της δεξαμενής βαρελοποιίας και ζύμωσης».

Ωστόσο, η ποιότητα των λευκών που είχαν επιλέξει νωρίς στο Lodi ήταν «απίστευτη», ανέφερε η έκθεση.

Συμπληρωματικά, ο καύσωνας στο Μοντερέι επηρέασε επίσης την καλλιέργεια Pinot Noir, με τις αποδόσεις να πέφτουν έως και 25% έως 40% κατά μέσο όρο, αν και η ποιότητα παρέμεινε υψηλή. Οι αποδόσεις του Chardonnay και του Merlot επηρεάστηκαν επίσης αν και οι αμπελουργοί μπόρεσαν να λάβουν προληπτικά μέτρα άρδευσης, καθώς ο καύσωνας του Σεπτεμβρίου ήταν ευρέως αναμενόμενος.

Η Heidi Scheid, εκτελεστική αντιπρόεδρος στο Scheid Vineyards στο Soledad, είπε ότι υπήρχε «πολύ καλή ποιότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις, πραγματικά εξαιρετική ποιότητα για τον τρύγο του 2022».

Το Paso Robles είδε επίσης χαμηλότερες αποδόσεις περίπου 30% ως αποτέλεσμα της δροσερής άνοιξης που οδήγησε σε μικρότερα σμήνη καθώς και στην καλοκαιρινή ξηρασία. Η συγκομιδή σε όλη την AVA ξεκίνησε τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια και, ασυνήθιστα, οι κόκκινες ποικιλίες μαζεύτηκαν τον Αύγουστο. Ωστόσο, ο τρύγος ήταν μια ιστορία «δύο συγκομιδών», σημειώνει η έκθεση, με την ποιότητα των φρούτων που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια του καύσωνα να παραμένει «αβέβαιη», αν και οι αμπελουργοί έχουν αναφέρει μεγάλο βάθος και χρώμα στα σταφύλια που μαζεύτηκαν με ψυχρότερο καιρό το Σεπτέμβριος. «Η συνολική ποιότητα και ο χαρακτήρας του τρύγου θα εξαρτηθεί από τον χρόνο συλλογής και το αν οι καλλιεργητές χρησιμοποίησαν ή όχι υφάσματα σκιάς κατά τη διάρκεια του καύσωνα», σημειώνει επίσης η έκθεση.

Έρχεται καθώς το Ινστιτούτο Οίνου της Καλιφόρνια έχει ξεκινήσει μια νέα ώθηση για την αύξηση των εξαγωγών κρασιού από την Καλιφόρνια μέρος της δεκαετούς στρατηγικής του να αυξήσει τις εξαγωγικές πωλήσεις κρασιού στις ΗΠΑ σε περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.