Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η ποικιλία Grüner Veltliner εξακολουθεί να είναι το διαμάντι της Αυστρίας

Η ποικιλία Grüner Veltliner αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ποικιλίες λευκού κρασιού στην Αυστρία, εξακολουθεί να στέκεται ψηλά μετά τις φετινές διεθνής γευσιγνωσίες.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Τα αμπέλια Grüner Veltliner έγιναν τα πιο ευρέως φυτευμένα στη δεκαετία του 1950 μετά την εισαγωγή του συστήματος εκπαίδευσης Hochkultur της Lenz Moser, τα πράγματα άρχισαν πραγματικά να απογειώνονται.

Αρχικά, το τελευταίο καιρό, παρατηρείται ότι αμπέλια Grüner Veltliner φυτεύονται ευρέως στο Niederösterreich και στο βόρειο Burgenland, ωστόσο κατέχει μια σεβαστή και θαυμαστή φήμη για την ποιότητα σε αρκετές αμπελουργικές περιοχές. Ενώ η καλλιέργειά του μειώθηκε κάπως μεταξύ 1999 και 2020, εξακολουθεί να διατηρεί την κυρίαρχη θέση του στους αμπελώνες της Αυστρίας.

Έπειτα, η δεύτερη μητρική ποικιλία Grüner Veltliner βρέθηκε στο St. Georgen στο Burgenland της Αυστρίας και για αυτό ονομάστηκε από την τοποθεσία ανακάλυψής της επειδή, μετά από γενετική έρευνα, δεν μπορούσε να αποδοθεί σε καμία άλλη γνωστή ποικιλία. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι το Grüner Veltliner δεν σχετίζεται με το Roter Veltliner ή το Frühroter Veltliner και μερικές φορές αυτό πρέπει να επαναληφθεί.

Τα ίδια τα αμπέλια έχουν μεσαίου μεγέθους φύλλα με πέντε έως επτά λοβούς και μια μετρίως τριχωτή κάτω πλευρά. Η τυπική λευκή μάλλινη τρίχα στην άκρη του βλαστού δίνει στην ποικιλία το συνώνυμό της το Weißgipfler και οι καρποί του είναι μεσαίοι έως πολύ μεγάλοι με μεγάλα στρογγυλά έως οβάλ σταφύλια, που είναι πράσινα έως κίτρινα στην εκτεθειμένη στον ήλιο πλευρά.

Το Grüner Veltliner, ιστορικά, έχει επιτύχει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και δημοτικότητα ειδικά στα τέλη του περασμένου αιώνα και αυτή η φήμη την έχει κάνει μια παραγωγική ποικιλία, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποδόσεις πρέπει να ρυθμιστούν.

Ως ποικιλία σταφυλιού, αναπτύσσεται ιδιαίτερα καλά σε βαθιά εδάφη και δεν του αρέσει η ξηρότητα και μπορεί να είναι αρκετά ευαίσθητη, αλλά όσον αφορά την ποιότητα, το Grüner Veltliner προσφέρει σε όλα τα επίπεδα, από γνήσια ελαφριά κρασιά με υψηλή οξύτητα μέχρι τη μεγάλη στρογγυλεμένη ωριμότητα, που βρίσκεται ιδιαίτερα στα κρασιά Prädikat. Η τοποθεσία και η απόδοση είναι καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα. Οι πικάντικες, πιπεράτες εκδοχές μερικές φορές είναι αρκετά σεβαστές, όπως και εκείνα τα κρασιά που προσφέρουν στον ουρανίσκο κουκούτσια.

Το Lesehof Stagard Handwerk Gruner Veltliner 2021 δοκιμάστηκε σε πρόσφατες φθινοπωρινές γευσιγνωσίες και στην εμφάνιση ήταν ένα μεσαίου βαθύ λεμόνι ανοιχτό χρυσό και είχε μια μύτη από βελούδινο ώριμο μήλο με χλοώδη άκρη χαμομηλιού. Στον ουρανίσκο, ήταν γεμάτο, με εξασθενημένη οξύτητα που έδωσε τη θέση του σε μια απαλή φαινολική συστροφή και ένα μακρύ γενναιόδωρο φινίρισμα.

 

Σημαντικά παραδείγματα

Το 2019 Grüner Veltliner Ried Frechau Elitär DAC από την Weingut Aigner έλαμψε στο ποτήρι έχοντας ένα απαλό ψάθινο χρώμα και μια καθαρή και φρέσκια μύτη σε συνδυασμό με νεανικές νότες ροδάκινου. Για γεύση, ήταν στεγνό, με μέτρια οξύτητα και μέτριο σώμα, ενώ ήταν επίσης ώριμο και στρογγυλεμένο με φινίρισμα μεσαίου μήκους.

Το 2021 Grüner Veltliner Asia Blend Cuvée White είναι από το Niederösterreich και παράγεται από την Weinwurm. Στη μύτη, είναι πολύ αρωματικό και λουλουδάτο, με άφθονες νότες φρούτων του πάθους και λίτσι. Στον ουρανίσκο είναι ξηρό και τραγανό, με πολλά τροπικά φρούτα και ανυψωτικά χρώματα μάνγκο και γκουάβα. Αυτό το κρασί είναι επίσης ξηρό και τραγανό στο φινίρισμα, καλά ισορροπημένο και παρουσιάζει μεγάλη πολυπλοκότητα.

Το Gut Kellerstöckl – Familie Schuckert Grüner Veltliner Weinviertel 2021 διακρίθηκε για το χλωμό χρυσαφί χρώμα και την ώριμη πλούσια και έντονη μύτη από παπάγια και μάνγκο, που είναι ταυτόχρονα λουλουδάτη και κομψή. Στο στόμα, το κρασί είναι καλά ισορροπημένο με πυρηνόκαρπα και αναζωογονητικό φινίρισμα καραμελωμένου ανανά και ψητού μήλου.

Τέλος, το Grüner Veltliner Weinviertel DAC Reserve 2019, τονίστηκε ότι το κρασί έχει ένα ελκυστικό ανοιχτό χρυσαφί χρώμα και είναι πολύ εκφραστικό, προσφέροντας μια έντονη μύτη με ξηρούς καρπούς και ζύμες με νότες ώριμων και εξωτικών φρούτων. Στον ουρανίσκο, δίνει τη θέση του σε λαχταριστές ώριμες και έντονες τροπικές νότες, με άφθονη γκουάβα και μάνγκο και αποτελεί συναρπαστικό παράδειγμα μεγάλου πλούτου και πυκνότητας φρούτων. Είναι επίσης καλά ισορροπημένο με άφθονο χαρακτήρα πυρηνόκαρπων.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.