Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Οινοποιία Nico Lazaridi φέρνει οινοποιείο και υποδομές διαμονής στην Μύκονο

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της επένδυσης και της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας οινοποιείου στη Μύκονο, ένα εγχείρημα που είχε αναβάλει τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, προχωράει πλέον η Οινοποιία Nico Lazaridi.

του Γιώργου Λαμπίρη

Στον σχεδιασμό σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Οινοποιίας, Φρεδερίκο Λαζαρίδη ο οποίος μίλησε στο Wine Trails, εντάσσεται η δημιουργία ενός boutique οινοποιείου και υποδομών φιλοξενίας στην περιοχή της Άνω Μεράς Μυκόνου. Στο επίκεντρο της παραγωγής θα βρεθούν αποκλειστικά οι λευκές ποικιλίες των Κυκλάδων. Η επένδυση ξεκίνησε να υλοποιείται αρχικά υπό την εταιρεία Οινοποιητική Μυκόνου – συμφερόντων της Nico Lazaridi – πριν από κάποια χρόνια με περίπου το 70% του οινοποιείου να έχει αποπερατωθεί, χωρίς ωστόσο να έχει λειτουργήσει σε ολοκληρωμένη μορφή. Η υλοποίηση της επένδυσης θα ξεκινήσει το 2024 και οι πρώτες ετικέτες κρασιών θα βγουν στην αγορά το 2025.

 

Ετοιμάζει το πρώτο ΠΟΠ ξινόμαυρο

Εκτός των άλλων, εντός των επόμενων ημερών η Nico Lazaridi θα παρουσιάσει μία Μαλαγουζιά μονοποικιλιακή. Επί της ουσίας η οικογένεια Cavalieri που φιλοξενούσε ένα ασύρτικο και ένα πολυποικιλιακό ερυθρό, επαναπροσδιορίζεται. Το ασύρτικο παραμένει, προστίθεται η Μαλαγουζιά καθώς και ένα Merlot μονοποικιλιακό με πιο δομημένο χαρακτήρα, ενώ σε έναν χρόνο από τώρα θα κυκλοφορήσει και το πρώτο ΠΟΠ ξινόμαυρο Νάουσας σε συνεργασία με έναν από τους σημαντικούς αμπελουργούς της περιοχής. Συν τοις άλλοις όμως στόχος ήταν να ολοκληρώσει την παρουσία της στον οινοτουρισμό και φέτος το καλοκαίρι λειτούργησε μερικώς το φυσικό κατάστημα, The Wine Zoo, ενώ από την επόμενη χρονιά θα βρίσκεται πλέον σε πλήρη λειτουργία.

Το 2022 η Οινοποιία Nico Lazaridi θα κλείσει με αύξηση κατά 15% στον κύκλο εργασιών. Παραγωγικά, όπως επισημαίνει ο κύριος Λαζαρίδης ο κεντρικός αμπελώνας είχε επηρεαστεί από μία ισχυρή χαλαζόπτωση της προηγούμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συνέπειες και φέτος, ενώ εκδηλώθηκε και μία καταιγίδα τον περασμένο Ιούλιο που επίσης δημιούργησε αρκετά προβλήματα. Ωστόσο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η συγκομιδή και η παρουσίαση των κρασιών ξεκίνησε από τα μέσα Νοεμβρίου και σταδιακά ολοκληρώνεται έως και τις 15 Δεκεμβρίου.

 

Νέο Perpetuus Chardonnay

Παράλληλα, η οινοποιία έσπευσε να υπενθυμίσει εδραιωμένες premium ετικέτες που ήδη κυκλοφορούν επί σειρά ετών και ανήκουν στην οικογένεια οίνων Perpetuus, να συστήσει την πρώτη εμφιάλωση του Evil Eye, ενός μονοποικιλιακού ροζέ από ξινόμαυρο καθώς και το νέο Perpetuus Chardonnay, μέσα από σχετική εκδήλωση οινογνωσίας που πραγματοποίησε. Φέτος η εταιρεία κλείνει 35 χρόνια παρουσίας στο χώρο του κρασιού, ενώ πριν ξεκινήσει προηγήθηκε η προετοιμασία κάποιων ετών νωρίτερα σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Σήμερα η Nico Lazaridi αναπτύσσεται στο οινοποιείο της Δράμας που ασχολείται με τα premium προϊόντα, ενώ το οινοποιείο της Καβάλας ασχολείται με πιο μοντέρνα προϊόντα με χρήση πώματος stelvin και μοντέρνων ετικετών.

Η Φεντερίκα Λαζαρίδη, οινολόγος και επικεφαλής μάρκετινγκ της Οινοποιίας, Nico Lazaridi, αναφέρθηκε στην παρουσίαση της premium σειράς κρασιών της Nico Lazaridi, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια Perpetuus, ενώ στη δοκιμή συμπεριλήφθη και το Chardonnay Perpetuus και το Evil Eye ένα γαστρονομικό ροζέ, poy προέρχεται από μία ποικιλία με ιδιαίτερη δυναμική, το ξινόμαυρο της Νάουσας. Το battonage έχει γίνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές για 5 μήνες με τις λεπτές οινολάσπες, γεγονός που έχει βοηθήσει το κρασί με υψηλή οξύτητα να αποκτήσει όγκο και λιπαρότητα.

Σε ό,τι αφορά το Perpetuus Semillon που αποτέλεσε μέρος της γευστικής δοκιμής κυκλοφορεί ήδη για 18 εσοδείες και ήταν ανέκαθεν 100% Semillon, ενώ έως και πέρυσι παλαίωνε σε βαρέλια ακακίας, τα οποία είχαν επιλεγεί γιατί δεν υπερκάλυπταν τον πρωτογενή χαρακτήρα της ποικιλίας ενώ προσέδιδαν την απαιτούμενη οξυγόνωση. Πλέον χρησιμοποιούνται δρύινα γαλλικά βαρέλια επεξεργασμένα με καπνό, όπου το κρασί παραμένει για οκτώ μήνες σε αυτά. Με αυτόν τον τρόπο αποκτά εντονότερη σπιρτάδα και αντοχή στον χρόνο. Πρόκειται για ένα κρασί 12 αλκοολικών βαθμών, που παρουσιάζει φρουτώδη πρωτογενή επίγευση.

Επιπροσθέτως, το νέο Chardonnay εσοδείας του 2021 παλαιώνει σε βαρέλια 500 λίτρων από ουγγρική δρυ, με μέτριο κάψιμο, γεγονός που προσδίδει ισορροπία μεταξύ πρωτογενούς και δευτερογενούς χαρακτήρα.

Aπό τις ετικέτες που αξιοποιεί η Οινοποιία είναι το ερυθρό Perpetuus από τις ποικιλίες Cabernet Franc και Μαυρούδι. Το συγκεκριμένο Μαυρούδι που άφηνε επίγευση από μαύρα φρούτα ήρθε να εξισορροπήσει ιδανικά με το Cabernet Franc που προέρχεται από αμπέλι ηλικίας 35 ετών. Το κρασί ωριμάζει σε καινούργια δρύινα βαρέλια, παραμένει για 24 μήνες εκεί και στη συνέχεια φιλτράρεται ελάχιστα πριν εμφιαλωθεί. Ο τρύγος στο Μαυρούδι προηγείται συνήθως στο διάστημα 18 έως 25 Αυγούστου, ενώ ο τρύγος στο Cabernet Franc ακολουθεί τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.