Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η οινική ζώνη DO Penedès ανακοινώνει τα πρώτα κρασιά «Vi de Mas»

Τα πρώτα πέντε κρασιά «Vi de Mas» έχουν πιστοποιηθεί μετά από αλλαγή του καταστατικού της ζώνης DO Penedès.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Τον Νοέμβριο του 2021, η ισπανική ζώνη DO Penedès ανακοίνωσε μια μαζική αναθεώρηση του καταστατικού της με πολλές αλλαγές που στοχεύουν στον επαναπροσανατολισμό της περιοχής μέσω ενός «10ετούς σχεδίου». Μία από τις βασικές πτυχές ήταν ένα νέο σύστημα ταξινόμησης για τα κτήματα της περιοχής που ονομαζόταν «Vi de Mas», τα πρώτα πέντε από τα οποία μόλις πιστοποιήθηκαν.

Ενώ οι περισσότερες αμπελοοινικές περιοχές που θέλουν να εφαρμόσουν ένα σύστημα χρησιμοποιούν τη λεγόμενη «Βουργουνδική πυραμίδα» ως δομή, η Penedès υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση που συγχώνευσε μέρος του συστήματος της Βουργουνδίας μαζί με κάποιο από το σύστημα του Μπορντό, όπου είναι ένα κτήμα που κατέχει το ταξινόμηση.

Δεν θα σχηματίσουν ούτε σε επίπεδο χωριού ούτε μεμονωμένη ταξινόμηση αμπελώνων όπως αυτό που έκαναν οι Priorat, Rioja και άλλοι στην Ισπανία. Αντίθετα, η μόνη μεμονωμένη ταξινόμηση είναι, «Vi de Mas» που στα καταλανικά σημαίνει «κρασί του αγροκτήματος».

Χρησιμοποιούν τις καθιερωμένες masias που ήταν ιστορικές αγροτικές περιουσίες σε όλη την Καταλονία και, εν προκειμένω, στην Ισπανία. Στο κέντρο μιας μασίας βρίσκεται το mas, ένα παλιό, μεγαλοπρεπές σπίτι με τα χωράφια της μασίας τριγύρω. Στη Γαλλία, αυτό θα ήταν γνωστό ως “domaine”. Για να ταξινομηθεί ένα κρασί σε ένα από αυτά τα επίπεδα, το σπίτι με τα χωράφια του πρέπει να υπήρχε πριν από την άφιξη της φυλλοξήρας, πριν από το τέλος του 19ου αιώνα.

Σε αυτήν την ταξινόμηση, υπάρχει το “Vi de Mas” για οποιοδήποτε κρασί που παράγεται εντός της ταξινομημένης περιουσίας (έως πέντε αναφορές συνολικά) και, στη συνέχεια, το “Gran Vi de Mas” που μπορεί να ισχύει μόνο για ένα κρασί που έχει γνωρίσει σταθερή διεθνή αναγνώριση στο τουλάχιστον μια δεκαετία. Αυτά είναι κρασιά που πρέπει να θεωρηθούν παρόμοια με την έννοια του Μπορντό για το «Grand Vin».

Ενώ τα κρασιά μπορούν να παραχθούν από οποιαδήποτε από τις επιτρεπόμενες ποικιλίες εντός του DO, τα αμπέλια πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 ετών για τα κρασιά Vi de Mas και 25 ετών για το Gran Vi de Mas, με αποδόσεις συγκομιδής 15% μικρότερες από τις μέγιστες DO. Τα κρασιά Gran Vi de Mas πρέπει να παλαιώνονται τουλάχιστον οκτώ μήνες για τα λευκά και 20 μήνες για τα ερυθρά.

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.