Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η νοσταλγία της Belle Époque στα 57.000 δολάρια

Νότες από κονιάκ, βανίλια, καπνό και μαρμελάδα ενδέχεται να συμπληρώσουν στην γοπητευτική εμπειρία της κατανάλωσης αυτής της ιστορικής από πολλές απόψεις σαμπάνιας που φέρεται ότι μπλένταρε και εμφιάλωσε το 1874 ο Charles Perrier.

του Πέτρου Γκόγκου

Με μια διόλου ανεπαίσθητη δαπάνη επιβάρυνε ένας ανώνυμος πλειοδότης τον χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό του, αφού πριν από μερικές ημέρες κατάφερε να εξασφαλίσει την σπάνια φιάλη σαμπάνιας Perrier-Jouet Brut Millesime του 1874 για το αστρονομικό ποσό των 57.000 δολάρια.

Το ποσό αυτό ξεπερνά κατά πολύ το στόχο των 20.000 δολαρίων που είχε θέσει στις αρχές του μήνα ο οίκος δημοπρασιών του Λονδίνου Christie’s, πετυχαίνοντας παράλληλα να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ της πιο ακριβοπουλημένης φιάλης σαμπάνιας από τον Christie’s.

Τα ρεκόρ για την συγκεκριμένη -χωρίς ετικέτα- φιάλη, δεν σταματάνε εδώ, αφού σπάει και το προηγούμενο ρεκόρ που είχε η ίδια χρονιά της συγκεκριμένης σαμπάνιας όταν πωλήθηκε το 1888. Η εν λόγω φιάλη βγήκε έπειτα από σχεδόν 150 χρόνια απευθείας από ένα εκ των θρυλικών κελαριών Perrier-Jouët, συνεπώς αναμένεται να έχει χάσει την σπιρτάδα από το ανθρακικό. Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν πως θα έχει διατηρήσει την ζωηρή οξύτητα και φρεσκάδα της, με τα χρώματα να έχουν μετακινηθεί από το φάσμα του πράσινου του λεμονιού σε πιο χρυσαφί αποχρώσεις, αναπτύσσοντας παράλληλα πιο σύνθετες νότες από βούτυρο, καραμέλα και μέλι έναντι των εσπεροειδών και του πράσινου μήλου που «δίνει» μια νεαρή σαμπάνια.

Το συγκεκριμένο μπουκάλι παρήχθη προτού το Άγαλμα της Ελευθερίας διασχίσει τον Ατλαντικό καθώς και πολύ πριν κυκλοφορήσει το πρώτο μπουκάλι της Coca-Cola, σε μια περίοδο που η Ευρώπη ζούσε την εφορία της Belle Époque, μιας περιόδου ακμής που τοποθέτησε την γηραιά ήπειρο σε ρόλο ηγεμονικό για ολόκληρο τον κόσμο και τερματίστηκε από την βαναυσότητα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Ο πλειοδότης που πλήρωσε τα 57.000 δολάρια, μαζί με αυτήν τη μοναδική φιάλη θα κερδίσει μια VIP βραδιά στο Maison Belle Epoque για 10 άτομα, με ξενάγηση στα κελάρια του μοναδικής αρχιτεκτονικής δεξιοτεχνίας οικήματος, καθώς και ένα γεύμα από τον βραβευμένο τρεις φορές με αστέρι Michelin chef, Pierre Gagnaire.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.