Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με άρωμα Ειρηνικού η νέα Καλιφορνέζικη οινική ζώνη

Τη γεωγραφική ένδειξη “SLO Coast” κατάφεραν να κατακτήσουν τα κρασιά της ακτής San Louis Obispo, με το ψυχρό της κλίμα και την ποικιλομορφία των εδαφών της. Ανταμείβεται η δύσκολη καλλιέργεια των αμπελιών.

Η ακτή San Louis Obispo (SLΟ Coast) είναι μια λωρίδα γης 97 χιλιομέτρων μήκους, που εκτείνεται μεταξύ του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια. Ο Ειρηνικός Ωκεανός προσδίδει στην έκταση αυτή ιδιαίτερο terroir και πολύ, μα πολύ κρύο.

Η Αμερικανική  Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB), από τις 9 Μαρτίου του 2022, βράβευσε την περιοχή προσδίδοντας στους παραγόμενους στην περιοχή οίνους την Αμερικανική Γεωγραφική Ένδειξη SLO Coast AVA (American Viticultural Area).

Τα εδάφη της SLO coast καλύπτονται από ιδιαίτερους αμπελώνες ποικιλιών κυρίως Βουργουνδίας, όπως Chardonnay και Pinot Noir, όμως δεν εκλείπουν και πιο αρωματικές ποικιλίες όπως Albarino και Riesling, ή syrah και grenache.

Τριάντα τέσσερις ήταν συγκεκριμένα οι μετεωρολογικοί σταθμοί  που τοποθετήθηκαν τριγύρω από την περιοχή, ώστε να αποδειχθεί από την TTB πως η παραγωγή κρασιού σε τόσο ιδιότροπο Terroir και ψυχρό κλίμα είναι αξιοθαύμαστη. Πράγματι, οι θερμοκρασίες που έδειξαν οι σταθμοί ήταν οι πιο χαμηλές από κάθε άλλη περιοχή AVA της Καλιφόρνια. Έτσι, από τον Απρίλιο η ονομασία προέλευσης θα μπορεί να αναγράφεται σε ετικέτες κρασιών από 32 οινοποιεία της SLO,  με πρέμνα σε 78 αμπελώνες, ή αλλιώς 3.942 εκτάρια γης.

“Η ακτή SLO είναι πραγματικά υπέροχη. Χωρίς υπερβολή, είναι μια από τις πιο κρύες περιοχές για να καλλιεργήσει κανείς αμπέλια, λόγω της τόσο κοντινής απόστασης με τον Ωκεανό” ανέφερε ο Stephen Dooley, πρόεδρος  SLO Coast Wine Collective.

Γεωγραφικά, η περιοχή συνορεύει με το Paso Robles, μια αμπελοοινικού ενδιαφέροντος έκταση, που το κλίμα της  ζεσταίνει απότομα αφού προφυλάσσεται από τους ανέμους του ωκεανού με το όρος Santa Maria. Γι’ αυτό πολλοί οινοπαραγωγοί προτιμούν να καλλιεργούν κλίματα τόσο στο SLO Coast, με το ψυχρό του κλίμα ιδανικό για λευκούς οίνους με μεγάλες οξύτητες, και πίσω από το όρος, με το πιο θερμό κλίμα , ερυθρούς οίνους που ωριμάζουν καλύτερα.
Σύμφωνα με τον Aaron Jackson, ιδιοκτήτη του Aequorea Wines, το 97% των αμπελιών της SLO απέχουν έξι ή και λιγότερα χιλιόμετρα απόσταση από τα κύματα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η  Γεωγραφική Ένδειξη που προσδίδεται πλέον στις ετικέτες,  βοηθά τους μικρούς παραγωγούς της ακτής να γίνουν γνωστότεροι στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. “Τώρα έχουμε το πλεονέκτημα της ιδιαίτερης ονομασίας στην ετικέτα, που αποδεικνύει πως το κλίμα μας είναι πραγματικά παράκτιο” δηλώνει ο Jackson.

 

 

ΠΗΓΗ: winespectator.com, decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.