Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η μέτρια κατανάλωση κρασιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού

Σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη για την οποία συλλέχθηκαν στοιχεία υγείας από 32 χώρες, που έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για άλλα αλκοολούχα ποτά.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Ερευνητές που εξέτασαν δεδομένα υγείας από 32 διαφορετικές χώρες βρήκαν στοιχεία ότι η κατανάλωση κρασιού σε μέτριες ποσότητες μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology, χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη INTERSTROKE, η οποία εξέτασε πολλούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό σε 32 χώρες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αναφορές για την κατανάλωση αλκοόλ από 26.000 συμμετέχοντες. Περίπου οι μισοί είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Αφού, αναλύθηκαν τα άτομα ανά τύπο αλκοολούχου ποτού που καταναλώθηκαν (κρασί, μπύρα, ουίσκι ή «άλλο») και λαμβάνοντας υπόψη πρόσθετους παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, διαβήτης, διατροφή και σωματική δραστηριότητα, οι ερευνητές κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματά.

Πιο συγκεκριμένα, βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κρασιού και της μειωμένης συχνότητας εγκεφαλικών επεισοδίων, αν και όχι μεταξύ εκείνων που ανέφεραν υψηλά επίπεδα κατανάλωσης ή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

«[Το] μοτίβο υποδηλώνει ότι η χαμηλότερη κατηγορία πρόσληψης κρασιού είχε τον χαμηλότερο κίνδυνο», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας Andrew Smyth σε πρόσφατη δήλωση του.

Ο Smyth, καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Galway, επανέλαβε τα προηγούμενα συναισθήματα σχετικά με τον ευεργετικό ρόλο που μπορούν να έχουν οι πολυφαινόλες, που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, στην υγεία μας.

«Όπως έχουν αναφέρει άλλες μελέτες, το κρασί περιέχει ουσίες όπως πολυφαινόλες, οι οποίες δεν υπάρχουν στον ίδιο βαθμό σε άλλα είδη αλκοόλ, που μπορεί να έχουν σημαντικές επιδράσεις ανεξάρτητα από το αλκοόλ», σημείωσε.

Η μπύρα, τα οινοπνευματώδη και άλλα αλκοολούχα ποτά δεν συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Τέλος, ο Smyth σημείωσε τους περιορισμούς της μελέτης, δηλαδή ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων που μελετήθηκαν από κάθε περιοχή είναι σχετικά μικρός και ότι μπορεί να παίζουν ρόλο, άλλοι πολιτιστικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.