Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί όλεθρο στην αναδυόμενη αγορά κρασιού της Γεωργίας

Χτισμένη μεταξύ της ευρωπαϊκής και της ασιατικής ηπείρου, η Γεωργία μπορεί να υπερηφανεύεται για την αρχαία και ακμάζουσα αμπελοκαλλιέργεια.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Κατά μήκος της ακτής, η χώρα έχει ένα δροσερό εύκρατο κλίμα. Ωστόσο, οι κεντρικές και δυτικές πεδιάδες, που επωφελούνται από χαμηλότερες βροχοπτώσεις και υψηλότερες θερμοκρασίες, φιλοξενούν αρκετές μικρουποτροπικές ζώνες.

Μέχρι πρόσφατα, αυτά τα μικροκλίματα βοήθησαν την μακραίωνη βιομηχανία κρασιού της χώρας να ευδοκιμήσει. Η αγορά εξαγωγών κρασιού της χώρας αντιμετώπισε σχεδόν κατάρρευση μετά τον πόλεμο Γεωργίας-Ρωσίας το 2008 που ακολούθησε βαριές κυρώσεις από τη Μόσχα.

Σήμερα, χάρη στο χαμηλό κόστος παραγωγής και τη μεγαλύτερη εστίαση στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές, οι επιχειρήσεις ανθίζουν.

Τούτου λεχθέντος, η κλιματική αλλαγή έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της σοδειάς του τρέχοντος έτους και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει τις φετινές πωλήσεις, καθώς η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας γεωργιανού κρασιού.

Παρά τις προκλήσεις που παρουσίασε η πανδημία του COVID-19, η Τιφλίδα εξήγαγε περισσότερα από 100 εκατομμύρια μπουκάλια κρασιού το 2021 και περισσότερα από τα μισά από αυτά πωλήθηκαν στις ρωσικές αγορές.

«Από το 2013-14, ο όγκος των εξαγωγών κρασιού της Γεωργίας έχει αυξηθεί», λέει ο Levan Mekhuzla, Πρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Οίνου. «Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν ορισμένες προκλήσεις, οι οποίες προκλήθηκαν κυρίως από την πανδημία COVID-19».

«Το 2021 ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά από τότε που η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της. Ωστόσο, φέτος εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», καταλήγει.

 

Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τους αμπελώνες

Εκτός από την εισβολή της Ρωσίας και την πανδημία COVID-19, μεγάλο μέρος της φετινής συγκομιδής έχει χαθεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού και της παρατεταμένης ξηρασίας.

«Είμαστε τώρα στη μικροζώνη του Τσιντάλι, αλλά αν μετακομίσουμε σε άλλες περιοχές, το πρόβλημα θα παραμείνει το ίδιο», λέει ο Giorgi Ghvardzelashvili, ο οποίος εργάζεται στην αμπελουργία για πολλά χρόνια. «Όλοι όσοι γνωρίζω και συμβουλεύομαι λένε το ίδιο. Όλοι οι οινοποιοί αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα: την ξηρασία στους αμπελώνες».

«Τώρα, είναι αδύνατο να συνεχίσουμε χωρίς ειδικά συστήματα άρδευσης αφού το κλίμα έχει αλλάξει τόσο πολύ», προειδοποιεί.

Η ΜΚΟ Shaping the Future by Changing Today (CENN) αναφέρει, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει επίσης τις υποτροπικές ζώνες της Γεωργίας όπου λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής παραγωγής κρασιού της χώρας.

Με τουλάχιστον 430 γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού, τα πιο ξηρά κρασιά είναι πιο δημοφιλή στην αγορά των ΗΠΑ. Ωστόσο, το 70 τοις εκατό των κρασιών που παράγονται στο γεωργιανό έδαφος είναι ημίγλυκες ποικιλίες.

“Ως αποτέλεσμα ορισμένων συνθηκών, το έδαφος μπορεί να υποβαθμιστεί και η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αυτή τη διαδικασία. Ο αυξημένος αριθμός των ζεστών ημερών και της ξηρασίας μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή της βλάστησης”, λέει ο Jimsher Koshadze, Συντονιστής του CENN στη γεωργία και την ανάπτυξη.

Τέλος, την ίδια στιγμή που οι πλήρεις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους αμπελώνες της χώρας μένουν να φανούν, οι οικολόγοι λένε ότι αν τίποτα δεν αλλάξει, με το μέλλον αυτής της αναδυόμενης αγοράς κρασιού να κρέμεται σε μία κλωστή.

 

ΠΗΓΗ: euronews.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.