Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η Καλιφόρνια χρησιμοποιεί κουκουβάγιες για την φυτοπροστασία των αμπελώνων

Οι αμπελουργοί της κοιλάδας της Νάπα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν κουκουβάγιες για την καταπολέμηση των παρασίτων σε μια προσπάθεια να απομακρυνθούν από τα τοξικά φυτοφάρμακα.

του Ζήση Πανάγου

Οι κουκουβάγιες είναι πλέον ευπρόσδεκτες σε αμπελώνες σε όλη την Καλιφόρνια, σύμφωνα με το Good News Network, το οποίο αποκάλυψε ότι οι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να μελετούν τον αντίκτυπο της στρατηγικής και ότι τα αποτελέσματα ήταν «ενθαρρυντικά».

Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Napa Green, η τάση για γεωργία χωρίς χημικά σε όλη την επικράτεια αντικατοπτρίζεται στην τριπλή αύξηση της έκτασης βιολογικών αμπελώνων από το 2005, με τον αριθμό των οργανικών στρεμμάτων να διπλασιάζεται την τελευταία δεκαετία.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς ελεγκτές παρασίτων στον κόσμο είναι η κουκουβάγια, η οποία βρίσκεται σε έξι από τις επτά ηπείρους μας και είναι ικανή να τρώει 3.400 τρωκτικά κάθε χρόνο.

Ο Matt Johnson, καθηγητής άγριας ζωής στο Humboldt State, ο οποίος έχει μελετήσει τον έλεγχο των παρασίτων σε αμπελώνες αποκάλυψε, ότι σε μία από τις έρευνές του διαπίστωσε ότι από 75 οινοπαραγωγούς της Καλιφόρνιας, τα τέσσερα πέμπτα εξ αυτών σκόπιμα καλούν κουκουβάγιες στην ιδιοκτησία τους κατασκευάζοντας κουτιά φωλιών.

«Δουλεύουμε κυρίως στην κοιλάδα Νάπα, όπου υπάρχουν πάνω από 300 κουτιά με φωλιές κουκουβάγιας», ανέφερε ο Johnson.

Ο John C. Robinson, τοπικός ορνιθολόγος, δήλωσε στο Bay Nature Magazine: «Μπορείτε κυριολεκτικά να βάλετε ένα κουτί με φωλιά κουκουβάγιας στην ακριβή τοποθεσία όπου νομίζετε ότι έχετε πρόβλημα με τα μικρά θηλαστικά και voilà! Οι κουκουβάγιες θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν αυτήν την περιοχή και τα τρωκτικά θα εξαφανιστούν».

Οι επιστήμονες ενθαρρύνουν τώρα και άλλους οινοπαραγωγούς να σκεφτούν την κίνηση παρατηρώντας ότι η χρήση κουκουβάγιων θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη από τη χρήση φυτοφαρμάκων, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι μόνο ένας χρήσιμος τρόπος για να ευδοκιμήσει το είδος, αλλά είναι και μία πιο οικονομική λύση σε αντίθεση με την χρήση παρασιτοκτόνων.

Πηγή: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.