Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ιστορία της Ανατολικής Χαλκιδικής μέσα από ένα ποτήρι κρασί

Με ιδιαίτερο τρόπο Πορτογάλοι, Ισπανοί και Σικελοί ταξιδιωτικοί πράκτορες παρακολούθησαν φωτογραφική παρουσίαση της οινικής περιήγησης με τίτλο «από τη Θεσσαλονίκη στον Άθωνα».

Στην συγκεκριμένη οινική παρουσίαση συνέβαλλαν ενεργά: Ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Ιταλίας, η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Σικελίας και ο τουριστικός οργανισμός KYKLOS TRAVEL.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Τρύφωνος (προστάτη της αμπελουργίας). Mεταδόθηκε από το Δημοτικό Θέατρο Μεγάλης Παναγίας ζωντανά σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, τιμώντας τους ντόπιους αμπελουργούς και δίνοντας για μία ακόμη φορά το τουριστικό στίγμα «του οινικού κόμβου» στη Μεγάλη Παναγία.

Υπεύθυνοι πωλήσεων πέντε (5) πορτογαλικών γραφείων συνδέθηκαν διαδικτυακά με την Ανατολική Χαλκιδική, για να περιηγηθούν νοερά σε όλα τα ιστορικά σημεία της, ακολουθώντας  τον οινικό δρόμο που συνδέει οικισμούς και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Διαπιστώνοντας ότι η τοπική γαστρονομία και η οινική δραστηριότητα αποτελούν τουριστικό αλλά και προωθητικό πυλώνα ανάπτυξης, συμφώνησαν ότι πριν από την επίσκεψή τους στην περιοχή (Μάιος 2022) θα συμπεριλάβουν πρόγραμμα θεματικών διακοπών στον κατάλογό τους.

Δύο ώρες αργότερα Ισπανοί τουριστικοί επαγγελματίες, καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ισπανίας παρακολούθησαν τον τρόπο με τον οποίο μια οινική περιήγηση στην Ανατολική Χαλκιδική μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας μεγάλης μακεδονικής περιήγησης «στις πόλεις του Μεγαλέξανδρου: από τη Μίεζα, στη Βεργίνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Άθωνα, τη Δράμα και τους Φιλίππους της Καβάλας. Οι Ισπανοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στην Αθωνική Πολιτεία και να ξεναγηθούν στο Καταλανικό μουσείο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, που αποτελεί το μοναδικό ισπανικό μνημείο πολιτισμού στην ελληνική επικράτεια.

 

Τέλος, πάνω από δέκα  (10) Σικελοί ταξιδιωτικοί πράκτορες – μέλη της FIAVET SICILIA, «συνοδευόμενοι»:

  • από την Επίτιμη Πρόξενο της Ελλάδας στο Παλέρμο, Renata Lavagnini,
  • τη Διευθύντρια του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Ιταλίας, Κυριακή Μπουλασίδου, αλλά και από
  • τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Σικελίας, Pepe Ciminnisi,

συμμετείχαν στην παρουσίαση, η οποία αποτέλεσε την πρώτη γνωριμία τους με τη Χαλκιδική και το Δήμο Αριστοτέλη. Μια μεγάλη επιχειρηματική αποστολή Σικελών και Ιταλών της Τοσκάνης αναμένεται να πραγματοποιήσει ταξίδι εξοικείωσης στην Ανατολική Χαλκιδική κατά τη διάρκεια του επόμενου KOUZINA, ολοκληρώνοντας την πρώτη δικτύωση ιταλικών φορέων με την Αριστοτελική Σύμπραξη, αλλά και τη δικτύωση του Δήμου Αριστοτέλη με το Δήμο του Παλέρμο.

Η επιλογή των συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε με βάση την προσέγγιση των τουριστικών αγορών – στόχων του Δήμου Αριστοτέλη: «είχαν προηγηθεί επισκέψεις του στελεχιακού δυναμικού μας στο Παλέρμο, τη Λισαβόνα, τη Βαρκελώνη, τη Μαγιόρκα και τη Μαδρίτη» λέει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος. «Εκεί πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επαφές με τους συμμετέχοντες, οι οποίες τοποθέτησαν το θεμέλιο της συνεργασίας και της απαρχής του διαλόγου». 

«Παρουσιάζουμε στη Μεσόγειο ένα τουριστικό προϊόν, προσαρμοσμένο στα μεσογειακά ζητούμενα και στις συνήθειες των μεσογειακών λαών» συνεχίζει ο Δήμαρχος. «Προσεγγίζουμε τις τουριστικές αγορές της μεσογειακής λεκάνης μέσα από τις παραμέτρους του προγράμματος με τίτλο ‘πράσινα μεσογειακά νησιά την ίδια γεωγραφική παράλληλο’, που αποτελεί project δικής μας επινόησης. Απευθυνόμαστε στην Ισπανία όχι ως ανταγωνιστές αλλά ως συνεργάτες, δεδομένου ότι η Ιβηρική αποτελεί μεγάλη δεξαμενή πολιτιστικών ταξιδευτών, στην οποία προωθούμε την τοπική θρησκευτική αλλά και μακεδονική ιστορία. Τόσο εγώ όσο και η τουριστική κοινότητα του Δήμου νιώθουμε περήφανοι για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό, ο οποίος αποτέλεσε προϊόν συνεργασίας των ιδιωτών με την Αυτοδιοίκηση, λειτουργώντας ως πραγματικός μοχλός τουριστικής ανάπτυξης του προορισμού».

Η «γιορτή του αμπελουργού» προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί διά ζώσης εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν στο τέλος του μήνα με τη συμμετοχή τουριστικών πρακτόρων από το Bordeaux και το Chalon en Champagne.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.