Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η διαδρομή από την Μοσχόπολη στο πρώτο ενεργειακά αυτόνομο οινοποιείο

Στη δημιουργία ενός νέου οινοποιείου, το οποίο θα διπλασιάσει τη δυναμική του, θα προχωρήσει από το φθινόπωρο το Οινοποιείο Μοσχόπολις με έδρα το Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης.

του Γιώργου Λαμπίρη

Τα βιολογικά κρασιά του διατηρούν σημαντική απήχηση και ζήτηση εκτός Ελλάδας, στις αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Οι ελληνικές ποικιλίες όπως λέει ο οινοποιός Θόδωρος Γερμάνης και εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς της οικογένειας Γερμάνη, η οποία έλκει την καταγωγή της από την ιστορική βλαχοπολιτεία της Μοσχόπολης, «αποτελούν μία ελκυστική επιλογή για αρκετές χώρες του εξωτερικού».

Στο νέο οινοποιείο θα δημιουργηθεί εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τα οποία θα καλύπτουν πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες για το σύνολο των εγκαταστάσεων, αποτελώντας το πρώτο οινοποιείο που θα είναι απόλυτα αυτόνομο ενεργειακά. «Επιπλέον, ο στόλος του οινοποιείου θα είναι πλήρως ηλεκτροκίνητος έως το 2025 από τα βανάκια έως το φορτηγό που χρησιμοποιούμε κατά τον τρύγο», εξηγεί ο Θ. Γερμάνης.

Ψεκασμοί με drones και διακοπή του οργώματος

Συν τοις άλλοις το Οινοποιείο έχει σταματήσει να οργώνει, με αποτέλεσμα το τρακτέρ να εισέρχεται στα κτήματα αποκλειστικά για το θειάφισμα και τον ψεκασμό με χαλκό. Στόχος είναι η αντικατάσταση του τρακτέρ με drones. «Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να απαλλαγούμε πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα. Μάλιστα στα νέα αμπέλια που ήδη καλλιεργούμε, οι φυτεύσεις γίνονται με τέτοιο τρόπο, όπου το σύστημα στήριξης επιτρέπει στο αμπέλι να σκαρφαλώνει σε ύψος δύο μέτρων. Στο κάτω μέρος υφίσταται χορτολιβαδική έκταση, όπου μπορούν να βοσκούν ανενόχλητα τα ζώα χωρίς να προκαλούν ζημιές στον καρπό ή τα φύλλα του αμπελιού. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργαζόμαστε με φάρμα στο χωριό, όπου τα ζώα έρχονται και τρέφονται από το χορτάρι που φύεται στα αμπέλια μας και έτσι δεν χρειαζόμαστε χορτοκοπτικά μηχανήματα, ενώ ταυτόχρονα τα περιττώματα των ζώων λειτουργούν ως οργανικό λίπασμα. Την ίδια στιγμή κατά την περίοδο του τρύγου τα ζώα τρέφονται με τα απομεινάρια των στέμφυλων, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα πρότυπο λειτουργίας με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, όπου τίποτα δεν πηγαίνει χαμένο», λέει ο Θόδωρος Γερμάνης.

Οι ποικιλίες

Οι ποικιλίες που αξιοποιούνται στο Οινοποιείο Μοσχόπολις είναι το Μαυροτράγανο, το Pinot Noir, το Ξινόμαυρο, το Syrah καθώς και λευκές ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, ενώ και το Ξινόμαυρο χρησιμοποιείται και για οινοποίηση ως Blanc de Noir. Στις προς οινοποίηση ποικιλίες μελλοντικά είναι το Βιδιανό και το Viognier, που αποτελούν μέρος των νέων φυτεύσεων. Η φιλοσοφία του Οινοποιείου βασίζεται κατά κύριο λόγο στα πολυποικιλιακά κρασιά, ακουλουθώντας τη λογική των ήπιων παρεμβάσεων στο κρασί ούτως ώστε να εξισορροπούνται τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών ή τυχόν ατέλειες και να αποφεύγονται τα πρόσθετα όπως θειώδη ή διορθωτές οξύτητας.

Το Οινοποιείο δημιουργεί κρασιά παλαίωσης, όπου για παράδειγμα το λευκό παλαιώνει επί 6 μήνες, το ροζέ 8 μήνες, το ερυθρό 18 μήνες και το Pinot Noir 24 μήνες, αριθμοί που αποτυπώνονται και στις ονομασίες των κρασιών όπως αυτές εμφανίζονται στις ετικέτες τους. Οι παλαιώσεις πραγματοποιούνται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια που επαναχρησιμοποιούνται, με εξαίρεση το λευκό όπου χρησιμοποιούνται και νέα βαρέλια.

Γιώργος Γερμάνης: Από τον Τσάνταλη και τον Σιγάλα στο ιδιόκτητο Οινοποιείο Μοσχόπολις

To Οινοποιείο Μοσχόπολις γεννήθηκε από τον Δρ Γιώργο Γερμάνη, χημικό –  εδαφολόγο, με διαδρομή μεγαλύτερη των 30 ετών θητεία στους τομείς της αμπελουργίας και της οινοποίησης. Με μακρά πορεία στον Τσάνταλη κατά τη δεκαετία του ’90 και ως υπεύθυνος γεωπόνος στο συγκεκριμένο κτήμα, ήταν εκείνος που επέβλεψε τις φυτέψεις του Ευάγγελου Τσάνταλη κατά την περίοδο συνεργασίας μαζί του. Ήταν εκείνος που φύτεψε τη Μαρώνεια, τη Ραψάνη, τα κτήματα του Αγίου Όρους, του Αμυνταίου για λογαριασμό του Τσάνταλη. Κάποια στιγμή, ο Γιώργος Γερμάνης έφυγε από τον Τσάνταλη και συνεργάστηκε με το Σιγάλα, τον Γκλίναβο, τον Τσέλεπο και με αρκετούς ακόμα εκφραστές της εγχώριας οινοποιητικής σκηνής. Στο τέλος της δεκαετίας του ’90, ο Γιώργος Γερμάνης είχε φυτέψει στο Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης τα πρώτα δικά του αμπέλια, πειραματιζόμενος σε τεχνικές για να μπορεί στη συνέχεια να τις εφαρμόζει στους πελάτες του. Από αυτόν τον αμπελώνα στο Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης, η οικογένεια Γερμάνη ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα της κρασιά. Σταδιακά το κρασί άρχισε να κεντρίζει και το ενδιαφέρον του γιου του, Θόδωρου Γερμάνη, ο οποίος διαβλέποντας την πρόκληση που γεννούσε μπροστά του το αμπέλι και η οινοποίηση, πραγματοποίησε δεύτερο κύκλο σπουδών του ως χημικός, προκειμένου να ασχοληθεί επαγγελματικά με το κρασί. Το παζλ ολοκληρώθηκε το 2014, όταν ο γαμπρός της οικογένειας και τοπογράφος – μηχανικός, Δημήτρης Παραλίδης, αγάπησε το κρασί μέσα από συζητήσεις και αμέτρητες γευστικές δοκιμές κρασιών από όλη την Ελλάδα στα οικογενειακά τραπέζια. Εκείνος παρακίνησε τον Γιώργο και τον Θόδωρο Γερμάνη να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Το 2016 δημιουργήθηκε το Οινοποιείο Μοσχόπολις. Μία κίνηση με έντονες επιρροές από την παραμονή του Γιώργου Γερμάνη στη Σαντορίνη και αρχικές φυτεύσεις σε μαυροτράγανο και ασύρτικο. Ο προσανατολισμός της οικογένειας είχε εξαρχής στο επίκεντρο την πιστοποίηση του αμπελώνα με βάση τα πρότυπα της βιολογικής καλλιέργειας. Αυτή τη στιγμή το Οινοποιείο Μοσχόπολις διατηρεί περίπου 90 στρέμματα φυτεμένα και ακόμα 50 στρέμματα θα ενταχθούν στην παραγωγή έως το 2023.

Ωστόσο όπως λέει ο εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς της οικογένειας Γερμάνη, Θόδωρος Γερμάνης, η καλλιέργεια της οινοποιητικής κουλτούρας προήλθε ακόμα νωρίτερα, από τον παππού του, επίσης Θεόδωρο, ο οποίος ήταν γεωπόνος με σπουδές στη σχολή γεωπονίας του Μονπελιέ της Γαλλίας. Ήταν εκείνος που μετέφερε στην Ελλάδα τις παραστάσεις που είχε αποκομίσει. «Ο παππούς μου ήταν ένας από τους πρώτους που κατέγραψε τις ντόπιες ελληνικές ποικιλίες, τις οποίες μετέφερε στη συνέχεια στο βιβλίο του. Αρκετές από αυτές τις ποικιλίες έχουν σήμερα εκλείψει», λέει ο Θόδωρος Γερμάνης ο νεότερος.

Η βλαχοπολιτεία της Μοσχόπολης

Η ονομασία του Οινοποιείου προήλθε από την ιστορική βλαχοπολιτεία της Μοσχοπόλεως, η οποία αποτελεί τόπο καταγωγής της οικογένειας Γερμάνη αλλά και εθνικών ευεργετών όπως ο Γεώργιος Σίνας. Όπως αναφέρεται ιστορικά, εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο της εποχής. Η αρχική της ονομασία ήταν Βοσκόπολη, κάτι που πιθανολογείται ότι οφείλεται στην ενασχόληση των παλαιότερων κατοίκων της με την κτηνοτροφία. Η ονομασία «Μοσχόπολη» εμφανίζεται από το 1720 και μετά.

Το Οινοποιείο Μοσχόπολις

  • Παραγωγή: 90 στρέμματα
  • Νέες φυτεύσεις: 50 στρέμματα βιδιανό και viognier
  • Ετήσια παραγωγή: 44.000 φιάλες
  • Στόχος παραγωγής μετά την επέκταση του οινοποιείου: 100.000 φιάλες

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει... και μπορεί ο πρωταγωνιστής της ημέρας να είναι ο οβελίας, παρόλα αυτά μία σειρά από συνταγές της μεσογειακής...

REPORTS

Το Κτήμα Γεροβασιλείου, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θέλοντας να στηρίξει την τοπική κοινωνία, βραβεύει για τέταρτη χρονιά τους αριστεύσαντες τελειόφοιτους μαθητές...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.