Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Η γη με αμπελώνες στην Αγγλία δεν θα μπορούσε να είναι φθηνότερη»

Η Αγγλία έχει τεράστιες δυνατότητες να επεκτείνει την παραγωγή κρασιού της, με έναν κορυφαίο παραγωγό να ισχυρίζεται ότι η τιμή της γης του αμπελώνα «δεν θα μπορούσε να είναι φθηνότερη».

Ο Ian Kellet, ιδιοκτήτης του Hambledon Vineyard στο Hampshire, ήταν θετικός για τις προοπτικές επέκτασης της χώρας, όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του.

«Η τιμή της γης στην Αγγλία δεν θα μπορούσε να είναι φθηνότερη αυτή τη στιγμή. Η μέση τιμή της γεωργικής γης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι £12.000-£15.000 το στρέμμα, ενώ στην Καμπανία η τιμή ενός εκταρίου γης κυμαίνεται από 800.000 € έως 2,2 εκατομμύρια €.

«Υπάρχουν πολλά βιώσιμα εδάφη διαθέσιμα για φύτευση στην Αγγλία, και μόλις που έχουμε ξεκινήσει. Σκεφτείτε ότι το Champenois χρειάστηκε 300 χρόνια για να βρει πού να καλλιεργήσει.»

«Για να έχετε μεγαλύτερες αποδόσεις πρέπει να φυτέψετε περισσότερους αμπελώνες και πάντα αναζητούμε ευκαιρίες για επέκταση», ανέφερε.

Έχοντας προβλέψει μια «μαζική υπερπροσφορά» το 2019 λόγω της αύξησης των νέων αμπελώνων σε ολόκληρη τη χώρα, ο Richard Balfour-Lynn από το Balfour Winery στο Κεντ πιστεύει ότι η πανδημία βοήθησε στην αποκατάσταση της ισορροπίας προσφοράς/ζήτησης.

«Ο Covid έχει μετακινήσει ελαφρώς τη βελόνα, όπως και οι κακές σοδειές στην Ευρώπη και τη Νέα Ζηλανδία, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο κρασί αυτή τη στιγμή, επομένως βραχυπρόθεσμα η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης είναι σωστή.»

«Ανησυχώ για μεγάλο αριθμό ανθρώπων που φυτεύουν στην Αγγλία και υποθέτουμε ότι είναι εύκολο. Το κλειδί είναι η ανάπτυξη μιας επωνυμίας που οι άνθρωποι αναγνωρίζουν και κατανοούν ότι είναι premium.»

«Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι θα δυσκολευτούν, καθώς υποθέτουν ότι είναι εύκολο να πουλήσει κανείς αγγλικό κρασί, κάτι που δεν ισχύει, αλλά είμαι προσεκτικά αισιόδοξος για την κατάσταση στον κλάδο αυτή τη στιγμή.»

«Προσπαθούμε να παράγουμε κατά μέσο όρο 750.000 έως ένα εκατομμύριο μπουκάλια ετησίως. Φτιάχνουμε 500.000 μπουκάλια αυτή τη στιγμή. Θα γιορτάσουμε την 20η επέτειό μας τον επόμενο χρόνο, οπότε δύσκολα θα το έλεγα ταχεία επέκταση», είπε ο Balfour-Lynn.

Περιέγραψε τη συγκομιδή του 2021 ως «την πιο δύσκολη χρονιά» που είχε δει ποτέ. «Είχαμε παγετό την άνοιξη και τρομερό καιρό τον Αύγουστο, που οδήγησε σε πιθανά προβλήματα σήψης, αλλά είχαμε ρεκόρ συγκομιδής και καλής ποιότητας χυμό. Τα επίπεδα σακχάρου είναι χαμηλά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να κάνουμε ένα ακόμα κόκκινο, αλλά μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε εκτός από αυτό.

«Έπρεπε να κοιτάτε τα αμπέλια σας κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, αν χάσατε έναν γύρο ψεκασμού για μια μέρα, είχατε πρόβλημα. Μερικοί άνθρωποι έχασαν πράγματα μια μέρα και υπέφεραν εξαιτίας αυτού. Ήταν η προσοχή στη λεπτομέρεια», δήλωσε.

Για τον Charlie Holland, Διευθύνοντα Σύμβουλο και επικεφαλής οινοποιό της Gusbourne στο Κεντ, το 2021 ήταν η τελευταία συγκομιδή της καριέρας του, με τις αποδόσεις στο κτήμα χαμηλότερες κατά μέσο όρο.

«Έχουμε επιλέξει στα τέλη Οκτωβρίου στο παρελθόν, αλλά ποτέ μέχρι τον Νοέμβριο. Αφήσαμε τα σταφύλια για τα κρασιά μας εκεί έξω για περισσότερο χρόνο για τα σάκχαρα, καθώς ήταν μια πιο δροσερή χρονιά. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτό που έχουμε. Το να πέσει το οξύ στο Chardonnay ήταν μια πρόκληση.»

«Παρά όλα όσα μας έριξαν, είχαμε καλά επίπεδα ζάχαρης και οξύτητας στο Pinot μας, οπότε είμαι αρκετά αισιόδοξος λαμβάνοντας υπόψη πού βρισκόμασταν το καλοκαίρι.»

«Αυτό το είδος της χρονιάς ήταν μια πολύ φυσιολογική χρονιά για την Αγγλία, όταν ασχολήθηκα για πρώτη φορά με το κρασί πριν από 15 χρόνια, αλλά έχουμε παρασυρθεί από την περασμένη δεκαετία, με τις ζεστές σοδειές του Σεπτεμβρίου».

Ο Bob Lindo του Camel Valley στην Κορνουάλη βρήκε ότι ο τρύγος του 2021 ήταν «καλύτερος από ό,τι είχε προβλεφθεί» μετά τη «χειρότερη άνοιξη» που γνώρισε ποτέ ως οινοποιός.

«Ένα ινδικό καλοκαίρι έσωσε τη μέρα εδώ, έτσι τα πράγματα ωρίμασαν. Οι αποδόσεις μας μειώθηκαν κατά περίπου 30%, αλλά θα φτιάξουμε ένα αξιοπρεπές κρασί φέτος», είπε.

Όσον αφορά το αν υπάρχει υπερβολή στον ορίζοντα για το αγγλικό κρασί, ο Λίντο δεν πιστεύει ότι θα συμβεί σύντομα.

«Οι άνθρωποι φυτεύουν παντού, οπότε θα πρέπει να ανησυχούμε για την υπερβολή τελικά, αλλά αυτό είναι πολύ μακριά. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επέκταση του κλάδου είναι η απρόβλεπτη κατάσταση του κλίματος και του καιρού», είπε.

Όσο για τον Kellett του Hambledon, οι αποδόσεις του μειώθηκαν κατά περίπου 30-40% φέτος. «Δεν είχαμε προβλήματα με τον παγετό καθώς είμαστε κοντά στη θάλασσα, κάτι που βοηθάει πολύ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς ήταν οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο καύσωνας ήρθε μια εβδομάδα πολύ αργά», ανέφερε.

«Μαζέψαμε τα μαύρα σταφύλια μας αργότερα από το κανονικό. Χαίρομαι που φτιάχνουμε μόνο αστραφτερά φέτος. Αν και πετύχαμε πολύ καθαρά φρούτα, όλο το κρασί που θα φτιάξουμε φέτος δεν θα είναι vintage», πρόσθεσε.

 

Πηγή: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ιδιαίτερο το γεωφυσικό ανάγλυφο της Σάμου με τις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, χωριά-αετοφωλιές και κατοίκους εργατικούς που αγαπούν την καλλιέργεια του...

REPORTS

Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης βρέθηκε στις 8 Απριλίου και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Κύπρο, με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ και 6...

REPORTS

Η Ελλάδα, μετά από πολλά έτη απουσίας, συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα στην διεθνή έκθεση οίνων και ποτών στην Ιταλία, επιστρέφοντας δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη...

REPORTS

Τη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, φιλοξενούμε τον Ακαδημαϊκό, Ομότιμο καθηγητή γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη στη διάλεξη: «Η διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας»

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

Από το επιβλητικό αμπελοτόπι του Μέγα Σπηλαίου ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνοδεία...

REPORTS

Οι καιροί γίνονται όλο και πιο δύσκολοι για πολλούς από τους αμπελουργούς της Καλιφόρνια που έρχονται αντιμέτωποι με τις συχνές πυρκαγιές, την ξηρασία, τις...