Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η βροχόπτωση αποτελεί πρόκληση για τους αμπελώνες της Καλιφόρνια

Εβδομάδες χειμερινών καταιγίδων αναπλήρωσαν τις δεξαμενές, αλλά οι οινοπαραγωγοί λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι θα φέρει η καλλιεργητική περίοδος…

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Ο Christian Moueix είναι το είδος του ανθρώπου που έχει απομνημονεύσει τις ετήσιες στατιστικές βροχοπτώσεων. «Στο Μπορντό, ο μέσος όρος είναι 38 ίντσες, με πολύ λιγότερη απόκλιση από τη Νάπα», διευκρίνισε. «Τα τελευταία 25 χρόνια στη Νάπα κυμαίνονται από 8 έως 63 ίντσες.» Είναι σημαντικό για τους αμπελουργούς και όχι μόνο για τον ίδιο τον Moueix, του οποίου η ιδιοκτησία Napanook Vineyard έκτασης 134 στρεμμάτων στην κοιλάδα Napa με αμπέλια που ωριμάζουν με ξηρική καλλιέργεια και για αυτό τον λόγο παρακολουθούν τη βροχή επειδή η πρώιμη βροχόπτωση μπορεί να δημιουργήσει το σκηνικό για έναν εξαιρετικό τρύγο. Ταυτόχρονα, η υπερβολική βροχή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. «Η σοδειά με έντονη βροχόπτωση, πάνω από 50 ίντσες, ήταν το 2011, το 2017 και το 2019», είπε ο Moueix. «Τι σημαίνει αυτό; Η βλάστηση είναι τόσο δυνατή που ακόμα κι αν φτάσουμε σε πλήρη ωρίμανση, εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος φυτικός χαρακτήρας.»

Οι τρεις εβδομάδες καταιγίδων της Καλιφόρνια έριξαν τεράστια βροχή στην πολιτεία. Ενώ οι καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε τουλάχιστον 22 θανάτους και δεκάδες ξεβρασμένους δρόμους, κατολισθήσεις λάσπης και πλημμυρισμένες γειτονιές, πολλοί αγρότες δεν μπορούσαν παρά να καλωσορίσουν τον υγρό καιρό μετά από χρόνια περιορισμένων υδάτινων πόρων. Πολλές περιοχές έχουν ήδη επιτύχει τη μέση βροχόπτωση για ολόκληρο το έτος. Ως αποτέλεσμα, οι υδροφορείς επαναφορτίζονται και οι ταμιευτήρες γεμίζουν.

Όσο, για την πολιτεία στο σύνολό της, σύμφωνα με το Τμήμα Υδάτινων Πόρων της Καλιφόρνια, το χιόνι στην οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα συγκρατεί επί του παρόντος περισσότερο από το διπλάσιο της περιεκτικότητας σε νερό από ό,τι κατά μέσο όρο. Το λιώσιμο από το χιόνι παρέχει περίπου το 30 τοις εκατό της παροχής νερού στην πολιτεία κάθε χρόνο.

Παράλληλα, η σειρά των ατμοσφαιρικών ποταμών που μετέφεραν θερμή υγρασία από τον Ειρηνικό στη Δυτική Ακτή μετατοπιζόταν με κάθε καταιγίδα, διασφαλίζοντας ότι σχεδόν κάθε μέρος της πολιτείας είδε ισχυρές βροχοπτώσεις σε κάποιο σημείο. Οι περισσότερες περιοχές της Νάπα και της Σονόμα βίωσαν περισσότερες από 25 ίντσες βροχής. Οι εκτιμήσεις βροχοπτώσεων στο Paso Robles ήταν περίπου 20 ίντσες. Αλλά οι βροχοπτώσεις διέφεραν επίσης σε κάθε ονομασία στο δυτικό τμήμα της κοιλάδας του ρωσικού ποταμού Sonoma συνήθως βρέχει περισσότερη βροχή από την κοιλάδα του Αλεξάνδρου, και αυτό συνέβαινε κατά τη διάρκεια αυτών των καταιγίδων.

Η βροχή της εποχής έχει φέρει μεγάλο μέρος της πολιτείας εκτός σοβαρού κινδύνου ξηρασίας, αλλά, στο σύνολό της, η Καλιφόρνια παραμένει μέτρια ή ασυνήθιστα ξηρή. «Θα πάρουμε όση βροχή μπορούμε», δήλωσε ο Hanzell πρόεδρος και διευθυντής της οινοποιίας Jason Jardine. «Μια βροχερή μέρα δεν είναι ποτέ μια απογοητευτική μέρα.»

 

Αξιοποιώντας τη βροχή 

Φυσικά, η βροχή πρέπει να πέσει την κατάλληλη στιγμή για τους αμπελουργούς. Οι χειμερινοί μήνες είναι η καλύτερη εποχή για βροχή στο αμπέλι. Τα αμπέλια είναι σε λήθαργο μέχρι να ξεφυτρώσουν. Και ένα μεγάλο ποτό, χάρη στη Μητέρα Φύση, βοηθά στο γέμισμα των δεξαμενών και των λιμνών, επιτρέποντας στους αμπελουργούς να χρησιμοποιούν νερό κατά βούληση για προστασία από τον παγετό ή άρδευση καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική βροχή, σε σπάνιες περιπτώσεις όπου οι αμπελώνες πλημμυρίζουν για παρατεταμένες περιόδους, μπορεί να καταβροχθίσει τα αμπέλια και να εμποδίσει το οξυγόνο να φτάσει στις ρίζες, εμποδίζοντας τα αμπέλια να μαζέψουν νερό και θρεπτικά συστατικά.

Έπειτα, ο τρόπος με τον οποίο οι αμπελουργοί χρησιμοποιούν τη βροχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συγκεκριμένη προσέγγισή τους στους αμπελώνες. Στο Hanzell στη Sonoma, η Jardine εκμεταλλεύεται βιοδυναμικά και οι πρώιμες βροχές τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο βοήθησαν στην καθιέρωση καλλιεργειών κάλυψης, οι οποίες τώρα ακμάζουν χάρη στη βροχή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η υγρασία ενεργοποιεί επίσης μικροοργανισμούς, οι οποίοι βοηθούν στη διάσπαση της οργανικής ύλης και απελευθερώνουν μέταλλα για τα αμπέλια.

Η διάβρωση είναι μια μεγάλη ανησυχία για το Jardine λόγω των αμπελώνων του Hanzell στην πλαγιά του λόφου. Η διάβρωση μπορεί να απομακρύνει αυτά τα βασικά μέταλλα και θρεπτικά συστατικά. Πολλοί καλλιεργητές καταπολεμούν το πρόβλημα με τα δέματα σανού, αλλά οι καλλιέργειες, τα χόρτα και τα βότανα που φυτεύονται ανάμεσα στις σειρές, μπορούν επίσης να αποτρέψουν την απομάκρυνση του εδάφους. Βοηθούν επίσης τους αμπελουργούς να ελέγξουν τα επίπεδα υγρασίας όλο το χρόνο.

Το Jardine χρησιμοποιεί καλλιέργειες κάλυψης και μια στρατηγική μη άροσης για να δημιουργήσει ένα στρώμα σφουγγαριού για να απορροφήσει τη βροχή. Αργότερα κατά τη διάρκεια της σεζόν, τσακίζει τις καλλιέργειες για να αποφύγει τη διατάραξη του φυτικού εδάφους. Αυτό το στρώμα δρα ως ρυθμιστικό έναντι του ήλιου, βοηθώντας στη διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος για παρατεταμένες περιόδους. Αυτό διατηρεί επίσης τις θερμοκρασίες του εδάφους χαμηλότερες, κάτι που μπορεί, ανάλογα με τις επακόλουθες καιρικές συνθήκες, να μεταφραστεί σε μεταγενέστερο ξεφλούδισμα από το συνηθισμένο, μειώνοντας ιδανικά την απειλή ζημιάς από παγετό.

 

Αναπλήρωση και καθαρισμός

 Στη Νάπα, τα αμπέλια Napanook του Moueix που καλλιεργούνται ξηρά βασίζονται σε υπόγεια ύδατα και υποβρύχιες πηγές για την παροχή νερού. Ως αποτέλεσμα, τα αμπέλια έχουν γίνει καλύτερα στην αυτορρύθμιση με την πάροδο των ετών, προσαρμόζονται στις εποχικές συνθήκες και φθάνουν βαθύτερα για νερό σε μερικά χρόνια, και επομένως πιο ανθεκτικά στις συνθήκες ξηρασίας.

Οι πλημμύρες είναι μια διαφορετική πρόκληση. Η Moueix και ο οινοποιός Tod Mostero μετριάζουν την περίσσεια των υπόγειων υδάτων μέσω υπόγειων αποχετεύσεων. «Θέλουμε να δούμε τον κορεσμό [στο έδαφος] να πέφτει, έτσι ώστε τα αμπέλια να μην κολυμπούν και να πρέπει να πάνε πιο βαθιά για να βρουν νερό», εξήγησε ο Mostero, σημειώνοντας ότι όταν οι αμπελώνες ποτίζονται, διορθώνουν τις φυσικές συνθήκες. «Η ξηρή καλλιέργεια επιτρέπει στο αμπέλι να προσαρμοστεί φυσικά και να συντηρηθεί σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει τόσο πολύ νερό.»

Στα νότια, οι καλλιεργητές στην κομητεία Santa Barbara, η οποία συνήθως δεν έχει τόσες βροχοπτώσεις όσο η Βόρεια Καλιφόρνια, χαίρονται. «Υπάρχουμε σε έναν κύκλο γιορτής ή λιμού», είπε ο συνιδρυτής και οινοποιός της Dragonette, Brandon Sparks-Gillis. «Μετά από ουσιαστικά πέντε χρόνια ξηρασίας, ο νομός βρίσκεται στο 112 τοις εκατό του κανονικού. Επομένως, το να είσαι σημαντικά μπροστά από την καμπύλη είναι χρήμα στην τράπεζα.»

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής, το οποίο έχουν επιδεινώσει οι συνθήκες ξηρασίας, είναι τα επίπεδα νατρίου στα εδάφη. Η γειτνίαση της περιοχής με τον Ειρηνικό Ωκεανό και οι συνθήκες αέρα φέρνουν αλμυρό αέρα στις ακτές, ο οποίος συσσωρεύεται στο έδαφος, προκαλώντας τοξικότητα νατρίου που μπορεί να οδηγήσει σε κακή ανάπτυξη του θόλου και μειωμένες αποδόσεις με την πάροδο του χρόνου. Η Sparks-Gillis είπε ότι αυτές οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν καθαρίσει τα εδάφη.

Αστειεύτηκε ότι οι αγρότες είναι νευρικοί για τα πάντα και ότι θα κοιμούνται πιο εύκολα γνωρίζοντας ότι υπάρχουν κάποια αποθέματα νερού φέτος. Αλλά, φυσικά, απομένουν ακόμη πολλοί μήνες, και τόσο ο Jardine όσο και ο Moueix έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι άκαιρες ανοιξιάτικες βροχές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανθοφορία και την καρπόδεση ή να προκαλέσουν ανεπιθύμητη βλαστική ανάπτυξη. «Για εμάς, η βροχή ήταν πολύ ευπρόσδεκτη», είπε ο Moueix. «Ο μέσος όρος βροχής στο ράντσο τα τελευταία 25 χρόνια είναι 30,7 ίντσες ανά σεζόν. Καθώς μιλάμε σήμερα, είμαστε στις 31,4 ίντσες. Θέλουμε να έχουμε περισσότερες, αρκεί να πέφτει νωρίς στη σεζόν.»

Ωστόσο, ο Mostero τροποποίησε τις σκέψεις του Moueix: «Αν δεν βρέξει ξανά, η άνοιξη θα είναι στεγνή και το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε…»

 

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.