Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

«Ecolog», ένα έργο που προσφέρει λύσεις βιωσιμότητας πέρα από τον αμπελώνα

Όσον αφορά στον τομέα της οινοποιίας, η βιωσιμότητα δεν πραγματοποιείται μόνο στο αμπέλι και το οινοποιείο, εφόσον το κρασί ακολουθεί πολλά βήματα για να φτάσει από το οινοποιείο στο ράφι και περικλείει έναν τομέα που δεν φαίνεται, αλλά που είναι θεμελιώδης, την Διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (logistics).

Η βιωσιμότητα και η διαχείρισή της είναι ένα περίπλοκο θέμα, καθώς έχει να κάνει με τα πρότυπα παραγωγής με στόχο ένα καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τον άνθρωπο.

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει πολλούς τομείς σήμερα και το διοξείδιο του άνθρακα έχει χτυπήσει κόκκινο. Έτσι, πολλές εταιρείες αποφάσισαν να γίνουν πιο βιώσιμες μέσω διάφορων δράσεων. Στην Ιταλία οι Consorzio del Barolo e del Barbaresco, μαζί με τον Coldiretti Cuneo, την Unione di Comuni Colline di Langa e del Barolo και την Associazione per il Patrimonio dei Paesaggi Vitivinicoli di Langhe-Roero e Monferrato, ξεκίνησαν να εφαρμόζουν τις τεχνολογίες του Ecolog, ένα έργο το οποίο στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% και της ρύπανσης στους λόφους πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το έργο αυτό ξεκίνησε με την μείωση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στη Langhe της Ιταλίας και την προώθηση του οικοτουρισμού, ενώ μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας έγινε μείωση κατά το ήμισυ στις ημερήσιες εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα, ενισχύοντας την ποιότητα του αέρα.

Χάρη στη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που αναπτύχθηκε από την Tesisquare οι εταιρείες τοποθετούν παραγγελίες και κλείνουν την συλλογή αγαθών όπου χρησιμοποιούνται μικρά οχήματα με χαμηλές εκπομπές ρύπων. Τα οχήματα αυτά κάνουν σύντομες διαδρομές και είναι πλήρως φορτωμένα, παίρνουν παραγγελίες από οινοποιεία και τις μεταφέρουν σε ένα φυσικό κόμβο από όπου ξεκινάει το ταξίδι τους για τις αγορές προορισμού. Η Ecolog προσφέρει έτσι μια λύση περιβαλλοντικά βιώσιμη και αποδοτική για τα οινοποιεία, σε μια εποχή που το περιβάλλον πλήττεται καθημερινά από ρύπους.

Επίσης, η σημερινή τάση για μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο, που χρησιμοποιείται από το συγκεκριμένο έργο, αποτελεί μια ευρωπαϊκή και προσανατολισμένη προοπτική που φέρνει την λεγόμενη πράσινη οικονομία στον κόσμο της οινοποιίας.

Σήμερα το έργο αυτό της Ecolog βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική φάση. Γι’ αυτό τον λόγο συνεργάζεται με συγκεκριμένο αριθμό οινοποιείων και εταιρειών Διαχείρισης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Στόχος είναι να μειωθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον για την βελτίωση της βιωσιμότητας στην επικράτεια των Langhe, Roero και Monferrato. Η Ecolog έχει σκοπό να εξελίξει την αποστολή των φιαλών και επιθυμεί να προμηθευτεί εισερχόμενο υλικό όπως και την επέκταση του συστήματος σε οινοποιεία σε περιοχές της UNESCO. Βοηθάει επίσης στην ανάπτυξη ασφαλών δρόμων στους λόφους της UNESCO, που σήμερα είναι πολυσύχναστοι με φορτηγά σε και από οινοποιεία.

Από την άλλη πλευρά, ”επιτρέπει τη δικτύωση, την ευαισθητοποίηση και την ανθεκτικότητα μεταξύ των διαφόρων παραγόντων του προγράμματος”, ενημερώνει ο Roberto Cerrato, διευθυντής της Associazione per il Patrimonio dei Paesaggi Vitivinicoli di Langhe-Roero e Monferrato.

Το συγκεκριμένο έργο θέλει να γίνει κομμάτι μιας πιο ευρείας στρατηγικής που στοχεύει στο να γίνουν οι λόφοι αυτοί πιο βιώσιμοι προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια στους πολίτες και την ίδια στιγμή, προσφέρει πιο πολύ χώρο για την ανάπτυξη του εξωτερικού τουρισμού, όπως και την μείωση εκπομπών στην ατμόσφαιρα διατηρώντας και προστατεύοντας ένα μοναδικό τοπίο στον κόσμο. Τελικός σκοπός βέβαια είναι η συμμετοχή όλο και μεγαλύτερου αριθμού οινοποιείων και μεταφορέων.

Αποτελεί ενθαρρυντική προσπάθεια που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη χώρα μας στον κλάδο της οινοποιίας, εφόσον η επιχειρηματική τάση για πράσινη οικονομία βρίσκει όλο και πιο πολλούς οπαδούς.

Με στοιχεία από winenews.it

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...