Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Ασία διψάει για καλό κρασί και ανταγωνίζεται στα ίσα Ευρώπη και Αμερική

Τα πρωτεία παίρνουν οι Ασιάτες λάτρεις του κρασιού, διατηρώντας μεγάλη ανυπομονησία για νέες δοκιμές, αδειάζοντας τις αποθήκες μεγάλων Chateau. Παράλληλα, δημιουργείται ένα ντόμινο εξελίξεων στην οινική παγκόσμια αγορά των σημαντικών ετικετών.

Μετά τη  μείωση του δασμού στο μηδέν το 2008, το Hong Kong είναι και επισήμως ένας οινικός σταθμός παγκοσμίου βεληνεκούς. Η εταιρία Christie’s αποφάσισε να παραμείνει στο Hong Kong,  παρόλο που η ίδια η πόλη έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται.
Μέχρι πρόσφατα, πολύ μεγάλες  ποσότητες  από αφορολόγητο κρασί περνούσαν  στο Hong Kong ,αλλά τα σύνορα  πλέον με το Macau και την Ηπειρωτική Κίνα έχουν κλείσει. Τα δεδομένα αλλάζουν.

Ο Adam Bibley, πρόσφατα έγινε επικεφαλής κρασιού και αλκοολούχων ποτών στην Christie’s, και κατά τις γνώσεις του, δηλώνει πως η εταιρία έμεινε εκεί γιατί πλέον οι μεγαλύτεροι αγοραστές και σοβαροί συλλέκτες οίνου είναι στην Ασία. Είναι αλήθεια, πως πολλές χώρες της Ασίας τώρα μπαίνουν ξαφνικά στο παιχνίδι της αγοράς κρασιού, της δοκιμής, αλλά και της συλλογής αυτού. Ο ίδιος, θεωρεί  πως αυτή η εξέλιξη των καταστάσεων είναι ένα γέννημα των συνθηκών της πανδημίας.

Φαίνεται πως οι Ασιάτες είναι αναπάντεχα πρόθυμοι να δοκιμάσουν εκλεκτούς οίνους , ανταγωνιζόμενοι τους Αμερικάνους λάτρεις του κρασιού , τους  Άγγλους και τους Ευρωπαίους. Στην Ευρώπη, είναι η κουλτούρα τέτοια του μέσου οινόφιλου, που αγοράζει συνήθως νέα κρασιά και τα αφήνει να παλαιώσουν με την ησυχία τους στα κελάρια ή στους συντηρητές.
Στην Ασία όμως, τα πράγματα διαφοροποιούνται, ταράζοντας την αγορά. Προτιμούν την άμεση κατανάλωση μεγάλων ετικετών κρασιού, και δεν τους σταματάει τίποτα όσο ανυπομονούν να δοκιμάσουν. Κάτι τέτοιο όμως, προβάλλει μεγάλη απήχηση στο παγκόσμιο εμπόριο κρασιού. Και ο λόγος, γιατί συνήθως οι μεγάλες ετικέτες είναι και περιορισμένων ποσοτήτων. Είναι πράγματι ανησυχητικό όταν μεγάλα κρασιά του Μπορντώ  ξαφνικά είναι σε έλλειψη. Υπάρχει πίεση στις προμήθειες του  εκλεκτού κρασιού και οι τιμές τους εκτοξεύονται στα ύψη.
Ο ανταγωνισμός δεν αφορά  μόνο σχέσεις Ασίας και Αμερικής. Ακόμα και ο τρόπος που στην Αγγλία πλέον δοκιμάζεται το καλό κρασί απέχει πολύ από τον  Αμερικανικό τρόπο .

Εξαπατήσεις μέσω ετικετών

Πρόσφατα, μέσω της Acher, σε δημοπρασίες, πουλήθηκαν μέσης ποιότητας κρασιά, κρυμμένα πίσω από ονόματα  πολύ ακριβών ετικετών. Παίζεται πλέον μεγάλο παιχνίδι στις πωλήσεις του καλού κρασιού, που για να αποφευχθούν προβλήματα όπως το παραπάνω, γίνεται προσπάθεια ανασυγκρότησης των κανονισμών για τη διεξαγωγή των σημαντικών ετικετών.

Τα Chateau και Domaine χρειάζεται να συμπληρώνουν συγκεκριμένες πλατφόρμες όταν εγκρίνονται και κατόπιν, οι παραγωγοί να λαμβάνουν ειδικούς αριθμούς, μοναδικούς κάθε φορά, που θα τυπώνονται σε φιάλες και τις αντίστοιχες θήκες τους. Ακόμα υπάρχουν ασάφειες για την εφαρμογή της νομοθεσίες και παράλληλα κανένας Γάλλος οινοπαραγωγός δεν έχει λάβει κωδικούς εγγραφής για τις πλατφόρμες, με αποτέλεσμα να υποβόσκει ένας φόβος  για τη συνέχεια των εξαγωγών.

ΠΗΓΗ: financial times.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.