Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η αγορά εκλεκτού κρασιού ξεπερνά τον χρυσό με μετοχές και ομόλογα να κατρακυλούν

Η αγορά εκλεκτών κρασιών συνέχισε την ανοδική της τροχιά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ξεπερνώντας τον χρυσό και τους χρηματοοικονομικούς δείκτες όπως ο S&P500 και ο FTSE100, οι οποίοι υπέφεραν από αστάθεια τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με νέα έκθεση της Cult Wines.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Η αγορά εκλεκτού κρασιού ολοκληρώθηκε με άνοδο 20,54% κατά τη διάρκεια της 12μηνης περιόδου, σύμφωνα με την έκθεση τέλους του έτους, αντιπαραβάλλει το εκλεκτό κρασί με τις «απότομες απώλειες» στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων.

Ξεπέρασε εύκολα τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και τα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, που έκλεισε το έτος με απόδοση 1,55%, επιδεικνύοντας «σχετική ανοσία σε ένα ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον».

«Τα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια 60-40 υπέφεραν από αστάθεια εν μέσω υψηλού πληθωρισμού πολλών δεκαετιών, εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, επιδείνωσης της οικονομικής ανάπτυξης και γεωπολιτικών εντάσεων», αναφέρει η έκθεση.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές κατρακύλησαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την έκθεση, φέρνοντας στο τέλος μια «πολύ προκλητική» χρονιά.

«Η πτώση του Δεκεμβρίου οδήγησε σε ένα από τα χειρότερα χρόνια μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση για πολλούς τομείς», σημειώνει η έκθεση, παρά την περίοδο ανάκαμψης τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, που τροφοδοτήθηκε από τη χαλάρωση του πληθωρισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

«Ο Δεκέμβριος έδωσε μια υπενθύμιση ότι απέχουμε πολύ από το να στραφούμε, καθώς η ασθενής ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και η μεγαλύτερη νομισματική σύσφιξη βραχυπρόθεσμα ανέκοψαν την ανάκαμψη», ανέφερε.

«Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον S&P 500, καθώς ο δείκτης σημείωσε πτώση 18,11% – η χειρότερη χρονιά από το 2008 -38,49%. Ο FTSE 100 σημείωσε μέτρια άνοδο, κλείνοντας το έτος 4,70%.

Εν τω μεταξύ, το εκλεκτό κρασί παρέμεινε υγιές ακόμη και το τελευταίο τρίμηνο του έτους (αύξηση 1,54% στο τρίμηνο), παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές ανησυχίες και την αστάθεια στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές, όταν ο «ρυθμός ανατίμησης μειώθηκε εν μέσω κόστους ανησυχίες διαβίωσης και ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες». Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές αναμένεται να «συνεχίσουν να αναζητούν πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως το εκλεκτό κρασί το 2023 και μετά, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά πολλών δεκαετιών σε πολλές χώρες».

 

Κορυφαία ανάπτυξη

Όπως έχει φανεί αλλού, η Βουργουνδία σημείωσε τα ισχυρότερα κέρδη, με τον δείκτη Cult Wines Burgundy να σημείιώνει άνοδο 31,31% κατά τη διάρκεια του έτους, καθιστώντας την την περιοχή με τις κορυφαίες επιδόσεις το 2022, ακολουθούμενη από τη Σαμπάνια, η οποία αυξήθηκε κατά 19,35%.

Για παράδειγμα, τα δέκα καλύτερα κρασιά του 2022 όλα από Βουργουνδία και σαμπάνια, με τα Cedric Bouchard, Roses de Jeanne Cote de Val Vilaine να σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση 160%, ακολουθούμενα από τα Cedric Bouchard, Roses de Jeanne με 1240%.

Τέλος, η εταιρεία επενδύσεων εκλεκτού κρασιού ανέφερε ότι από τα κρασιά με τις κορυφαίες επιδόσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Κρασιών Cult, τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι σαμπάνιες καλλιεργητών, συγκεκριμένα οι Cedric Bouchard, Roses de Jeanne Cote de Val Vilaine (εντυπωσιακή αύξηση 160%), Cedric Bouchard , Roses de Jeanne, με άνοδο (124,90%), και Les Ursules Blanc de Noirs στην τρίτη θέση, με άνοδο 13,1%. Μια άλλη σαμπάνια στην πρώτη δεκάδα, η Egly-Ouriet, η Brut Millesime Grand Cru σημείωσε μέση αύξηση 111% – η μόνη σαμπάνια που πέτυχε τριψήφια ανάπτυξη σε περισσότερες από τρεις σοδειές.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.