Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επιμένει η Ιρλανδία σε προειδοποιήσεις για την υγεία στις ετικέτες αλκοόλ

Τα σχέδια της Ιρλανδίας να εισάγει ανησυχητικές προειδοποιήσεις για την υγεία σε μπουκάλια κρασιού, μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών έχουν προκαλέσει επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Δουβλίνο θέλει όλες οι ετικέτες των αλκοολούχων ποτών να φέρουν προειδοποιήσεις παρόμοιες με αυτές στα πακέτα των τσιγάρων, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους ηπατικής νόσου και ανάπτυξης θανατηφόρων καρκίνων.

Αυτό έχει αντιμετωπιστεί με μια σφοδρή αντίδραση από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ειδικά εκείνα που εξάγουν μεγάλες ποσότητες κρασιού σε ολόκληρο το μπλοκ.

Η Ιταλία, της οποίας η οινοποιία αξίζει περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και απασχολεί περίπου 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι χαρακτήρισε το ιρλανδικό σχέδιο «επίθεση» στην ταυτότητα και την κληρονομιά της Ιταλίας. Ο εμπορικός οργανισμός Coldiretti είπε ότι οι «τρομακτικές» προειδοποιητικές ετικέτες θα δημιουργήσουν «ένα επικίνδυνο προηγούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Οι παραγωγοί κρασιού υποστηρίζουν ότι είναι άδικο να συγκρίνουμε το αλκοόλ με το τσιγάρο, καθώς μπορεί να το απολαμβάνουμε με μέτρο χωρίς να επηρεάζεται η υγεία.

Η Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV) υπέβαλε τώρα επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ζητεί από την Επιτροπή να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ιρλανδίας για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ και διακυβεύοντας την ενιαία αγορά.

Η καταγγελία της CEEV δηλώνει ότι οι προτεινόμενες ετικέτες της Ιρλανδίας είναι «ασύμβατες» με το δίκαιο της ΕΕ και τις κατηγορεί ότι αντιπροσωπεύουν «δυσανάλογο και αδικαιολόγητο εμπόδιο στο εμπόριο που αντίκειται στα άρθρα 34 και 36 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ».

Προσθέτει ότι το Δουβλίνο «δεν αιτιολόγησε ποτέ σωστά» το προτεινόμενο μέτρο και αναφέρει ότι οι ετικέτες «δεν κάνουν διάκριση μεταξύ της κατάχρησης αλκοόλ και της μέτριας κατανάλωσης κρασιού, επομένως δεν ενημερώνουν με ακρίβεια τους καταναλωτές».

Έπειτα, ο πρόεδρος του CEEV Mauricio González-Gordon δήλωσε: «Θα κατακερματίσουν την ενιαία αγορά της ΕΕ επηρεάζοντας την εύρυθμη λειτουργία της, εμποδίζοντας de facto την πρόσβαση προϊόντων από άλλα κράτη μέλη στην Ιρλανδία και δημιουργώντας έτσι σαφείς διακρίσεις στα εισαγόμενα προϊόντα.

«Ενώ υποστηρίζουμε πλήρως την καταπολέμηση της κατάχρησης αλκοόλ, πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτός ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί με πιο αποτελεσματικά και λιγότερο περιοριστικά εμπορικά μέτρα που θα πρέπει, επιπλέον, να είναι συμβατά με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ».

Δεκατρία κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχίες για τους προτεινόμενους κανόνες του Δουβλίνου και οκτώ χώρες εκτός ΕΕ επισήμαναν επίσης το θέμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο Ignacio Sánchez Recarte, γενικός γραμματέας της CEEV, η οποία εκπροσωπεί παραγωγούς κρασιού σε 25 χώρες, δήλωσε: «Με την έλλειψη αντίδρασης της Ιρλανδίας στις πολλές ανησυχίες που εγείρονται από τις εθνικές κυβερνήσεις και με την ανεξήγητη αποτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δράσει και να υπερασπιστεί το δίκαιο της ΕΕ και την ενιαία αγορά της ΕΕ, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να υποβάλουμε επίσημη καταγγελία της ΕΕ για να ζητήσουμε την κίνηση διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ιρλανδίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εργαστεί για τον καθορισμό ενός εναρμονισμένου και επιστημονικά κατάλληλου νομικού πλαισίου που προστατεύει την ενιαία αγορά της ΕΕ και ενημερώνει επαρκώς τους καταναλωτές».

Τον Φεβρουάριο, η ιρλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι ήταν «ευγνώμων και κάπως έκπληκτη» που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απέρριψε το σχέδιο κανονισμού για τις προτεινόμενες προειδοποιητικές ετικέτες για την υγεία.

Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση του ΠΟΕ, καθώς το σύστημα θα μπορούσε να θεωρηθεί εμπόδιο στο διεθνές εμπόριο.

Τέλος, το Υπουργείο Υγείας της Ιρλανδίας ελπίζει να «ξεκινήσει αυτόν τον νόμο» μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με τη διευθύντρια της μονάδας ελέγχου καπνού και αλκοόλ, Κλερ Γκόρντον, αλλά οι Ευρωπαίοι παραγωγοί κρασιού θα συνεχίσουν να αντιτίθενται στα σχέδια.

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

Οι καιροί γίνονται όλο και πιο δύσκολοι για πολλούς από τους αμπελουργούς της Καλιφόρνια που έρχονται αντιμέτωποι με τις συχνές πυρκαγιές, την ξηρασία, τις...

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...