Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επίλεκτη ομάδα αναγεννά τον ιστορικό αμπελώνα του Κτήματος Πόρτο Καρράς

Από τον Απρίλιο του 2022, πάνω από τις πλαγιές του όρους Μελίτωνα στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, όπου απλώνεται ο ιδιόκτητος βιολογικός µη αρδευόµενος αµπελώνας του «Κτήµατος Πόρτο Καρρά», συνολικής έκτασης 4.750 στρεµµάτων, φυσά… φρέσκος άνεµος ανανέωσης.

του Λεωνίδα Λιάμη

Οι αλλαγές που φέρνει η νέα εποχή στο ιστορικό Κτήµα περιλαµβάνουν µεταξύ άλλων, την αναγέννηση του µεγαλύτερου βιολογικού αµπελώνα στην Ευρώπη, την εστίαση κυρίως σε εµβληµατικές ποικιλίες, λιγότερες ετικέτες και την προαγωγή δραστηριοτήτων «πράσινου τουρισµού».

Πίσω από το «mega project» που έχει πάρει την κωδική ονοµασία «New Era» (Νέα Εποχή) και προβλέπει το revival (αναγέννηση), το rebranding (µετονοµασία) και το repositioning (επανατοποθέτηση), του «Domaine Porto Carras», βρίσκεται µια νέα οµάδα επαγγελµατιών, µε µακρά διαδροµή στο χώρο, έχοντας καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους.

«Πάµε στην αναγέννηση του αµπελώνα και ποιος καλύτερος να κάνει κάτι τέτοιο, από τη Χαρούλα Σπινθηροπούλου, η οποία έχει µελετήσει τα τελευταία χρόνια όλο τον ελληνικό αµπελώνα και γνωρίζει όλες τις τεχνικές για το πώς µπορεί να γίνει µε επιτυχία», αναφέρει στο Wine Trials και την Agrenda, ο Χρήστος Κατσάνος, ο οποίος έχει αναλάβει τη θέση του project και marketing manager. Στην οµάδα έχουν ενταχθεί ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, ως υπεύθυνος και αυτός στον αµπελώνα, καθώς και άλλοι νέοι έµπειροι συνεργάτες, ενώ συµµετέχει επίσης κι η παλιά οµάδα της οινολόγου, Φρόσω ∆ρόσου, µε επικεφαλής όλων τον Σεργκέι Σµιρνόφ, το νέο διευθύνοντα σύµβουλο του «Domaine Porto Carras».

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων του mega project «New Era» είναι η αναγέννηση του ιστορικού αµπελώνα του Πόρτο Καρράς, µε το µοναδικό terroir που συνδιαµορφώνουν, µαζί µε τον αµπελώνα του κτήµατος, το πευκόδασος της περιοχής και οι απέραντοι ελαιώνες της Σιθωνίας. «Τα πρέµνα του αµπελώνα είναι άνω των 50 ετών και έπρεπε να µπουν σε φάση αναγέννησης µε σωστό κλάδεµα και καλύτερη διαχείριση εδάφους και νερού», διευκρινίζει ο κ. Κατσάνος, αποκαλύπτοντας πως από τα 4.750 στρέµµατα της έκτασης του αµπελώνα, λειτουργικά, σήµερα, είναι γύρω στα 2.000. Ο στόχος, όπως, εξηγεί, είναι να αυξάνει το κοµµάτι που είναι λειτουργικό και να αξιοποιηθεί η προσαρµοστικότητα των πρέµνων -που έχουν αποκτήσει λόγω της ηλικίας τους- στην κλιµατική αλλαγή για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

Έµφαση στις εµβληµατικές ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ληµνιό, Ασύρτικο και αλλαγές στις ετικέτες

Το βάρος θα πέσει σε εµβληµατικές ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά, Ληµνιό, Ασύρτικο από τις ελληνικές και cabernet sauvignon και cabernet franc από τις διεθνείς, χωρίς, όµως, να υπολείπονται και οι υπόλοιπες ποικιλίες όπως ροδίτης, merlot και syrah. Αλλαγές προωθούνται και στις ετικέτες.

Έτσι, από τις 28 διαφορετικές ετικέτες που υπάρχουν τώρα, σταδιακά θα περιοριστούν και θα συνδυαστούν, µε ανάδειξη µονοποικιλιακών οίνων από ασύρτικο, µαλαγουζιά, ληµνιό κλπ, και διαφόρων χαρµανιών. «Λεπτοµέρειες για το project, που θα υλοποιηθεί σε βάθος 7ετίας, θα ανακοινωθούν αρχές του 2023. Αυτό που µπορεί να ειπωθεί είναι ότι θα προβλέπει παρεµβάσεις για την ανακαίνιση του Μελισάνθη experience hall, την ανάδειξη της ιστορικής κάβας του Πόρτο Καρρά και για τη δηµιουργία προϋποθέσεων ώστε να είναι επισκέψιµο το Κτήµα» µας ανέφερε ο κ. Κατσάνος.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.