Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ενδιαφέρον για Νάουσα και Ραψάνη με το βλέμμα στα ΠΟΠ από το Κτήμα Τσέλεπου

Ενδιαφέρον και για άλλες οινικές ζώνες ΠΟΠ σε επιλεγμένα αμπελοτόπια όπως η Νάουσα και η Ραψάνη διατηρεί το κτήμα Τσέλεπου, κάτι που θα μπορούσε να εκφραστεί μέσα από νέες εξαγορές σε αμπελοτόπια ή και μέσα από συνεργασίες στα πρότυπα της Σαντορίνης με την οικογένεια Χρυσού στο οινοποιείο Κάναβα Χρυσού.

του Γιώργου Λαμπίρη

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή 

 

Αυτό που προέχει στη φιλοσοφία του οινολόγου και οινοποιού, Γιάννη Τσέλεπου, είναι η κάθε ποικιλία να αναπτύσσεται στον τόπο που ταιριάζει, γεγονός που θα της προσδώσει αξία και ταυτότητα. «Το ζητούμενο δεν είναι να φυτέψουμε νέες ποικιλίες στην Αρκαδία. Και για όσες φυτέψαμε ήδη εδώ, το κάναμε έχοντας προηγουμένως δημιουργήσει έναν πειραματικό αμπελώνα, διαπιστώνοντας ποιες από αυτές ευδοκιμούν στην περιοχή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έγιναν και λάθη. Ωστόσο καταλήξαμε στο ότι δεν μας ενδιαφέρει να φέρουμε εδώ κάποια ποικιλία που δεν έχει σχέση με την Αρκαδία. Για να φέρω ένα παράδειγμα το Ασύρτικο δεν θα μπορούσε να έχει χώρο στην Αρκαδία, όταν δίνει το αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε στα εδάφη της Σαντορίνης. Θεωρώ σημαντικό να διερευνήσουμε τις δυνατότητες που έχει η κάθε ποικιλία ξεχωριστά. Κι εμάς μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες του Μοσχοφίλερου. Αυτό που είδαμε κάνοντας περαιτέρω βήματα ήταν η εκτίναξη του Μοσχοφίλερου στα αφρώδη».

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Τσέλεπος, το Κτήμα επενδύει σημαντικά στην επέκταση των αμπελώνων του τα τελευταία χρόνια καθότι επιδιώκει την πλήρη αυτάρκεια σε σταφύλι στην περιοχή της Μαντινείας όπου βρίσκεται και το κεντρικό του οινοποιείο (διατηρεί δύο ακόμη σε Σαντορίνη και Νεμέα). «Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες μας καλύπτουν συνολική έκταση 600 στρεμμάτων στη Μαντινεία και μας προσφέρουν αυτή τη στιγμή πάνω από το 80% των συνολικών μας αναγκών σε σταφύλι».

Τα τρία οινοποιεία του κτήματος Τσέλεπου σε Μαντινεία, Νεμέα και Σαντορίνη παράγουν περίπου 650.000 φιάλες ετησίως. Από τη Μαντινεία παράγονται 500.000 φιάλες, περίπου 100.000 φιάλες η Νεμέα και 50.000 φιάλες η Σαντορίνη. Ο όμιλος Τσέλεπου έκλεισε το 2021 με κύκλο εργασιών στα 6 εκατ. ευρώ και ισχυρή κερδοφορία, με τον Γιάννη Τσέλεπο να αναφέρει ότι αυτό που επιδιώκει η επιχείρησή του είναι να έχει κερδοφορία και όχι μεγάλο τζίρο. Στο πλάνο της είναι επενδύσεις άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.

 

Στο επίκεντρο η δημιουργία υποδομών οινοτουρισμού

«Αυτή την περίοδο μας απασχολεί εκτός των άλλων η δημιουργία υποδομών οινοτουρισμού. Στόχος μας είναι ο επισκέπτης που έρχεται στο οινοποιείο μας, να απολαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οινογνωσίας και γνωριμίας με τον αμπελώνα και την παραγωγική διαδικασία, που θα προσδίδει νόημα και αξία για να έρθει κάποιος στο Κτήμα. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε την γαστρονομία και στην περιοχή της Μαντινείας, κάτι που για να συμβεί απαιτείται η δημιουργία υποδομών».

Σε ό,τι αφορά το οινοποιείο του Κτήματος Τσέλεπου στη Νεμέα, στο πλάνο είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου βιοκλιματικού οινοποιείου, ωστόσο όπως λέει ο Γιάννης Τσέλεπος παρά το γεγονός ότι η υλοποίηση του εγχειρήματος επρόκειτο να ξεκινήσει φέτος, η αύξηση του κόστους στο σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού ανέτρεψε τον αρχικό προγραμματισμό. «Ενταχθήκαμε σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με την προοπτική να ξεκινήσουμε φέτος. Ωστόσο τα κόστη εν τω μεταξύ εκτοξεύθηκαν με αποτέλεσμα να αλλάξει ο σχεδιασμός μας. Γι’ αυτό και καταθέτουμε ένα νέο πλάνο με βάση τον επενδυτικό νόμο, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε αυτό που έχουμε σχεδιάσει. Η Νεμέα είναι εξίσου σημαντική περιοχή με τη Μαντινεία. Εκεί διατηρούμε 120 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα, ενώ προσπαθούμε να αγοράσουμε και άλλα κτήματα, φτάνοντας στα 200 στρέμματα γης. Θα κάνουμε σίγουρα επέκταση στο οινοποιείο μας και θα επενδύσουμε και εκεί στην επισκεψιμότητα».

Ο Γιάννης Τσέλεπος προχώρησε πρόσφατα σε κοινή επένδυση με τον Γιώργο Σκούρα, τον Ντίνο Στεργίδη και τον σεφ Μένιοο Τουρλώτο, δημιουργώντας στη Νεμέα το εστιατόριο «17 χωριά» που αντλεί έμπνευση από τα 17 χωριά που εντάσσονται στην αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ Νεμέας. Στην κάβα του φιλοξενούνται κρασιά από τα οινοποιεία της ευρύτερης ζώνης, συνδυαζόμενα με την γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής. «Δεν αρκεί να λέμε ότι μία περιοχή αποτελεί οινοτουριστικό προορισμό. Για να γίνει οινοτουριστικός προορισμός η Νεμέα πρέπει να υπάρχουν εστιατόρια και ξενώνες, οι υποδομές εκείνες που θα προσελκύσουν και θα κρατήσουν τον κόσμο στην περιοχή. Σκέψη μας είναι να φέρουμε προσεχώς στο εστιατόριο μία πολύ μεγάλη γκάμα κρασιών που προέρχονται από παλιές χρονιές όλων των οινοποιείων της Νεμέας. Η φιλοσοφία μας ήταν ότι χρειάζονται υποδομές εκτός από τα οινοποιεία. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε το συγκεκριμένο εστιατόριο».

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.