Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δυνατότητα παραγωγής οίνου χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ θεσμοθετεί η ΕΕ στη νέα ΚΑΠ

Μία από τις καινοτομίες για τον αμπελοοινικό τομέα είναι η επισημοποίηση της παραγωγής αποαλκοολωμένων και μερικώς αποαλκοολωμένων οίνων. Κατά τον καθορισμό αυτού του νέου πλαισίου, η ΕΕ έχει βασιστεί στις εργασίες του OIV, ιδίως στα ψηφίσματα OIV-ECO 523-2016, OIV-ECO 433-2012 και OIV-ECO 432-2012.

Η νέα KAΠ που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 6 Δεκεμβρίου 2021, καθορίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οίνοι ώστε να πωλούνται ως μερικώς ή ολικώς αποαλκοολοποιημένοι. Για τον καθορισμό αυτού του νέου θεσμικού πλαισίου, η ΕΕ χρησιμοποίησε ως βάση τρία ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), ιδίως τα ψηφίσματα OIV-ECO 523-2016, OIV-ECO 433-2012 και OIV-ECO 432-2012.

Η ονομασία της κατηγορίας προϊόντων (υποχρεωτική αναγραφή) μπορεί να συνοδεύεται πλέον από τους όρους «αποαλκοολισμένο» ή «μερικώς αποαλκοολισμένο» για κρασιά, αφρώδεις και ημιαφρώδης οίνους. Η ολική αποαλκοολικοποίηση, επιτρέπεται μόνο σε οίνους που δεν φέρουν σήμανση ΠΟΠ/ΠΓΕ, ενώ η μερική αποαλκοολοποίηση επιτρέπεται για όλους τους οίνους, αφρώδεις και ημιαφρώδεις. Ως ολικώς αποαλκοολικοποιημένος, χαρακτηρίζεται ένας οίνος με περιεκτικότητα αλκοοόλ κάτω από 0,5%.

Στο εξής, η ονομασία της κατηγορίας προϊόντων (υποχρεωτική ένδειξη) μπορεί να συμπληρώνεται με τις λέξεις ” αποαλκοολωμένο” ή “μερικώς αποαλκοολωμένο” για τα ακόλουθα προϊόντα: “οίνος”, “αφρώδης οίνος” και “ανθρακούχος αφρώδης οίνος”. Η συνολική συμφωνία (αποαλκοολωμένος ή μερικώς αποαλκοολωμένος) περιορίζεται σε προϊόντα που δεν επωφελούνται από ονομασία προέλευσης ή γεωγραφική ένδειξη.
Η μερική αποαλκοόλωση επιτρέπεται για όλους τους οίνους, τους αφρώδεις οίνους και τους ανθρακούχους αφρώδεις οίνους. Το όριο της περιεκτικότητας σε αλκοόλη μεταξύ ” αποαλκοολωμένων ” και “μερικώς αποαλκοολωμένων ” είναι αυτό που εγκρίθηκε από το OIV το 2012, δηλαδή 0,5% (όριο αποαλκοολωμένων οίνων).

Σύμφωνα με τις συστάσεις του OIV(OIV-OENO 394A-2012),οι διαδικασίες αποαλκοόλωσης που επιτρέπεται να μειώσουν μερικώς ή πλήρως την περιεκτικότητα σε αιθανόλη σε αυτά τα προϊόντα είναι με μερική εξάτμιση κενού ή / με τεχνικές μεμβράνης ή / με απόσταξη. Ο αμπελοοινικός τομέας καινοτομεί και είναι ευαίσθητος στις μεταβαλλόμενες ανησυχίες των καταναλωτών, σεβόμενος παράλληλα την ακεραιότητα και τις παραδόσεις του προϊόντος. Οι χώρες μέλη του OIV εργάζονται επί του παρόντος για ένα πλαίσιο που καθορίζει τις ειδικές οινολογικές πρακτικές που θα ισχύουν για αυτά τα νέα προϊόντα.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.